Το πελατειακό σύστημα εισβάλλει στα δάση!

dasika erga

Σταυρογιάννη Λούλη | Η ΑΥΓΗ

Σε σκληρό και αδυσώπητο μηχανισμό διεκπεραίωσης πάσης φύσεως αιτημάτων… πελατών εις βάρος των δασικών οικοσυστημάτων, του δομημένου περιβάλλοντος, αλλά και κάθε κανόνα που έχει ξεμείνει για την οργάνωση του χώρου στα μνημονιακά χρόνια, έχει μετατραπεί το ΥΠΕΚΑ.

Με νέο νομοσχέδιο και πλήθος άσχετων μεταξύ τους διατάξεων επιχειρεί να εξυπηρετήσει συμφέροντα, αλλάζοντας πάντα προς το πιο… πελατειακό τον αντιδασικό νόμο που ψηφίστηκε στις 8 Αυγούστου, τον νόμο με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, ψηφισμένο την 1η Αυγούστου, και για 8η φορά τροποποιεί τουλάχιστον 25 παραγράφους και εδάφια του νέου Οικοδομικού Κανονισμού, νόμου που έλαβε ΦΕΚ τον Απρίλιο του 2012.

Επιδρομή στα δάση

Ενδεικτικά, με μια μονοκοντυλιά αποχαρακτηρίζει και καταργεί την αναδάσωση για δασικές εκτάσεις όπου πριν το 1975 έγιναν επεμβάσεις ερήμην της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας με άλλες πράξεις της διοίκησης, π.χ. έκδοση οικοδομικής άδειας. Το Δημόσιο δε απεμπολεί τα δικαιώματά του, το τεκμήριο κυριότητας, το οποίο εδράζεται στον δασικό χαρακτήρα αυτών των εκτάσεων.

Καταργεί, ουσιαστικά, το αντικείμενο των δασικών υπηρεσιών και περιφρονεί δικαστικές αποφάσεις, αφού καταπατητές δασικών εκτάσεων έως τον Μάρτιο του 2007, που εκχέρσωσαν δασικές εκτάσεις για γεωργική καλλιέργεια, τώρα δικαιώνονται με την ανάκληση των πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής, ακόμη κι αν έχουν τελεσιδικήσει. Έναντι οικονομικού ανταλλάγματος αποκτούν την κυριότητα και άμα τη εξοφλήσει η έκταση μπορεί να μεταβιβαστεί. Για να βολέψουν τους αποχαρακτηρισμούς “πειράζουν” και τον Ν. 3889/2010 που καθορίζει τη διαδικασία κύρωσης των δασικών χαρτών. Εφεξής ο κυρωμένος δασικός χάρτης θα διορθώνεται για τη διαγραφή εκτάσεων, “οι οποίες, συνεπεία πράξεων αρμοδίων οργάνων, δεν υπάγονται ή θα πάψουν να υπάγονται στη δασική νομοθεσία και των εκτάσεων που εσφαλμένα αποτυπώθηκαν και συμπεριελήφθησαν σ’ αυτόν κατά την κατάρτισή του”.

Αυγαταίνει τον έτσι κι αλλιώς μακρύ κατάλογο παράνομων δραστηριοτήτων στα δάση, που, ακόμη και αν έχουν κριθεί κατεδαφιστέες, έχουν εκδοθεί πράξεις αποβολής ή επιβολής προστίμων ή βρίσκονται σε αναδασωτέες εκτάσεις, παίρνουν συγχωροχάρτι για τρία χρόνια από την ισχύ του Ν. 4280/2014 αν… αποκτήσουν στο ενδιάμεσο διάστημα τις κατά περίπτωση απαιτούμενες άδειες. Τώρα προστίθενται οι ιεροί ναοί, οι εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα, π.χ. όπως οι κατοικίες στον ορεινό όγκο του Υμηττού με άδεια πολιτιστικών κέντρων και οι εγκαταστάσεις των κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης.

Ξήλωμα

Με άλλη, πονηρή διατύπωση, αλλάζουν και τους χάρτες του Ρυθμιστικού της Αθήνας, το οποίο ψηφίστηκε με τον Ν. 4277. Το μήκος του κύριου οδικού αίφνης μεγαλώνει, τόσο που από τη Βάρης – Κορωπίου, όπου είναι το τέλος του -με αρχή τη Λεωφόρο Ποσειδώνος- από τον κεντρικό επιβατικό Λιμένα Πειραιά, τώρα φτάνει στο Λαύριο. Τερατώδης αλλαγή, που φορτώνει τη ζώνη από το λιμάνι του Πειραιά μέχρι την παραλιακή στο Λαύριο με εμπορικές χρήσεις, όπως φρόντισε άλλος νόμος του ΥΠΕΚΑ. Διαβάστε την συνέχεια στην ΑΥΓΗ… 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αναδημοσιεύσεις έχουν σαν στόχο την ενημέρωση για τα τρέχοντα δασικά και περιβαλλοντικά θέματα και δημοσιοποιούνται με σκοπό να προκαλέσουν τον διάλογο και να εκφρασθούν οι απόψεις όλων, είτε αυτές είναι θετικές είτε αρνητικές, σε σχέση με τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ότι το περιεχόμενο των άρθρων που προέρχεται από άλλους δικτυακούς τόπους απηχεί τις προσωπικές απόψεις των διαχειριστών του dasarxeio.com.ΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , , , ,

1 reply

  1. meriki sinferontologi se ayti tin xora then theloyn na alaksi tipota giati etsi toy se sinferi ke thentheloyn me tipota na ksekatharisi ti stin pragmatikotita eine thASO ke ti then eine thioti piso apo to dasos nte ke kala i proin yperaspiste ton dason ypirxan ekatontathes paratrexameni ke platsikologi poy taleporoysan xiliathes Ellines polites gia idion ofelos tora poy mpeni terma stin remoyla fisika ke thiamatironte me thiafores profasis sas exoyme pari xampari prepi na mpi ENA telos stin asidosia ke sayto ton tomea oste na min mpori kanenas na kani arpakes,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: