Συνεχίζει να «εξαφανίζει» δάση η κυβέρνηση της Τουρκίας

ataturk-orman-ciftligi

Ειρήνη Θεοφανίδου | eRED.gr

Μετά το κόψιμο αιωνόβιων δέντρων που βρίσκονταν στην περιοχή όπου κατασκευάστηκε το Προεδρικό Μέγαρο γνωστό ως «Λευκό παλάτι» (Ak Saray) στην Άγκυρα, σειρά έχει η περιοχή Beykoz στην Κωνσταντινούπολη όπου κόβονται δέντρα σε μια περιοχή 8 εκατ. τετραγωνικών μέτρων δασικής έκτασης με σκοπό να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις σε ένα από τα μεγαλύτερα δασικά project της χώρας.

Το έργο βρίσκεται γύρω από τη λίμνη «Elmali Dam» μια από τις βασικές πηγές ύδρευσης της Ανατολικής πλευράς της Πόλης. Το νέο γιγαντιαίο πάρκο που ονομάζεται «Elmali Forest Park» θα αντιπροσωπεύει τις 7 περιφέρειες και 81 πόλεις της χώρας σε ξεχωριστούς χώρους που θα μπορούν οι πολίτες να κάνουν πικ νικ και να θαυμάσουν όμορφα λουλούδια.

Ωστόσο, το έργο έχει βρεθεί στην ατζέντα διαμάχης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων αλλά και άλλων φορέων της χώρας μετά από μια φωτογραφία δορυφορικής λήψης της περιοχής που φαίνεται η περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή Beykoz προκαλώντας πολλά ερωτήματα.

Ειδικότερα ένα μέλος του Συμβουλίου του Δήμου της Κων/πολης από την αξιωματική αντιπολίτευση του ρεπουμπλικανικού λαϊκού κόμματος (CHP) ο Hakki Saglam έφερε το σχετικό θέμα στη σύνοδο του συμβουλίου του Δεκεμβρίου και υπέβαλε σχετική ερώτηση προς το Δήμαρχο της Κων/πολης ζητώντας επίσημη απάντηση ενώ παράλληλα ζήτησε από την εταιρεία Ύδρευσης «ISKI» ένα σχόλιο σχετικά με το εν λόγω Project ζητώντας να μάθει γιατί κόβονται τα δέντρα σε έναν τόσο ζωτικής σημασίας χώρο πρασίνου.

Κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη δημιουργία του νέου πάρκου και να χτίσουν μακροπρόθεσμα τις βίλες τους εκεί, υποστηρίζει ο Saglam.

Το έργο το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα σε δυο χρόνια, μεταξύ άλλων, θα περιλαμβάνει ποδηλατοδρόμο, ειδικά διαμορφωμένη περιοχή όπου θα μπορούν οι πολίτες να παίξουν «paintball», χώρους αναψυχής, εστιατόρια, καφετέριες, αλλά και αίθουσες προσευχής. Μια κλασική συνήθεια των Τούρκων σε πάρκα και άλλους χώρους το «μπάρμπεκιου» δεν θα επιτρέπεται στο πάρκο.

Η λίμνη «Elmali Dam» θα καθαριστεί και θα κατασκευαστούν εφτά γέφυρες και μονοπάτια.

Πηγή: http://www.ered.grΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: