Το κυνήγι των λύκων μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες απώλειες ζωικού κεφαλαίου

lukos

Η αντιπαράθεση σχετικά με τον έλεγχο της πληθυσμιακής κατάστασης των λύκων και την προστασία τους μαίνεται στις ΗΠΑ, την ώρα που οι λύκοι  (Canis lupus) συνεχίζουν να επιτίθενται περιστασιακά στα κοπάδια των κτηνοτρόφων. Υπάρχουν πιέσεις για μείωση της προστασίας των πληθυσμών τους, έτσι ώστε το κυνήγι και η παγίδευση τους, να τους κρατήσουν μακριά από το ζωικό κεφάλαιο. Ωστόσο μια τέτοια τακτική μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες απώλειες ζωικού πληθυσμού. 

Τα παραπάνω «μπορεί να μην έχουν λογική», αλλά όπως περιγράφεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE, οι τάσεις συμπεριφοράς των λύκων μπορούν να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό.

Σύμφωνα με την μελέτη των Rob Wielgus and Kaylie Peebles από το Washington State University, ο θάνατος ακόμη και ενός μόνο λύκου οδηγεί σε αύξηση του ποσοστού θανάτων στο ζωικό κεφάλαιο (πρόβατα, βοοειδή), την επόμενη χρονιά από επιθέσεις λύκων. Αν 20 ή παραπάνω λύκοι σκοτωθούν τότε οι θάνατοι από επιθέσεις λύκων στα κοπάδια διπλασιάζονται.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα αυτά μετά από ανάλυση δεδομένων που αφορούν τον αριθμό των κτηνοτροφικών ζώων που θανατώθηκαν από επιθέσεις λύκων (απώλειες), τον εκτιμώμενο πληθυσμό λύκων και τον αριθμό των αναπαραγωγικών ζευγαριών, καθώς και τον αριθμό των λύκων που σκοτώθηκαν κάθε έτος, στο χρονικό διάστημα 1987-2012 στις πολιτείες Αϊντάχο, Μοντάνα και Ουαϊόμινγκ. Ο αριθμός των λύκων που σκοτώθηκαν ήταν λύκοι που σκοτώθηκαν νόμιμα από τους ιδιοκτήτες ζωικού κεφαλαίου ή μέσω μεθόδων ελέγχου της κυβέρνησης, οι αριθμοί αυτοί δεν περιλαμβάνουν άλλες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της φυσικής θνησιμότητας. Μόνο ο συνολικός αριθμός των κτηνοτροφικών ζώων που θανατώθηκαν, ήταν διαθέσιμος στις βάσεις δεδομένων και όχι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών επιθέσεων.

Σύμφωνα με τον Wielgus είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι λύκοι είναι έξυπνοι αλλά δεν έχουν ένστικτα εκδίκησης.

Ένας θάνατος σε μια αγέλη λύκων, ειδικά του αρχηγού της αγέλης, είναι δυνατόν να διαταράξει την ισορροπία μέσα σ’ αυτήν. Τα νεαρά αρσενικά αναπαράγονται προκειμένου να αναπληρώσουν την απώλεια και έχοντας περισσότερα «λυκάκια» να θρέψουν προσεγγίζουν στα κοπάδια των κτηνοτρόφων για εξεύρεση τροφής.

Η απώλεια του αρχηγού της αγέλης οδηγεί σε λιγότερο έλεγχο καθώς οι γηραιότεροι και σοφότεροι λύκοι δεν βρίσκονται τριγύρω για να αποτρέψουν τους νεότερους, τολμηρούς και απερίσκεπτους λύκους να προσεγγίσουν τους ανθρώπους και τα κοπάδια τους.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η παραπάνω συμπεριφορά των λύκων συνεχίζεται μέχρι να συμβεί ένας μαζικός αφανισμός (άνω του 25% των λύκων σε μια περιοχή). Αυτό όμως μπορεί να μετατρέψει το συγκεκριμένο είδος (γκρίζοι λύκοι) σε είδος υπό εξαφάνιση.

«Ο μόνος τρόπος για να εξαλειφθούν εντελώς οι επιθέσεις στο ζωικό κεφάλαιο είναι να απαλλαγούμε από όλους τους λύκους,» ανέφερε ο Wielgus στο Nature World News, «και η πλειοψηφία της κοινωνία μας δεν συμφωνεί με αυτό». Αντί αυτού, οι προσπάθειες θα πρέπει να στοχεύουν στη βελτίωση των στρατηγικών ελέγχου των λύκων με μη-θανατηφόρες μεθόδους.

Επίσης, οι ερευνητές τονίζουν ότι μόνο το 0,1-0,6% των θανάτων στα κοπάδια οφείλεται στις επιθέσεις από λύκους. Απεναντίας, οι ασθένειες και κυρίως οι επιθέσεις από κογιότ, τα οποία από τη φύση τους προσαρμόζονται καλύτερα να ζουν κοντά στις ανθρώπινες δραστηριότητες και τα κοπάδια των ζώων, ευθύνονται για τους θανάτους αυτούς.

dasarxeio.comΚατηγορίεςΆγρια ζωή, Θήρα, Κτηνοτροφία - Βοσκότοποι

Tags: , ,

5 replies

 1. ΔΙΑΦΩΝΩ ΠΛΗΡΩΣ. ΟΤΑΝ ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΗΣΑΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΗΣΑΝ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΠΟΤΕ ΕΙΧΕ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ . ΝΑ ΕΠΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑ’Ι’ΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.

 2. ΑΦΙΣΤΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΣΤΗΜΕΝΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΟΤΙ ””ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΛΥΚΟΙ – ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΥΜΑΤΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ”’.ΓΕΜΙΣΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΛΥΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΨΕΥΔΕΣΤΕ ΜΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ….Ο ΔΕ ΛΥΚΟΣ ΔΕΝ ΚΥΝΔΙΝΕΥΕΙ ΑΦΟΥ ΓΕΜΙΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ.. ΟΣΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΤΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΛΥΚΟΥ Ν Α Κ Α Τ Α Β Α Λ Λ Ο Υ Ν Ε Ξ Ι Δ Ι Ω Ν Χ Ρ Η Μ Α Τ Ω Ν Τ Ι Σ Α Π Ο Ζ Η Μ Ι Ω Σ Ε Ι Σ.. ΚΑΙ ΜΗ ΜΑΣ ΠΗΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑ’Ι’ΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΜΜΕΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΛΗΡΟΥΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΠΑΤΡΙΔΕΣ ΔΟΛΙΟΦΘΟΡΕΙΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑ’Ι’ΚΩΝ ΛΑΩΝ – Δ.Κ.ΕΚ ΤΡΟΒΑΤΟΥ ΑΓΡΑΦΩΝ-.

 3. Σε μια αγέλη αρχηγός ποτέ δεν είναι αρσενικός. Πάντα το κυρίαρχο είναι θηλυκό. Καλό είναι να μην αναπαράγουμε ότι ο κάθε ένας γράφει.

  • Στο άρθρο γράφει «Η απώλεια του αρχηγού της αγέλης…», δεν αναφέρει πουθενά για αρσενικό αρχηγό, εσείς γράφετε στο σχόλιο σας για αρσενικό.
   Από μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο αντλήσαμε τα παρακάτω:
   – Αρχηγός είναι το πιο δυνατό ζώο της αγέλης (αρσενικό ή θηλυκό) (http://www.arcturos.gr)
   – Το κυρίαρχο αρσενικό είναι ο απόλυτος «αρχηγός» της αγέλης, εξουσιάζοντας ακόμη και το κυρίαρχο θηλυκό, το οποίο, με την σειρά του, επιβάλλεται στα νεαρά άτομα (wikipedia.org).
   – Στην «κορυφή» της ιεραρχίας μέσα στην αγέλη βρίσκεται το αναπαραγωγικό ζευγάρι (διδακτορική διατριβή, Ηλιόπουλος Γ.).
   Εσείς μπορείτε να μην αναπαράγεται «…ότι ο κάθε ένας γράφει». Στο dasarxeio.com οι διαχειριστές και οι συντάκτες δημοσιεύουν ότι κρίνουν ότι έχει θέση στο ιστολόγιο.

 4. Αυτά οι κυνηγοί να τα ακούνε και οι κτηνοτρόφοι!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: