Πλημμυρίσαμε στα… γήπεδα

maketa-aek14.11

Δεν μπορεί να δίνει η περιφέρεια 20 εκατομμύρια για το γήπεδο της ΑΕΚ κι εδώ να συνεχίζουμε να πνιγόμαστε. Ας φτιάξουν πρώτα τους δρόμους εδώ και μετά το γήπεδο της ΑΕΚ. Οταν πάμε ως συνέλευση στη Δούρου, να ειπωθούν αυτά». Αυτά καταγράφεται να λέει σε βίντεο πλημμυροπαθής κάτοικος της Νέας Φιλαδέλφειας, μία ημέρα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες.

Την ίδια ημέρα που η Αττική πλημμύριζε, υπογράφηκε ο προϋπολογισμός της νέας περιφερειακής αρχής, αναθεωρημένος κατά 10% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του απερχόμενου περιφερειάρχη Ν. Σγουρού. Προβλέπει 13 εκατ. για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης -δεκαπλάσια χρήματα από τον προηγούμενο προϋπολογισμό- και 105 εκατ. για αθλητικές εγκαταστάσεις.

Από αυτά τα 20 εκατ. θα δοθούν για την κατασκευή γηπέδου της ΑΕΚ, 7 εκατ. για την ανακατασκευή του γηπέδου του ΠΑΟ στην Αλεξάνδρας (απόφαση που έκρινε παράνομη το Ε’ κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου) και 18 εκατ. στο γήπεδο της Ν. Σμύρνης.

Η νέα περιφερειακή αρχή υπογραμμίζει ότι κάθε αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων οφείλει να σέβεται το νομικό πλαίσιο, το περιβάλλον, τους πολεοδομικούς κανόνες και διαβεβαιώνει ότι κανένα έργο δεν θα προχωρήσει χωρίς διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

Τι λένε όμως οι περιβόητες «τοπικές κοινωνίες» και με ποιους όρους θα γίνει η όποια διαβούλευση; Στην περίπτωση της Νέας Φιλαδέλφειας η διαβούλευση δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, αν λάβουμε υπόψη τι έχει προηγηθεί: απειλές, τραμπουκισμοί, διάλυση δημόσιων συζητήσεων από αφιονισμένους οπαδούς, αντισυγκεντρώσεις μέχρι αιματηρές επιθέσεις σε κατοίκους, βανδαλισμοί και εμπρησμός κοινωνικού χώρου με την υπογραφή «Εδώ μόνο ΑΕΚ».

Στο δυναμιτισμένο κλίμα, η απόφαση της περιφέρειας να εγκρίνει τα 20 εκατ. -που είχε υποσχεθεί ο απερχόμενος περιφερειάρχης Ν. Σγουρός στον Δ. Μελισσανίδη για την κατασκευή γηπέδου της ΑΕΚ από τη Δικέφαλος Α.Ε.- δεν προκάλεσε ακριβώς ρίγη ενθουσιασμού.

Την ημέρα ψήφισης του προϋπολογισμού το «Συντονιστικό Κατοίκων Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας για την υπεράσπιση του Αλσους και της Πόλης» πραγματοποίησε παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μοιράζοντας ανοιχτή επιστολή προς την περιφερειάρχη, ζητώντας να υποστηρίξει την απόφαση του Ελεγκτικού κατά των 7 εκατομμυρίων στον Αλαφούζο και να μην υπογράψει τα 20 εκατ. στο Μελισσανίδη για την ΑΕΚ.

Η επιστολή του Συντονιστικού

«Αυτό το γαϊτανάκι των συνταγματικά παράνομων, πολιτικά χαριστικών και κοινωνικά απαράδεκτων χρηματοδοτήσεων επιχειρηματικών συμφερόντων, σε μια περίοδο που ο λαός μας πένεται και οι δημόσιες επενδύσεις κοινωνικού ενδιαφέροντος έχουν πιάσει πάτο, πρέπει να σταματήσει τώρα», υποστήριζε η επιστολή του Συντονιστικού, προειδοποιώντας ότι «τυχόν στάση Πόντιου Πιλάτου θα ερμηνευτεί ως στήριξη των επιχειρηματικών συμφερόντων σε βάρος της κοινωνίας».

Οπως είναι γνωστό, η ένσταση του Αλαφούζου κατά της απόφασης του Ελεγκτικού συζητήθηκε στις 31 Οκτωβρίου με την περιφέρεια απούσα.

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» για το γήπεδο της ΑΕΚ, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Αττικής Χρήστος Καραμάνος μάς παρέπεμψε στις πάγιες θέσεις της περιφέρειας. Στάση αναμονής κρατάει και η δημοτική αρχή Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, επιφυλασσόμενη να ασκήσει «όλα τα μέσα» την κατάλληλη στιγμή.

Η σωστή στιγμή φαίνεται να έχει ήδη φτάσει για κατοίκους της περιοχής που προσφεύγουν κατά του ψηφισμένου Ρυθμιστικού Σχεδίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

«Διαφωνούμε να δίνονται 20 εκατ. σε ανώνυμες επιχειρήσεις»

  • Πώς αντέδρασε ο κόσμος στην ψήφιση των 20 εκατ. για το γήπεδο της ΑΕΚ;

O κόσμος έχει τις ανάγκες του και σε μια εποχή φτώχειας, εξαθλίωσης και ανεργίας θεωρεί προκλητικό να δίνονται 20 εκατ. για ανώνυμες επιχειρήσεις. Στην περιοχή μας που είχαμε πλημμύρες, το θέμα τέθηκε από τους ίδιους τους κατοίκους. Αναρωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν να έχουμε ανάγκη από αντιπλημμυρικά έργα και να δίνονται 20 εκατ. για γήπεδα. Εμείς συμμεριζόμαστε αυτή την άποψη. Αν τα 20 εκατ. προορίζονται για έργα υποδομών πέριξ του γηπέδου, που μπορούν να βοηθήσουν την κυκλοφορία και τη ζωή στην πόλη, δεν έχουμε πρόβλημα. Από τη στιγμή όμως που δεν προορίζονται να καλύψουν κοινωνικές ανάγκες, διαφωνούμε.

  • Πώς θα προστατεύσετε το Αλσος της Ν. Φιλαδέλφειας, όταν σύμφωνα με το Νέο Ρυθμιστικό δεν ανήκει πλέον στον δήμο;

Από το 2010 ως παράταξη, βάζαμε ως κατεπείγον ζήτημα την προστασία του άλσους. Ολα αυτά τα χρόνια το άλσος το εγκατέλειψαν κυβέρνηση και η προηγούμενη δημοτική αρχή, ώστε μετά να πούνε: «Τι το θέλετε; Καλύτερα να κόψετε ένα κομμάτι να το ακρωτηριάσετε». Εμείς είπαμε και προεκλογικά ναι στο γήπεδο. Θέλουμε την επιστροφή της ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια, αλλά δεν δεχόμαστε στο όνομα της κατασκευής του γηπέδου να παραχωρηθεί δασική έκταση. Αυτές οι θέσεις μας ισχύουν. Οντως μετά την ψήφιση του Ρυθμιστικού το άλσος παύει να ανήκει κατά χρήση και κυριότητα στον δήμο και ανήκει σε ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σ’ αυτό και έχουμε δηλώσει από όταν ψηφίστηκε το Ρυθμιστικό ότι θα το αντιπαλέψουμε με όλα τα μέσα. Ακόμα δεν έχει βγει καμία διοικητική πράξη σε σχέση με τον νόμο. Θα εξετάσουμε όλες τις πιθανότητες προκειμένου να υπερασπιστούμε το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον, πάντα σε διαβούλευση με τους πολίτες.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών efsyn.gr



ΚατηγορίεςUncategorized

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading