Ανακοίνωσεις ΠΟΓΕΔΥ & ΠΕΔΔΥ – ΠΟΔ για το ν/σ του ΥΠΕΚΑ

tagaras

Αθήνα,12/12/2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημ.Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) εκφράζει την εντονότατη δυσαρέσκεια όλων των Γεωτεχνικών για τις δασοκτόνες ρυθμίσεις που έχουν συμπεριληφθεί στο νέο Νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής στη Βουλή με τίτλο «πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα- Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις».

Η Ομοσπονδία μας θέτει προ των ευθυνών της την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ κ.κ Μανιάτη και Ταγαρά για τον μικροπολιτικό τρόπο που χειρίζονται τα θέματα της δημόσιας περιουσίας και του δασικού- φυσικού περιβάλλοντος και ζητά από τα πολιτικά κόμματα, τα επιστημονικά επιμελητήρια και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, να τοποθετηθούν για την καταστροφική για τα δάση πολιτική του αρμόδιου για τα Δάση Υπουργείου .

Η ΠΟΓΕΔΥ γνώριζε πολύ καλά γιατί ζητούσε (και γιατί ζητά ακόμη και σήμερα) την επαναφορά του Δασικού Τομέα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Είχε φανεί από την πρώτη στιγμή ποιος ήταν ο στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ … Στόχος ήταν οι αρμοδιότητες (που κάποιοι εποφθαλμιούσαν) και όχι η ανάδειξη και η στήριξη του Δασικού Τομέα. Στόχος ήταν η συρρίκνωση της δασοπροστασίας στο 30% των δασών, δηλαδή στις προστατευόμενες περιοχές (προς δόξα του συντεχνιασμού που κυριαρχεί στο ΥΠΕΚΑ) και η σταδιακή υποβάθμιση του ρόλου της Ειδικής Γραμματείας Δασών (η οποία τελικά καταργήθηκε) και η απαξίωση των ειδικών επιστημόνων Γεωτεχνικών –Δασολόγων.

Καταγγείλαμε πολλές φορές την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για αδιαφορία. Δυστυχώς όχι μόνο επιβεβαιωθήκαμε αλλά αυτή τη φορά η σημερινή ηγεσία ξεπέρασε τα εσκαμμένα… Προφανώς στο βωμό της δικής της προεκλογικής ανασφάλειας, προχωρά χωρίς κανένα ίχνος πολιτικής ντροπής στο ξεπούλημα των δασών .

Ζητάμε να σταματήσει αυτή η πολιτική υποκρισία από πλευράς ΥΠΕΚΑ για τα δάση και να δοθεί τέλος στη διελκυστίνδα αποχαρακτηρισμών δασών και δασικών εκτάσεων που ξεκίνησε με το νόμο 4280/2014 και συνεχίζεται με το νέο νομοσχέδιο.

Καλούμε την Κυβέρνηση να μιλήσει επιτέλους για τη δασική πολιτική που αποτελεί μια σύγχρονη κοινωνική και επιστημονική αναγκαιότητα και να στηρίξει το αίτημα για αναδιοργάνωση των δασικών Υπηρεσιών και την αποτελεσματική τους λειτουργία.

Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις ρυθμίσεις «σκούπα» που νομιμοποιούν πρόσφατες (μέχρι το 2007) παράνομες εκχερσώσεις δασών και δασικών εκτάσεων, τη στιγμή που για τις παράνομες αυτές πράξεις οι συνάδελφοί μας, δασολόγοι έχουν ασκήσει ποινικές διώξεις σε βάρος των κάθε λογής καταπατητών, έχουν κηρύξει τις παράνομα εκχερσωθείσες εκτάσεις ως αναδασωτέες, έχουν εκδώσει πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής από τις καταπατημένες δημόσιες δασικού χαρακτήρα εκτάσεις και έχουν εκδώσει αποφάσεις απομάκρυνσης των μη δασικών φυτών, που φυτεύτηκαν στις εκτάσεις αυτές.

Λέμε όχι στη νομιμοποίηση αυθαίρετων εγκαταστάσεων κέντρων περιβαλλοντικής ενημέρωσης, ναών, και «εγκαταστάσεων πολιτιστικού χαρακτήρα» καθώς και στην επέκταση λατομείων σε δάση ακόμη και σε αναδασωτέες εκτάσεις.

Ζητάμε να ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες χωρίς «εκπτώσεις»στην αποτύπωση εκτάσεων που νομικά έχουν δασικό χαρακτήρα. Οι δασικοί χάρτες αποτυπώνουν την κλίμακα των παράνομων παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα και είναι το πιο σημαντικό εργαλείο που διαθέτει η πολιτεία για την προστασία και τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.

Ζητάμε την απόσυρση των ρυθμίσεων για τα δάση από το νομοσχέδιο«πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα- Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε στη Βουλή. Η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται τους προεκλογικούς λόγους και τη σπουδή των εμπνευστών αυτών των ρυθμίσεων και είναι βέβαιο ότι θα αποδοκιμάσει με την ψήφο της όχι μόνο τις πρακτικές αυτές των της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ αλλά και τους ίδιους.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

(pdf  ανακοίνωσης)

Ακολουθεί η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων (ΠΟΔ):

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΔΔΥ& ΠΟΔΚατηγορίεςΔασική Πολιτική, Νομοθεσία

Tags: , , , , , ,

5 replies

 1. δάσκαλε Ντάφη ευτυχώς δεν θα βλέπεις πλέον τον εξευτελισμό

 2. Δυστυχώς για πολλούς λόγους, έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση η οποία είναι μη αναστρέψιμη όσον αφορά την προστασία των δασικών εκτάσεων. Παρά την αυστηρή προστασία του Συντάγματος, η πολυνομία, η γραφειοκρατία, η αντιφατικότητα της νομοθεσίας, η εσκεμμένη απεμπόληση της προστασίας των δασών (τα δέντρα δεν ψηφίζουν) και από τους νομοθέτες αλλά και κάποιες φορές από μεριάς δασικών υπηρεσιών, μας έφεραν στο σημείο να έχει μεταμορφωθεί το δασικό ζήτημα σε γόρδιο δεσμό. Υπάρχουν ολόκληροι οικισμοί οι οποίοι είναι κτισμένοι πάνω σε εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, δασικές εκτάσεις ενσωματώθηκαν σε αναδασμούς και άλλαξαν χρήση με ευθύνη της διοίκησης, άλλες εκτάσεις κηρυχτήκαν αναδασωτέες όμως συνέχισαν να καλλιεργούνται κι ένα σωρό τέτοια προβλήματα τα οποία δεν επιλύθηκαν στην ώρα τους και έρχονται τώρα στην επιφάνεια με τους δασικούς χάρτες.
  Αν θελήσουμε σήμερα να κόψουμε αυτό τον γόρδιο δεσμό θα πρέπει νομίζω η τομή να γίνει στο σημείο της σύνδεσης του δασικού χαρακτήρα με την δημόσια ιδιοκτησία. Δηλαδή θα πρέπει αυτά τα δυο ζητήματα να τα αντιμετωπίσουμε ξεχωριστά και να επιλυθούν σε διαφορετικό χρονικό ορίζοντα. Το άμεσο, αυτό που έπρεπε να είχε γίνει όχι χτες αλλά πριν είκοσι χρόνια, είναι να γίνει η ακριβής χαρτογράφηση των σημερινών δασικών εκτάσεων, τουλάχιστον για να κατοχυρώσουμε ότι θα διασωθούν αυτές. Δεν προσφέρει τίποτα στην προστασία των δασών να περιμένουμε πότε θα καταγραφεί το σύνολο των εκτάσεων οι οποίες από το 1945 και δώθε έχουν δασικό χαρακτήρα σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία. Γιατί μέσα σε αυτές είναι πάρα πολλές εκτάσεις οι οποίες δεν είναι δυνατόν πλέον να ξαναγίνουν δασικές. Εννοώ στην πράξη, όχι στον χαρακτηρισμό τους από την νομοθεσία. Μια δασική έκταση που έχει κτιστεί ή έχει γίνει πάνω της πλατεία του χωριού δεν ξαναγίνεται δάσος και ας την λέμε εμείς δάσος στον αιώνα τον άπαντα. Οπότε δεν έχει νόημα να περιμένουμε άλλα είκοσι χρόνια να καταγραφούν και αυτές, ούτως ώστε να προστατέψουμε ουσιαστικά τις υπάρχουσες δασικές. Ας μην γελιόμαστε προστασία δίχως χαρτογράφηση και ακριβή οριοθέτηση δεν γίνεται. Άρα το πρώτο μας βήμα πρέπει να είναι, οπωσδήποτε να καταγράψουμε την σημερινή κατάσταση και να την περισώσουμε. Να συνταχθεί αμέσως μετά δασολόγιο με διαφορετική μεθοδολογία από την κατάταξη δάση-δασικές-χορτολιβαδικές και τελειώσαμε. Χρειάζεται να γίνει ανάλυση της σπουδαιότητας κάθε οικοσυστήματος ανάλογα με την πολλούς παράγοντες όπως πχ η υπάρχουσα χλωρίδα, πανίδα, ο προστατευτικός-υδρονομικός του ρόλος, η αισθητική του αξία, η σπανιότητα ή όχι πνευμόνων πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή, οι πιθανότητας κατάρρευσης του οικοσυστήματος λόγω συνεχούς υποβάθμισης κλπ. Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να ξεμπλοκάρουμε και να βάλουμε σε ένα σωστό δρόμο την προστασία από εδώ και στο εξής των υπαρχόντων δασικών οικοσυστημάτων.
  Σε δεύτερο βήμα μπορούμε με σχετική χρονική άνεση να καταγράψουμε τις δασικές εκτάσεις που άλλαξαν χρήση στην πορεία του χρόνου, για να κατοχυρώσουμε την δημόσια ιδιοκτησία. Όταν τις καταγράψουμε για να ξέρουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ας αποφασίσει τότε η κοινωνία αφού γνωρίζει πλέον το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση πως θα χειριστούμε αυτές τις εκτάσεις. Να ξέρουμε όμως ποιες από αυτές είναι δυνατόν να ξαναγίνουν δάσος, αν έχει νόημα να ξαναγίνουν, ποιες χρήσεις μπορούμε να επιτρέψουμε για αυτές κλπ. Έτσι διασφαλίζουμε την δημόσια γη, δεν την χαρίζουμε στους καταπατητές. Να πληρώσουν τουλάχιστον αυστηρά πρόστιμα όσοι ιδιοποιήθηκαν την δημόσια γη κι ας συνεχίσουν να την κατέχουν αν έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση μη αναστρέψιμη. Όπως και να έχει όμως αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να αποφασίσει η κοινωνία πως θα το επιλύσει. Ίσως μια καλή λύση είναι να τους παραχωρείται η κυριότητα όταν με ευθύνη τους αναδασωθεί ίση έκταση και φτάσει η δασική βλάστηση σε ηλικία τόση όση ήταν κατά την στιγμή της εκχέρσωσης. Με δικά τους έξοδα να πληρώνουν ιδιωτικές εταιρίες πρασίνου και με την εποπτεία της δασικής υπηρεσίας για την αναπλήρωση της δασικής βλάστησης σε περιοχές υποβαθμισμένες περιβαλλοντικά που θα τις επιλέξει το κράτος κατόπιν μελετών. Έτσι θα καταλάβουν πόσο εύκολο είναι να καταστρέφεις κάτι στο περιβάλλον και πόσο δύσκολο να το επαναφέρεις στην πρότερη κατάσταση.
  Όμως επαναλαμβάνω αυτό που προέχει κατα την γνώμη μου είναι η σύνταξη των δασικών χαρτών και του δασολογίου για τα υπάρχοντα δασικά οικοσυστήματα.

  • Εξαιρετικό το σχόλιο σου φίλε f/peregrine και το προσυπογράφω και εγώ μέχρι και την τελευταία του λέξη. Θέτει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις με γνώμονα την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που σήμερα μας απέμεινε. Οι προτεινόμενες λύσεις που αναγράφονται στο σχόλιο όπως ο πλήρης διαχωρισμός της ιδιοκτησίας από τη μορφή και η καταβολή υψηλού ανταλλάγματος από όσους κατέχουν δημόσια γη με το οποίο θα αγοραστούν από το δημόσιο άλλες μη δασικές γαίες και θα δασωθούν νομίζω ότι είναι μια άριστη λύση , η οποία όχι μόνον δεν επιβραβεύει τους καταπατητές αλλά παράλληλα δίνει το δικαίωμα στους νομοταγείς πολίτες να απολαύσουν το δάσος που εκ νέου θα δημιουργηθεί .
   Οφείλουμε λοιπόν να δούμε και αυτή την διάσταση και όχι να εθελοτυφλούμε σε ένα τεράστιο πρόβλημα το οποίο εμείς καλούμαστε να διαχειριστούμε με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο. Και εν τέλει οφείλουμε να δούμε και εμείς ως Υπηρεσία τι είναι καλύτερο να κάνουμε για να διαφυλάξουμε όχι μόνον την όποια υπόσταση μας απέμεινε αλλά κυρίως τα δάση που αγαπήσαμε και αγαπάμε. Θα πρέπει να συνεχίσουμε στην άτεγκτη πορεία της απόλυτης νομικής (και στα χαρτιά) προστασίας απομονωμένοι από την κοινωνία και να τυρβάζουμε περί άλλων, πνιγμένοι μέσα σε χιλιάδες φακέλους και πηγαινοερχόμενοι στα δικαστήρια ενώ την ίδια στιγμή συμβόλαια συντάσσονται σε δημόσια γη (ελλείψει των δασικών χαρτών η τεράστια σημασία των οποίων τονίζεται πολύ σωστά στο σχόλιο) και πυρκαγιές κατακαίνε τα παραθαλάσσια δάση μας που αδυνατούμε να διαχειριστούμε στοιχειωδώς;

 3. pios afise olloys aytoy toy agrotes na ekxersosoyn aytes tis ekktasis mexri simera ayto thn tolete agapiti kyrii esis thn pro stateysete tis ektasi aytes opos tete fisika ke exei katalixi na eine ana frenokomio se oli tin ellada agapiti . me pio tropopo katatin gnomisas tha mporoysan naginoyn idasiki xartes an nomika prota thn lithi to allaloy poy esis istan i prostates ke na prostevete to dasos katigorate to eipeka poy prospathi na dosi lisi sto alaloy poy exi yparxi mexri tora .telos i llas prepi na pai mprosta distixos kapii thn to theloyn oste na ginoyn allages sti xora kali epitixia.

  Απόπειρα ερμηνείας του σχολίου:

  (Ποιος άφησε όλους αυτούς τους αγρότες να εκχερσώσουν αυτές τις εκτάσεις μέχρι σήμερα, αυτό δεν το λέτε αγαπητοί κύριοι. Εσείς δεν προστατεύσατε τις εκτάσεις αυτές όπως (τέτε?) φυσικά και έχει κατάληξη να είναι ένα φρενοκομείο σε όλη την Ελλάδα αγαπητοί.Με ποιο τρόπο κατά την γνώμη σας θα μπορούσαν να γίνουν οι δασικοί χάρτες αν νομικά πρώτα δεν λυθεί το αλαλούμ που εσείς ήσασταν οι προστάτες και να προστατεύετε το δάσος κατηγορείτε το ΥΠΕΚΑ που προσπαθεί να δώσει λύση στο αλαλούμ που έχει υπάρξει μέχρι τώρα. Τέλος η (Ελλάς?) πρέπει να πάει μπροστά, δυστυχώς κάποιοι δεν το θέλουν ώστε να γίνουν αλλαγές στη χώρα καλή επιτυχία.)

  Αν έχετε την δυνατότητα επιλέξτε να γράφετε Ελληνικά για να είναι αντιληπτό το περιεχόμενο των σχολίων σας. Διαφορετικά χρειάζονται αποκρυπτογράφηση.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: