Ερώτηση στην Κομισιόν για το ν/σ που νομιμοποιεί την καταπάτηση δασικών εκτάσεων

ekxersosi kalliergeia anadasotea

Ερώτηση για τη νομιμοποίηση της καταπάτησης δασικών εκτάσεων κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ευρωβουλευτής διερωτάται κατά πόσο το νομοσχέδιο, που είδε το φως της δημοσιότητας και δια του οποίου παραχωρούνται κατά χρήση οι δασικές εκτάσεις που είχαν καταπατηθεί ως το 2007, συνάδει με τη Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιτάσσει την επιδίωξη της προστασίας του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα απευθύνει ερώτημα στην Επιτροπή για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί προκειμένου να προλάβει την προδιαγραφόμενη παραβίαση του ενωσιακού δικαίου περιβάλλοντος στην Ελλάδα.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

“Σύμφωνα με τα άρθρα 191-193 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η προστασία του περιβάλλοντος περιλαμβάνεται στους σκοπούς της πολιτικής της Ένωσης, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει σειρά πρωτοβουλιών για την προστασία των δασών (πρόγραμμα Natura 2000, Στρατηγική της ΕΕ για τα δάση, Πράσινη Βίβλος για την προστασία των δασών και τη σχετική πληροφόρηση στην ΕΕ, Νέα δασική στρατηγική της ΕΕ).

Με νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στη Βουλή νομιμοποιείται αναδρομικά η καταπάτηση δασικών εκτάσεων από ιδιώτες και συγκεκριμένα οι ιδιώτες λαμβάνουν κατά χρήση τις δασικές εκτάσεις που κατέχουν παράνομα, αρκεί η καταπάτηση να έγινε πριν το 2007 και οι παραχωρούμενες εκτάσεις να χρησιμοποιηθούν για καλλιέργεια.

Ερωτάται η Επιτροπή αν οι ανωτέρω προβλέψεις του νομοσχεδίου συνάδουν με το άρθρο 191 ΣΛΕΕ που επιτάσσει την επιδίωξη της διατήρησης, προστασίας και βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος και σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για να προλάβει την προδιαγραφόμενη παραβίαση του ενωσιακού δικαίου του περιβάλλοντος στην Ελλάδα”.

Η ΑΥΓΗ

.

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις». στο  δικτυακό τόπο της Βουλής.ΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: