Τμ. Δασών: Η συλλογή μανιταριών δεν πρέπει να γίνεται με γεωργικά εργαλεία

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Τμήμα Δασών της Κύπρου για τη συλλογή μανιταριών με τη χρήση γεωργικών εργαλείων και υπενθυμίζει πως η συλλογή μανιταριών πρέπει να γίνεται με προσοχή και με σεβασμό προς τη φύση και το ίδιο το μανιτάρι που συλλέγεται.

manitaria

 

ΚΥΠΡΟΣ

Σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Δασών αναφέρει πως δυστυχώς, διαπιστώνεται ότι πολλοί συλλέκτες στην προσπάθειά τους να είναι πιο αποτελεσματικοί, συνεχίζουν, παρά την απαγορευτική διάταξη του Νόμου, να χρησιμοποιούν εργαλεία κυρίως τσουγκράνες (χτενιές) για απομάκρυνση της φυλλάδας, που σκεπάζει τα μανιτάρια, σημειώνοντας πως η πρακτική αυτή απαγορεύεται ρητά από τον περί Δασών Νόμο που προβλέπει ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή πρόστιμο μέχρι €5.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Όπως αναφέρει το Τμήμα Δασών “η σαρωτική απομάκρυνση της φυλλάδας συνιστά βάναυση μεταχείριση της φύσης και προκαλεί ζημιά στο δασικό οικοσύστημα, αφού θανατώνει μικρά μανιτάρια, που πρόκειται να βλαστήσουν, καθώς και μικροοργανισμούς και φυτά της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα υποβαθμίζει αισθητικά το δάσος”

“Ο εντοπισμός των μανιταριών”, συμπληρώνει, “πρέπει να γίνεται μετά από προσεκτική παρατήρηση από συλλέκτες που είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα εδώδιμα είδη από τα δηλητηριώδη. Κατά τη συλλογή, να αφαιρείται η φυλλάδα μόνο από το μέρος που βρίσκεται πάνω από το μανιτάρι και στη συνέχεια το μανιτάρι να κόβεται με μαχαίρι λίγο πιο πάνω από το έδαφος. Ακολούθως να γίνεται επανατοποθέτηση της φυλλάδας που μετακινήθηκε”.

Επιπλέον, το Τμήμα Δασών εξηγεί πως το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι το μανιτάρι που φαίνεται πάνω από το έδαφος δεν είναι τίποτε άλλο από τον καρπό του μύκητα που βρίσκεται μέσα στο έδαφος και ότι εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι τόσο αν θα συλλεχθεί ή όχι το μανιτάρι (καρπός) όσο να μην καταστραφεί ο παραγωγικός μύκητας που βρίσκει προστασία κάτω από τη φυλλάδα.

Το Τμήμα Δασών έχει προγραμματίσει ήδη περιπολίες με σκοπό την εφαρμογή της Νομοθεσίας και καταγγελία όσων παραβιάζουν το Νόμο.

Πηγή ΚΥΠΕ

Ανακοίνωση Τμήματος Δασών για απαγόρευση της συλλογής μανιταριών με χρήση γεωργικών εργαλείωνΚατηγορίεςΔασικά προϊόντα

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: