«Ρεαλπολιτίκ» οι καταπατήσεις

ekxersosi

Δασοκτόνος και αντισυνταγματικός παραμένει στην ουσία του ο νέος νόμος του υπουργείου Περιβάλλοντος, παρά τις υποχωρήσεις σε ορισμένα θέματα που αναγκάστηκε να κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Ταγαράς. Λόγω της γενικότερης πολιτικής συγκυρίας, καταγράφηκε ρεκόρ τροπολογιών που έφτασαν τις 102, από τις οποίες έγιναν αποδεκτές οι 42. Ηταν τέτοιο το αλαλούμ που επικράτησε το βράδυ του Σαββάτου, ώστε ακόμη δεν έχει διασαφηνιστεί πλήρως πόσες από αυτές ψηφίστηκαν από το κυβερνητικό μπλοκ Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, καθώς και από τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝ.ΕΛΛ., που διατύπωσαν επιφυλάξεις σε ορισμένα άρθρα.

Πριν από την ψηφοφορία είχαν αποχωρήσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρωτοφανή κοινοβουλευτική διαδικασία. Οι πολίτες έδωσαν τον δικό τους αγώνα μέσα από το Διαδίκτυο. Με πρωτοβουλία του WWF Ελλάς, μέσω της διεθνούς ιστοσελίδας Avaaz.org, σε δύο 24ωρα συγκεντρώθηκαν πάνω από 50.000 υπογραφές που παραδόθηκαν στον αρμόδιο υπουργό. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται και χθες το βράδυ πλησίαζαν τις 60.000.

Μπαράζ ρουσφετιών

Το βασικό επιχείρημα των εισηγητών του δασοκτόνου νόμου είναι ο… ρεαλισμός. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελος Αποστόλου, από την ψήφιση του Συντάγματος έχουν θεσπιστεί πάνω από 60 νομοθετικές παρεμβάσεις για να μετατραπούν οι καταπατήσεις δημόσιας δασικής γης σε… παρεμβάσεις! Προέβλεψε ότι οι νέες ρυθμίσεις θα καταπέσουν στο ΣτΕ.

Η αντιπαράθεση εστιάστηκε σε δύο ενότητες: στο άρθρο 12 που θεσμοθετεί τον αποχαρακτηρισμό των καταπατημένων και εκχερσωμένων δασών, καθώς και στην απόπειρα αποδόμησης προστατευτικών διατάξεων που ισχύουν για την Πλάκα και τα Εξάρχεια. Αποσύρθηκε «στο παρά πέντε» διάταξη που απειλούσε την ηρωική Μακρόνησο. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 12 έγιναν οι εξής παρεμβάσεις:

– Χωρίς ουσιαστικό όφελος για τα δάση είναι η απάλειψη της διάταξης που προέβλεπε ότι μετά την παρέλευση πενταετίας αίρεται η απόφαση αναδάσωσης μιας καμένης περιοχής, για την οποία το αρμόδιο δασαρχείο θα αποφανθεί ότι είναι ανέφικτη. Πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος διευκρίνισε στην «Εφ.Συν.» ότι παραμένει η ρύθμιση του νόμου 998/1979 που περιέχει την τροπολογία που… απαλείφθηκε! Υποστήριξε ότι έπρεπε να θεσμοθετηθεί και πάλι, γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχουν γίνει αλλεπάλληλες διευκρινίσεις που δημιουργούν σύγχυση.

■ Γίνεται αποδεκτή η καταπάτηση και εκχέρσωση δασικών περιοχών, με μόνο περιορισμό να έχουν συντελεστεί ώς το 2007. Προβλέπεται η καταβολή τιμήματος, που θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση και δεν θα υπερβαίνει τα 700 ευρώ ανά στρέμμα, όταν σήμερα το πρόστιμο για δάση που έχουν καεί είναι 27.000 ευρώ ανά στρέμμα! Διευκρινίστηκε μόνον ότι η αλλαγή αφορά αποκλειστικά μεταβολές για αγροτική χρήση και απαγορεύεται η δόμηση αγροτόσπιτων. Σε περίπτωση που υπάρχει ήδη κτίσμα, δεν ισχύουν οι δασοκτόνες διατάξεις.

■ Αποσύρθηκαν οι διατάξεις, οι οποίες στην ουσία ακυρώνουν τους λιγοστούς δασικούς χάρτες που έχουν αναρτηθεί. Επέτρεπαν τον αποχαρακτηρισμό μιας έκτασης που εμφανίζεται ως δασική με ένα απλό έγγραφο δημόσιας υπηρεσίας, το οποίο δεν είχε δημοσιοποιηθεί.

■ Δόθηκε τριετής αναστολή κατεδάφισης, αλλά μόνο για ναούς που έχουν ήδη κατασκευαστεί σε δασικές ζώνες. Η αρχική διάταξη περιλάμβανε αγροτικές και κτηνοτροφικές μονάδες, χώρους πολιτισμού (!) και κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές. Δεν έγινε δεκτή η περίφημη τροπολογία των τριών βουλευτών της Αττικής, των «γαλάζιων» Γ. Βλάχου και Γ. Μούρα, καθώς και του ανεξάρτητου Β. Οικονόμου, που ζητούσε αναστολή κατεδάφισης και πληρωμής προστίμων για αυθαίρετα σε περιοχές που χαρακτηρίζονται δασικές αλλά έχουν δομηθεί από χρόνια.

■ Εγινε αποδεκτή τροπολογία που επιτρέπει τις ιχθυοκαλλιέργειες σε ζώνες άγριας ζωής, αρκεί να υποβληθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων!

Διαβάστε την συνέχεια στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , , ,

1 reply

  1. SYNXARITIRIA STI YPEKA KE STON YFIPOYRGO KYRIO TAGARA POY PIRE TIN EFTHINI GIA NA TAKTO PHISI TO ALLALOYM POY YPIRXE MEXRI SHNERA STA DASIKA PREPH STIN XORAMAS NA GINOY POLES ALLAGES KAPHI OMOS SAMPOTAROYN THS ALLAGES GIA TOYS DIKOYSTOYS SKOPOYS .

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: