Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τους καταπατητές

ekxersosi

Με την έντονη επιφύλαξη της αντιπολίτευσης για τις διατάξεις που αναθεωρούν το υφιστάμενο καθεστώς δασοπροστασίας, υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και τις πράξεις εισφοράς σε γη και χρήμα.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Δημοκρατική Αριστερά και οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές, επιφυλάχθηκαν για την τελική τους στάση, αναμένοντας τις νομοτεχνικές βελτιώσεις που υποσχέθηκε να φέρει το υπουργείο, ενώ η Χρυσή Αυγή δεν μετείχε στη συνεδρίαση.

Μετά και την ακρόαση σειράς εκπροσώπων κοινωνικών φορέων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, δεσμεύθηκε να επιφέρει στο νομοσχέδιο σειρά νομοτεχνικών αλλαγών, οι οποίες θα συζητηθούν κατά την δεύτερη ανάγνωσή του.

Κατά τις δύο σημερινές συνεδριάσεις της Επιτροπής ωστόσο, σε κεντρικό ζήτημα αναδείχθηκαν και πάλι οι διατάξεις του άρθρου 12, που αναιρούν στην πράξη το υφιστάμενο καθεστώς δασοπροστασίας και ακυρώνουν εκκρεμούσες πράξεις της Διοίκησης ενάντια σε παραβάτες και καταπατητές.

Διαφορετικές υπήρξαν οι προσεγγίσεις των εκπροσώπων των δασολόγων και των περιβαλλοντιστών (WWF) από τη μία, και εκείνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απ’ την άλλη.

Χαρακτηριστικά, η παράγραφος που επιτρέπει την άρση αναδάσωσης αναδασωτέας έκτασης, “εφόσον μετά την πάροδο πενταετίας αποδεικνύεται το ανέφικτο της πραγματοποιήσής της”, προκάλεσε τις αντιδράσεις των περιβαλλοντιστών, με τον νομικό συντονιστή της WWF-Ελλάς, Νίκο Χασιώτη, να παρατηρεί πως “παρέχουμε έτσι κίνητρο για συνεχείς επεμβάσεις στις καμένες εκτάσεις, όπως κάψιμο, ξανακάψιμο, υλοτομία, όργωμα, κτίσιμο, ισοπέδωση, διαβροχή με δηλητήρια κ.λπ., έτσι ώστε να καθίσταται πιο ευχερής η απόδειξη της αδυναμίας αναδάσωσης”. ‘Αλλωστε, “υπάρχουν δάση που δεν αναδασώνονται μέσα σε πέντε έτη, όπως τα ελατοδάση…”

ekxersosi kalliergeia anadasotea

Ο κος Χασιώτης τάχθηκε επίσης κατά της “οριζόντιας” νομιμοποίησης παράνομων δασικών εκχερσώσεων που προβλέπει το νομοσχέδιο (με την καταβολή χρημάτων και μόνο για τη συνέχιση αγροτικής καλλιέργειας), επισημαίνοντας πως κατά την περίοδο 1987-2007, “περίπου 9 εκατ. στρέμματα δασών, και δασικών εκτάσεων και γενικά χαμηλών εκτάσεως βλάστησης, έχουν γίνει γεωργικές. Γνωρίζουμε ποιες απ’ αυτές τις εκτάσεις αφορά η διάταξη; Δεν γίνεται καν διάκριση ανάμεσα στις προστατευόμενες και μη, περιοχές”. Όσο για την τριετή παράταση παραγωγικών δραστηριοτήτων σε καταπατημένες δασικές εκτάσεις που προβλέπει το άρθρο 12, ο κος Χασιώτης παρατήρησε σκωπτικά πως “μαθαίνουμε ότι στην αγροτική οικονομία συμβάλλουν οι αυθαίρετοι Ιεροί Ναοί, οι αυθαίρετες εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα (που στο παρελθόν ήταν μέχρι και αναψυκτήρια λαϊκής μουσικής), τα αυθαίρετα κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης”.

“Ούτε το ανέφικτο, ούτε η πενταετία προβλέπονται για πρώτη φορά” απάντησε ο Ν. Ταγαράς. “Προβλέπονται ήδη από τον ν.998/1979 και έχουν κριθεί. Εμείς προβλέπουμε πως το ανέφικτο θα το κρίνει ο γενικός αποκεντρωμένος γραμματέας, ύστερα από εισήγηση του οικείου δασάρχη” συμπλήρωσε.

Για τη νομιμοποίηση των εκχερσώσεων δασικών εκτάσεων, ο κος Ταγαράς ανέφερε πως “είτε θα διατηρήσουμε τη αγροτική χρήση με κάποιο πρόστιμο που θα αξιοποιηθεί για την δάσωση μιας περιοχής που θα μας υποδείξει ο δασάρχης, είτε θα πούμε στον αγρότη πως θα ξηλώσουμε το αμπέλι του και τις ελιές για να ξαναφυτέψουμε δάσος. Δεν είναι δυνατόν να στέλνουμε πρόστιμα 200.000 ευρώ για τρία στρέμματα, γιατί δεν έχει ο αγρότης να τα πληρώσει”.

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τοποθετήθηκαν ευνοϊκά απέναντι στο νομοσχέδιο:

Ο δήμαρχος Πεντέλης, Δ. Στεργίου, ανέφερε χαρακτηριστικά πως η κεντρική πλατεία της Πεντέλης θεωρείται δασική και αναδασωτέα περιοχή, ενώ οι πλαγιές και τα λυκορέματα έχουν οικοδομηθεί από οικοδομικούς συνεταιρισμούς και βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως. “Σήμερα, είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τα αυτονόητα: Πως ό,τι έχει σχεδιαστεί στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο, και κρατιέται 15 χρόνια στα γραφεία των εκάστοτε υπουργών, θα πρέπει να απαλλαγεί του δασικού και του αναδασωτέου για να αναπνεύσουν οι δομημένες αυτές περιοχές”.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

.

Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις». στο  δικτυακό τόπο της Βουλής.ΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , , , , ,

2 replies

  1. Οι εκπρόσωποι των δασολόγων και ιδιαίτερα της Π.Ε.Δ.Δ.Υ έχουν ονοματεπώνυμο… αυτό το παρακάμπτετε και προβάλετε όλους εσέις εκτιμάτε .. Αυτό βέβαια μπορεί να μην θεωρείτε ότι έχει γενικώς σημασία … έχει όμως ειδικώς μιας και η Π.Ε.Δ.Δ.Υ είχε την κύρια παρουσία και δέχτηκε το κύριο βάρος των ερωτημάτων… Θα σας πρότεινα λοιπόν για λόγους δεοντολογίας και μόνο να ανεβάσετε το οπτικοακουστικό υλικό αν δεν έχετε κάποιο άλλο προσωπικό (διότι αυτό υποθέτω) κόλλημα …

    • Το παραπάνω κείμενο προέρχεται απο δημοσίευμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ σύμφωνα με όσα δημοσίευσε χθες το βράδυ το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τα αποσπάσματα που περιλαμβάνει αναδημοσιεύτηκαν αυτούσια, χωρίς καμιά προσθήκη ή παρέμβαση, όπως γίνεται συνήθως στις αναδημοσιεύσεις.
      Το οπτικοακουστικό υλικό της Επιτροπής, εφόσον είναι διαθέσιμο στον δικτυακό τόπο της Βουλής, θα προστεθεί στις σχετικές αναρτήσεις και σελίδες.
      Το ιστολόγιο dasarxeio.com δημοσιεύει όλες τις ανακοινώσεις-δελτία τύπου των δασικών συνδικαλιστικών οργανώσεων που λαμβάνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Στα δυο χρόνια λειτουργίας του ιστολογίου, η ΠΕΔΔΥ μας κοινοποίησε μόνο μια φορά ανακοίνωση της, την οποία και δημοσιεύσαμε.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: