Πιο πράσινη η Ευρώπη σήμερα σε σχέση με το 1900

ezgif.com-crop-5

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαχρονική παρακολούθηση της επίδρασης ιστορικών γεγονότων όπως οι δυο παγκόσμιοι πόλεμοι, η βιομηχανική επανάσταση, η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην βλάστηση της γηραιάς Ηπείρου

Εντυπωσιακές είναι οι αλλαγές που συνέβησαν τον προηγούμενο αιώνα στις χρήσεις της γης και στην δασοκάλυψη. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστήμιου του Wageningen στην Ολλανδία, τα δάση στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 1/3, γεγονός που αποδίδεται στο ότι  100 χρόνια πριν, η ξυλεία χρησιμοποιούταν σχεδόν για κάθε χρήση, για  καυσόξυλα, για την παραγωγή μετάλλων, κατασκευή επίπλων, την κατασκευή κατοικιών κλπ. Ως αποτέλεσμα αυτής της εντατικής εκμετάλλευσής τους,  το 1900 οι δασικές εκτάσεις ήταν υποβαθμισμένες και λιγοστές.

Όμως μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο,  πολλές χώρες. άρχισαν μαζικά προγράμματα αναδάσωσης, τα οποία εξακολουθούν να εκτελούνται μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα την αναστροφή αυτής της κατάστασης. Επίσης σημαντικό ρόλο στην αύξηση των δασικών εκτάσεων έπαιξε και η εγκατάλειψη των ορεινών περιοχών εξαιτίας της αστυφιλίας και ότι πλέον λόγω της εντατικοποίησης της γεωργίας, των αποστραγγιστικών έργων, της άρδευσης και γενικά των τεχνολογικών καινοτομιών και της μηχανοποίησης στην γεωργία δεν απαιτείται για να παραχθεί η ίδια ποσότητα τροφής η χρήση τόσο πολλών εκτάσεων όσο παλιότερα.

Οι εκτάσεις που καλύπτονται από οικισμούς αυξήθηκαν, ενώ οι λιβαδικές εκτάσεις μειώθηκαν.

Στην επόμενη εικόνα διακρίνονται οι αλλαγές στην βλάστηση από το 1900 έως το 2010 ανά δεκαετία:

Πηγές:  www.wageningenur.nl και washingtonpost.comΚατηγορίεςΓεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, Περιβάλλον

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: