Ένα νταμάρι για τον υπουργό Περιβάλλοντος

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ,
τεύχος 1841 στις 4 Δεκεμβρίου 2014

Αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να βρεθεί στο εδώλιο, κατηγορούμενος για κακουργηματική απιστία, βρίσκεται ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς για μια υπόθεση που έρχεται από παλιά και αφορά και το περιβάλλον – της ιδιαίτερης πατρίδας του μάλιστα.

Η λειτουργία ενός λατομείου στο Χιλιομόδι Κορινθίας, σε έναν νομό που… κανονικά και με τον νόμο δεν διαθέτει λατομικές περιοχές (έτσι τουλάχιστον ορίζει ο Νόμος 1428 του 1984), «κυνηγά» τον σημερινό υπουργό αναπληρωτή Περιβάλλοντος και δημιουργεί σκιές στην πολιτική πορεία του.

Ο νυν υπουργός, ως κοινοτάρχης στο Χιλιομόδι και στη συνέχεια ως δήμαρχος Τενέας, νοίκιασε σε ιδιωτική εταιρεία κοινοτική έκταση για τη λειτουργία λατομείου. Πέρα από τη διαδικασία με την οποία έγινε η εκμίσθωση (οι κατήγοροί του υποστηρίζουν ότι για τη διενέργεια της δημοπρασίας ουδέποτε συγκροτήθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο επιτροπή), το μίσθωμα εξ αρχής προκάλεσε συζητήσεις.

Ο λόγος ήταν ότι επρόκειτο για «αναλογικό μίσθωμα 4%» στον κύκλο εργασιών του λατομείου, τίμημα ωστόσο το οποίο ουσιαστικά είναι το ειδικό τέλος που καταβάλλουν οι εκμεταλλευτές λατομείων στους ΟΤΑ όπου δραστηριοποιούνται (σύμφωνα με τον Νόμο 2115 του 1993) ακόμη κι αν αξιοποιούσαν ιδιόκτητη έκταση.

Εκ προοιμίου τέθηκε δηλαδή ένα ζήτημα για το ύψος του μισθώματος της κοινοτικής έκτασης, όσο κι αν στην πορεία ανέβηκε στο 5%. Εκείνο όμως που έχει προκαλέσει την ενεργοποίηση της Δικαιοσύνης είναι το ότι τίθεται υπό διερεύνηση η καταβολή ακόμη και αυτού του ελάχιστου τιμήματος του ενοικίου.

Ο Ν. Ταγαράς είναι ο πρώτος μεταξύ έξι συνολικά ανθρώπων του δήμου και της εταιρείας που, σύμφωνα με την παραγγελία του εισαγγελέα Εφετών Ναυπλίου (από τον Δεκέμβριο 2009…) προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κορίνθου, κατηγορούνται «για απιστία σχετική με την υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, της οποίας το αντικείμενο έχει συνολική αξία μεγαλύτερη των 73.000 ευρώ, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου 1608/1950».

Στο πλαίσιο συμπληρωματικής ανάκρισης που διενεργείται, μόλις προ εικοσαημέρου διατάχθηκε η διενέργεια λογιστικής πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να ελεγχθεί για μια περίοδο 15 χρόνων (1992-2007) το σύνολο των τιμολογίων και των δελτίων αποστολής της εταιρείας σχετικά με τα λατομικά προϊόντα που διακινήθηκαν… Να διαπιστωθεί αν πραγματοποιήθηκαν καταβολές από την εταιρεία προς τον Δήμο Τενέας ως μίσθωμα για την ενοικίαση του λατομείου και να υπολογιστεί το καταβλητέο συμφωνηθέν μίσθωμα 4% επί των πωλήσεων, ανατρέχοντας στα βιβλία της εταιρείας, αλλά και αντλώντας τα αντίστοιχα στοιχεία από την αρμόδια ΔΟΥ.

Έστω και με καθυστέρηση 5 χρόνων, οι ανακριτικές αρχές προχώρησαν στο προφανές, δεδομένου ότι οι κατήγοροι της υπόθεσης υποστηρίζουν ότι από τα 2 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί ως ενοίκιο, ζήτημα είναι αν από τον δήμο έχουν εισπραχθεί 300-400 χιλιάδες.

Στην πάροδο όλων αυτών των χρόνων, η εμπλοκή του Ν. Ταγαρά με τη λειτουργία του λατομείου πέρασε από διάφορες «φάσεις», αφού από το 2006 υπήρχε απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (706/2006), σύμφωνα με την οποία το λατομείο έπρεπε να πάψει να λειτουργεί. Ωστόσο, λίγο καιρό πριν από τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, ο Ν. Ταγαράς, ως νομάρχης Κορινθίας τότε, είχε χορηγήσει νέα άδεια στο λατομείο με αποτέλεσμα η ακυρωτική απόφαση για την παλαιά άδεια να αποδειχθεί δίχως αντίκρισμα…

http://www.topontiki.gr/article/89356/Ena-ntamari-gia-ton-upourgo-Periballontos


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αναδημοσιεύσεις έχουν σαν στόχο την ενημέρωση για τα τρέχοντα δασικά και περιβαλλοντικά θέματα και δημοσιοποιούνται με σκοπό να προκαλέσουν τον διάλογο και να εκφρασθούν οι απόψεις όλων, είτε αυτές είναι θετικές είτε αρνητικές, σε σχέση με τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ότι το περιεχόμενο των άρθρων που προέρχεται από άλλους δικτυακούς τόπους απηχεί τις προσωπικές απόψεις των διαχειριστών του dasarxeio.com.ΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: