Του Δημήτρη Δελεβέγκου | Πηγή: www.capital.gr
Την μήνη περιβαλλοντικών οργανώσεων και της WWF έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» που συζητείται και προωθείται προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής αύριο, Παρασκευή και το Σάββατο 19 και 20 Δεκεμβρίου. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πέραν των διατάξεων για την διαδικασία της εισφοράς σε γη και χρήμα, περιλαμβάνει (άρθρο 12-συμπληρώσεις δασικής νομοθεσίας) σειρά διατάξεων που φέρνουν τα πάνω-κάτω στην υφιστάμενη δασική νομοθεσία.
Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος βιάζεται-χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση- να περάσει το συγκεκριμένο νόμο στη Βουλή, με τον οποίο εξυπηρετούνται μικροσυμφέροντα και καταστρέφονται τα λιγοστά δάση που έχουν απομείνει.
Ήδη πάντως, το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου έχει προκαλέσει αρνητική δημοσιότητα, καθώς τρεις βουλευτές με τροπολογία που κατέθεσαν (στο πλαίσιο του προς ψήφιση νομοσχεδίου) ζητούν ούτε λίγο ούτε πολύ, εωσότου ολοκληρωθούν οι δασικοί χάρτες, να ανασταλούν τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα σε δάση, όπως και οι κατεδαφίσεις αυτών!
Ειδικότερα, οι βουλευτές του υπολοίπου Αττικής κ.κ. Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Μπούρας (Νέα Δημοκρατία) και Βασίλης Οικονόμου (ανεξάρτητος) ζητούν να ανασταλεί «η βεβαίωση, εκτέλεση και είσπραξη προστίμων και εκδοθεισών διοικητικών πράξεων βάσει του νόμου 998/1979 για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών». Δεδομένου ότι σήμερα δεν έχει κυρωθεί περισσότερο από το 2% των δασικών χαρτών σε όλη τη χώρα, γίνεται αντιληπτό ότι εάν ψηφιστεί η συγκεκριμένη τροπολογία οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες για τον ελληνικό δασικό πλούτο.
Τι απαντά το υπουργείο Περιβάλλοντος
Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος που κλήθηκαν από το Capital.gr να σχολιάσουν τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία αναφέρουν τα εξής.
«Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές στηρίζονται στις παρατηρήσεις που επισημάνθηκαν στο πλαίσιο αρμόδιων επιτροπών της Βουλής τόσο για το νομοσχέδιο που αφορά την εισφορά σε γη και χρήμα όσο και για το νόμο 4280/2014 που ψηφίστηκε τον περασμένο Αύγουστο» σημειώνουν.
Σχετικά με τη ρύθμιση για την αναδάσωση, αναφέρουν ότι «ήδη ο νόμος 998/1979 περιέχει πρόβλεψη για το ανέφικτον της πραγματοίησης αναδάσωσης ύστερα από την πάροδο πενταετίας. Δεν δημιουργούμε, λοιπόν, νέα διάταξη, αλλά επαναδιατυπώνουμε την υφιστάμενη ώστε να κρίνεται το ανέφικτο της υλοποίησης αναδάσωσης που δεν αφορά παρά μόνον τις βραχώδεις εκτάσεις».
Για τη νομιμοποίηση των παράνομων εκχερσώσεων, σημειώνουν: «Η εκχέρσωση παραμένει μόνον εάν αυτές οι εκτάσεις καλλιεργούνται, μιας και η αγροτική παραγωγή αποτελεί λόγο δημοσίου συμφέροντος. Στις εκτάσεις αυτές βρίσκονται σήμερα ελαιώνες και αμπελώνες. Τι θα έπρεπε να κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος; Να «ξηλώσει» τις αγροτικές αυτές εκτάσεις σε μία περίοδο που η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα είναι το ζητούμενο;»
Αναφορικά με τους δασικούς χάρτες, διευκρινίζουν ότι η παράγραφος 9 του άρθρου 12 καταρτίστηκε προκειμένου «μετά την κύρωση του δασικού χάρτη να μπορούν να αναγνωριστούν πράξεις διοίκησης βάσει των οποίων οι χρήσεις έχουν αλλάξει. Και για να αντιμετωπίσουμε περιπτώσεις, όπως της πλατείας Πεντέλης η οποία είναι δασική και αναδασωτέα έκταση, σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες που έχουν δημιουργηθεί αλλά δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί.»
Τέλος, σημειώνουν ότι προσβλέπουν στην άμεση ψήφισή του νομοσχεδίου προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η έκπτωση 20% στα ποσά εισφοράς σε χρήμα και η αύξηση -σε συνολικά 108- των δόσεων αποπληρωμής.
Για την κοινή… πρωτοβουλία των τριών βουλευτών από το ΥΠΕΚΑ σημειώνουν ότι στόχος παραμένει η συνολική αντιμετώπιση με σαφή κριτήρια των οικισμών αυθαιρέτων.
Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα στο capital.gr
ΚατηγορίεςΝομοθεσία
http://folders.skai.gr/main/theme?locale=el&id=15 δωστε προσοχή στο 12:43 σημειο
Κύκλοι του ΥΠΕΚΑ απάντησαν ο,´τι να’ναι. Επίσημη απάντηση υπάρχει; Για να τη δούμε. Τι να απαντήσει κανείς στους “κύκλους” όταν λένε ότι για να σώσουν την πλατεία Πεντέλης ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου για τα δάση; Να τα ακούσουμε επισήμως αυτά να γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.