Λίστα με 139 καταζητούμενους για εγκλήματα κατά του περιβάλλοντος

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ιντερπόλ δεν θα κυνηγά μόνο εμπόρους ναρκωτικών και τρομοκράτες, αλλά και όσους διαπράττουν σοβαρά περιβαλλοντικά εγκλήματα. 

Αστυνομικός στην Κένυα με κατασχεμένη ποσότητα ελεφαντόδοντου

Αστυνομικός στην Κένυα με κατασχεμένη ποσότητα ελεφαντόδοντου

Η Ιντερπόλ έχει καταρτίσει μια λίστα 139 καταζητουμένων από 36 χώρες και την έδωσε στη δημοσιότητα.

Στο «Top 10» φιγουράρουν λαθρέμποροι ζώων, που ανήκουν σε προστατευόμενα ή απειλούμενα με εξαφάνιση είδη, παράνομοι αλιείς, άνθρωποι που αποψιλώνουν τα τροπικά δάση, εμπορεύονται ελεφαντόδοντο ή κατηγορούνται για παράνομη ρίψη επικίνδυνων λυμάτων. Η κωδική ονομασία της νέας αυτής επιχείρησης της Ιντερπόλ είναι «Infra Terra» και είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας πολλών χρόνων, καθώς αρκετές χώρες δεν επέβαλαν ποινές για περιβαλλοντικές παραβάσεις. Η ανάγκη, ωστόσο, να παταχθεί αυτή η μορφή εγκλήματος ήταν επιτακτική και όχι μόνο επειδή τα 191 κράτη που μετέχουν στην Ιντερπόλ απέκτησαν οικολογική συνείδηση: σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, το λαθρεμπόριο ζώων και τα υπόλοιπα περιβαλλοντικά αμαρτήματα προκαλούν ετησίως ζημίες ύψους 213 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εννέα φυγόδικοι

Η Ιντερπόλ ζήτησε και τη συνδρομή του κοινού για να συλλάβει εννέα φυγόδικους. «Ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια, την οποία μπορεί να θεωρήσει κανείς ασήμαντη, μπορεί δυνητικά να οδηγήσει στη διαλεύκανση της υπόθεσης, όταν συνδυαστεί με τις πληροφορίες που έχει ήδη στη διάθεσή της στην αστυνομία» δήλωσε ο Ιωάννης Κοκκίνης, εκ των συντονιστών της δράσης της Ιντερπόλ.

(πάνω σειρά από αριστερά προς δεξιά): Adriano Giacobone, Sudiman Sunoto, Bhekumusa Mawillis Shiba and Ben Simasiku (κάτω σειρά από αριστερά προς δεξιά): Nicolaas Antonius Cornelis Maria Duindam, Ariel Bustamante Sanchez, Sergey Darminov and Feisal Mohamed Ali.

Ενας από τους καταζητούμενους είναι ο Φεϊσάλ Μοχάμεντ Αλι, φερόμενος αρχηγός ενός κυκλώματος λαθρεμπορίας ελεφαντοστού στην Κένυα. Συνδέεται με 314 αντικείμενα από ελεφαντόδοντο, συνολικού βάρους άνω των δύο τόνων, τα οποία κατασχέθηκαν στην Μομπάσα τον Ιούνιο. Το κέρδος για τον αρχηγό της σπείρας είναι 2.200 δολάρια ανά κιλό ελεφαντόδοντου.

Ένας δεύτερος φυγόδικος είναι ο Αχμέντ Καμράν, 29 ετών, ο οποίος κατηγορείται ότι προσπάθησε να μεταφέρει στο Κατάρ 100 ζωντανά ζώα, από καμηλοπαρδάλεις μέχρι ιμπάλα, μέσα σε στρατιωτικό αεροπλάνο. Στη λίστα συμπεριλαμβάνεται και ο Αντιάνο Τζιακομπόνε, ο οποίος κατηγορείται για τη ρίψη 10 εκατομμυρίων τόνων επικίνδυνων αποβλήτων στην περιοχή της Νάπολης στο διάστημα από το 1991 έως το 2013.

Πληροφορίες: ΕΘΝΟΣ και TheGuardian

Διαβάστε: Την κοινή έκθεση UNEP-Interpol “The Environmental Crime Crisis” – Threats to Sustainable Development from Illegal Exploitation and Trade in Wildlife and Forest Resources.ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: