Το top ten στην προστασία του κλίματος

Η οργάνωση Germanwatch παρουσίασε στη Λίμα του Περού όπου διεξάγεται η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα τη λίστα των χωρών που καταβάλλουν τις μεγαλύτερες προσπάθειες για την προστασία του κλίματος.

Αργά αλλά σταθερά φαίνεται να διαμορφώνεται μια νέα εικόνα στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος σε διεθνές επίπεδο. Η εικόνα δεν είναι σκοτεινή πλέον. Κάπου στο βάθος φαίνεται να υπάρχει φως. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έκθεση που συνέταξε η περιβαλλοντική οργάνωση Germanwatch και την παρουσίασε στη Λίμα του Περού όπου διεξάγεται η Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα. 58 χώρες εξετάστηκαν και κατατάχθηκαν με βάση τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την προστασία του κλίματος. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα είδος ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών» λέει στην Deutsche Welle ο Γιαν Μπουρκ, συντάκτης της έκθεσης.

Τα καλύτερα αποτελέσματα σημειώνουν οι ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως τρεις: η Δανία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρεταννία καταλαμβάνουν τις θέσεις τέσσερα έως έξι. Οι τρεις πρώτες θέσεις και αυτή τη φορά – είναι η δέκατη φορά που δημοσιεύεται η λίστα – παραμένουν άδειες. Σύμφωνα με την Germanwatch καμία χώρα δεν έχει κάνει αρκετά, ώστε να μπορέσει να κατακτήσει την κορυφή. Η περιβαλλοντική οργάνωση δηλώνει πάντως αισιόδοξη μια και η Δανία και η Σουηδία κατάφεραν για πρώτη φορά να πετύχουν τη συμβολή τους για τον στόχο «των δυο βαθμών». Ο στόχος αυτός έγκειται στον να μην ξεπεράσει η υπερθέρμανση του πλανήτη το όριο των δυο βαθμών κελσίου σε σύγκριση με την εποχή, κατά την οποία ξεκίνησε η εκβιομηχάνιση.

«Η Δανία κατάφερε να μειώσει δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα» τονίζει ο Γιαν Μπουρκ. Σε αυτό έχει συμβάλει καθοριστικά το γεγονός ότι έχουν ληφθεί αποτελεσματικά μέτρα. Η Δανία θεωρείται ότι καταφέρνει να υλοποιήσει τους στόχους της και αποτελεί πρότυπο για τις υπόλοιπες χώρες.

Θετική έκπληξη το Μαρόκο … αλλά και οι κακοί μαθητές

Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα στη Λίμα

Έκπληξη προκαλεί το Μαρόκο, το οποίο περιλαμβάνεται ανάμεσα στις δέκα καλύτερες χώρες στην προστασία του περιβάλλοντος. Ο λόγος είναι ότι η χώρα επενδύει μαζικά στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες.

Στη λίστα για την προστασία του κλίματος δεν περιλαμβάνονται μόνο οι καλύτερες χώρες αλλά και οι χειρότερες. Στην τελευταία θέση συνεχίζει να βρίσκεται η Σαουδική Αραβία. Κατά μια θέση καλύτερη είναι η Αυστραλία. Είκοσι μία ολόκληρες θέσεις κατρακύλησε η Αυστραλία σε σχέση με πέρυσι. Αιτία στάθηκε η ανάκληση φιλικών προς το περιβάλλον μέτρων, στην οποία προχώρησε η συντηρητική κυβέρνηση, σύμφωνα με την Germanwatch.

Τέλος και η Γερμανία δεν τα πήγε και τόσο καλά και βρίσκεται στις μεσαίες θέσεις. Ο λόγος είναι η μεγάλη αύξηση της χρήσης των ορυκτών καυσίμων παράλληλα με την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με τον Γιαν Μπουρκ, εάν η Γερμανία μπορέσει να λύσει αυτό το δίλημμα θα καταφέρει και πάλι να βρεθεί ανάμεσα στις πρώτες χώρες.

Clara Walter / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή:  Deutsche WelleΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: