Άρχισε η υλοτομία των 151.728 χριστουγεννιάτικων δέντρων

Υπογράφηκε η σχετική απόφαση από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ

xristougeniatika dentra

Την υλοτόμηση και διακίνηση 151.728 δενδρυλλίων για τα Χριστούγεννα ενέκρινε με απόφαση που υπέγραψε σήμερα, Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ταγαράς. Τα περισσότερα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα (123.233 δενδρύλλια για την εφετινή εορταστική περίοδο) προέρχονται από τεχνητές φυτείες, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί σε ιδιόκτητα αγροκτήματα σε άγονες εκτάσεις των ορεινών περιοχών της χώρας. Τα υπόλοιπα έχουν καλλιεργηθεί σε ιδιωτικά καστανοπερίβολα ή καστανοτεμάχια, σε ιδιόκτητους αγρούς στους οποίους υπάρχει συγκαλλιέργεια καρποφόρων δέντρων και ελάτης, καθώς και σε ιδιόκτητους δασωµένους αγρούς.  

Η υλοτομία χριστουγεννιάτικων δενδρυλλίων δεν προκαλεί ζημιές στα δάση, αντίθετα αποτελεί μια αειφόρα δραστηριότητα, η οποία παράλληλα συμπληρώνει το εισόδημα των κατοίκων στις μειονεκτικές περιοχές της χώρας.

Τα δενδρύλλια που προορίζονται για τη χριστουγεννιάτικη αγορά του 2014 είναι κυρίως ελάτης, μαύρης πεύκης, ψευδοτσούγκας, ερυθρελάτης και κυπαρίσσου.  Όλα τα δέντρα θα σημαδεύονται και θα ελέγχονται στις περιοχές όπου υλοτομούνται. Σε καθένα θα προσδένεται ειδική µολυβδοσφραγίδα, κοντά στην κορυφή, και θα σφραγίζεται µε τη δασική σφύρα στην επιφάνεια τοµής. Η µεταφορά τους θα αρχίσει την 28η Νοεµβρίου και θα σταματήσει την 24η ∆εκεµβρίου.

Το ΥΠΕΚΑ έχει κοινοποιήσει την απόφασή του και στο υπουργείο Οικονοµικών, προκειμένου οι υπηρεσίες του να δώσουν τις σχετικές οδηγίες στις κατά τόπους τελωνειακές αρχές, ώστε σε περίπτωση που εισαχθούν δενδρύλλια Χριστουγέννων ή καλλωπιστικοί κλάδοι µε οποιαδήποτε µορφή (δενδρύλλια ή γλάστρες µε δενδρύλλια κτλ.) να ελέγχεται εάν συνοδεύονται από τα απαραίτητα έγγραφα για να είναι δυνατός σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος της προέλευσής τους.

Τα φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα που προέρχονται από την ελληνική φύση και από περιοχές όπου γίνεται σωστή διαχείριση θεωρούνται περιβαλλοντικά φιλικότερα από τα πλαστικά, τα οποία έχουν τεράστιο χρόνο ημιζωής, δηλαδή δεν αφομοιώνονται από τη φύση, είναι πιο εύφλεκτα και η παραγωγή τους είναι συχνά επιβαρυντική για το περιβάλλον.

Τράτσα Μάχη | ΤΟ ΒΗΜΑ

Πηγή: http://www.tovima.gr/society/article/?aid=650786

Σχετική απόφαση: 

  • Υ.Α. 117362/2613/14-11-2014 (ΑΔΑ: 79ΑΨ0-3ΓΤ) Έγκριση υλοτομίας, μεταφοράς και διακίνησης δενδρυλλίων και κλάδων για χρήση και διακόσμηση κατά την περίοδο των Χριστουγέννων


ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα, Δασική Υπηρεσία

Tags:

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: