Προχωρά η δημιουργία αιολικών πάρκων, σε εξέλιξη ο χαρακτηρισμός πάνω από 40.000 στρεμμάτων

CLEAN_MONEY

Μέσα στο 2015 εκτιμάται ότι θα έχει συγκεντρώσει τις προαπαιτούμενες γνωμοδοτήσεις η «Ρόκας Αιολική Βόρειος Ελλάς ΙΙ ΑΒΕΕ», προκειμένου να ολοκληρωθεί ο φάκελος της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου «Αιγαίας Ζεύξης», που θα πάει προς έγκριση στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

Μάλιστα, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η φάση αυτή έπρεπε να είχε τελειώσει εντός του 2014, κάτι όμως που δεν στάθηκε δυνατό εξαιτίας της δαιδαλώδους γραφειοκρατίας και τον αλλαγών σε πολλές δομές της δημόσιας διοίκησης.

Οι κύριες εκκρεμότητες για το φάκελο της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου είναι η γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και η γνωμοδότηση της Κεντρικής Υπηρεσίας Δασών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία χαρακτηρισμών των εκτάσεων, για τις οποίες έχει υποβάλει αίτημα ο όμιλος «Ρόκας» από τη Διεύθυνση Δασών Λέσβου. Συγκεκριμένα, για το νησί η εταιρεία έχει υποβάλει συνολικά δέκα αιτήματα χαρακτηρισμού αντίστοιχων περιοχών στο δυτικό και κεντρικό μέρος του νησιού.

Από τις δέκα αυτές περιοχές έχουν εκδοθεί τρεις πράξεις χαρακτηρισμού μέχρι στιγμής και αφορούν η μία τη θέση «Σκοπός» στο Σίγρι, εμβαδού 1.053 στρεμμάτων, η οποία χαρακτηρίστηκε ως χορτολιβαδική και με εξαίρεση 25 στρέμματα που αποτυπώθηκαν στην πράξη ως μη δασική έκταση, η δεύτερη περίπτωση αφορά έκταση συνολικού εμβαδού περίπου 3.750 στρεμμάτων στη θέση «Όρδυμνος» της Δημοτικής Ενότητας Ερεσού-Αντίσσης ως χορτολιβαδική και η τρίτη περίπτωση πρόκειται για έκταση περίπου 1.730 στρεμμάτων στη θέση «Καρυά» Άγρας, που κρίθηκε χορτολιβαδική, εκτός από δυο στρέμματα που χαρακτηρίστηκαν δάσος και 31 στρέμματα που χαρακτηρίστηκαν ως μη δασική περιοχή.
Σε εκκρεμότητα παραμένουν οι αιτήσεις της εταιρείας για τις περιοχές «Καλακούδι» στην Ερεσό, έκτασης 32.000 στρεμμάτων, «Καλιαμά» στην Ερεσό, έκτασης 3.060 στρεμμάτων, «Γυμνό Βουνό» στην Ερεσό έκτασης 3.181 στρεμμάτων, «Πλάκες» στην Καλλονή, έκτασης 616 στρεμμάτων, «Κουτσουβάς» στην Καλλονή, έκτασης 1.351 στρεμμάτων, «Χάλυκας» στην Καλλονή, έκτασης 1.123 στρεμμάτων  και «Μαγγανά» στην Άντισσα, έκτασης 1.242 στρεμμάτων.
Στις περιοχές «Μαγγανά» και «Κολακούδι», μάλιστα, έχει ολοκληρωθεί η αυτοψία και είναι στο τελικό στάδιο των υπογραφών πριν την ανακοίνωση των πράξεων χαρακτηρισμών.

Ανεμογεννήτριες στην Εύβοια

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως οι θιγόμενοι από τις πράξεις χαρακτηρισμού μπορούν να υποβάλλουν αντιρρήσεις στην αρμόδια επιτροπή της Διεύθυνσης Δασών εντός διαστήματος δύο μηνών. Μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί καμία αντίρρηση για τις μέχρι τώρα πράξεις χαρακτηρισμού.

Στόχος είναι, μετά τους χαρακτηρισμούς των εκτάσεων, και στα τρία νησιά, όπου δρομολογείται η «Αιγαία Ζεύξη», να ληφθούν οι αποφάσεις για τους περιβαλλοντικούς όρους. Αμέσως μετά, θα κινηθεί η διαδικασία για την εξασφάλιση της γης είτε με πολυετή ενοικίαση είτε με αγορά, ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει η επένδυση.

Θυμίζουμε ότι η επένδυση αφορά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών 153 σε Λέσβο, 125 σε Λήμνο και 75 σε Χίο, που θα παράγουν 706 μεγαβάτ αιολικής ενέργειας. Ακόμη, μέσω της ίδιας επένδυσης, θα γίνουν και τα αναγκαία έργα υποδομής για τη διασύνδεση των τοπικών ηλεκτρικών δικτύων της ΔΕΗ με το ηπειρωτικό διασυνδεδεμένο σύστημα, έτσι ώστε να είναι εφικτή η παύση λειτουργίας των τοπικών αυτόνομων πετρελαϊκών σταθμών της ΔΕΗ, αλλά και η διάθεση στο διασυνδεδεμένο σύστημα της ενέργειας που θα παράγεται στα νησιά.

Ο υπεύθυνος του έργου «Αιγαία Ζεύξη» Δημήτρης Χριστοφοράτος δήλωσε στο «Ε»: «Η διαδικασία των απαραίτητων πράξεων χαρακτηρισμού των εκτάσεων προχωρά σταδιακά.

Υπολογίζαμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είχε ολοκληρωθεί και θα ήμασταν στο τελικό στάδιο της έγκρισης της μελέτης περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων του έργου.

Δυστυχώς, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες μάς εκτρέπουν από το αρχικό χρονοδιάγραμμά μας, αλλά αυτό δεν επηρεάζει την εξέλιξη του έργου».

πηγή: εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣΚατηγορίεςΑ.Π.Ε., Περιβάλλον

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: