Προσφυγή στο ΣτΕ από τον δήμο κατά του γηπέδου της ΑΕΚ

aek

Προφανώς και δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, αλλά κλιμακώνει την ένταση ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον δήμο Νέας Φιλαδέλφειας με αφορμή την κατασκευή του νέου γηπέδου.

Έπειτα από σειρά εντάσεων, ο Αρης Βασιλόπουλος προχώρησε την Παρασκευή στην κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας – Αττικής (Ν. 4277/2014), που αποχαρακτηρίζει δασική έκταση του άλσους Φιλαδέλφειας και την παραχωρεί για τα σχέδια κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.

Το βασικό ζήτημα της διαδικασίας είναι τα 2,5 επιπλέον στρέμματα που παραχωρούνται στην ΑΕΚ για την κατασκευή του γηπέδου. Έπειτα από το πρόσφατο επεισοδιακό δημοτικό συμβούλιο αποφασίστηκε να εκφραστεί αντίδραση στην απόφαση της διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής («Τροποποίηση – Επικαιροποίηση της μελέτης με τίτλο “Προστασία, Διαχείριση και Ανάπλαση Άλσους Νέας Φιλαδέλφειας”», αριθ. πρωτ. 2008/03.11.2014), που απορρίπτει τη δημοτική μελέτη ανάπλασης του άλσους με την επίκληση του νέου ρυθμιστικού σχεδίου.

Είναι η πρώτη διοικητική πράξη και άρα η πρώτη κίνηση που μπορεί να προσβληθεί. Με την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Δήμος στρέφεται εναντίον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και του υπουργείου Περιβάλλοντος, ζητώντας να ακυρωθεί η εν λόγω απόφαση.

Την αίτηση ακύρωσης κατέθεσε ως πληρεξούσιος δικηγόρος ο κ. Ανδρέας Παπαπετρόπουλος. Στην αίτηση γίνεται και πάλι λόγος για την πιθανότητα εξεύρεσης άλλων περιοχών, όπως και για τη χρήση του ως γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας δίχως να φιλοξενούνται τα τμήματα της Ερασιτεχνικής. Εκφράζονται μάλιστα απορίες για την επιλογή ψήφισης νόμου και όχι διοικητικής πράξης, αν και θεωρείται από την προσφυγή πως υπάρχουν ειδικοί λόγοι.

«Ισχυριζόμαστε ότι ο νέος ρυθμιστικός νόμος αντιτίθεται στο άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία των δασών, στη δασική νομοθεσία και γενικότερα στην πολεοδομική νομοθεσία. Είναι πολιτικό μας καθήκον να υπερασπιστούμε τη δημόσια περιουσία και το πράσινο, συνεχίζοντας την παράδοση παλαιότερων δημοτικών αρχών. Διεκδικούμε το δικαίωμα του δήμου να διαχειρίζεται το άλσος στην ολότητά του και να διαφυλάξει τον δασικό χαρακτήρα του.

Το γήπεδο της ΑΕΚ μπορεί και πρέπει να γίνει με απόλυτη προστασία του άλσους, στα όρια του παλιού παραχωρητηρίου των 26,6 στρεμμάτων. Δεν γίνεται να μην έχει λόγο ο δήμος σε μια σειρά βασικών παραμέτρων, όπως η συγκοινωνιακή παράμετρος, η περιβαλλοντική, η χωροταξική, το ύψος γηπέδου. Δεν έγινε καμία ουσιαστική συζήτηση με την τοπική κοινωνία για το σχέδιο του γηπέδου, δεν αναζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση της πόλης. Λέμε ναι στο γήπεδο, αλλά με σεβασμό στην πόλη και στην τοπική κοινωνία» τόνισε στην «Εφημερίδα των συντακτών» ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Βαγγέλης Κουμαριανός.

Πηγή: sport-week.grΚατηγορίεςΔιάφορα, Περιβάλλον

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: