Εργώδεις τακτοποιήσεις της… προεκλογικής στιγμής

Σταυρογιάννη Λούλη | Η ΑΥΓΗ

Έως την ύστατη στιγμή η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, αφού κατεδάφισε σύμπασα τη νομοθεσία (χωροταξική, πολεοδομική, δασική κ.λπ.), τακτοποιούσε και ρύθμιζε αιτήματα πελατών ή έσπευδε να κλείσει, εγκρίνοντας άρον-άρον περιβαλλοντικούς όρους για διάφορες δραστηριότητες. Από τις 30 Δεκεμβρίου, ημερομηνία προκήρυξης των εκλογών, έως και την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου παρήχθη πολυποίκιλο… έργο, τουλάχιστον αυτό που δημοσιοποιήθηκε στη “Διαύγεια”.

Ο σχετικός κατάλογος περιλαμβάνει:

* Την έκδοση των τεχνικών προδιαγραφών για την εκπόνηση των μελετών Ειδικών Χωρικών Σχεδίων. Το εφεύρημα για τη χωροθέτηση δραστηριοτήτων στα υπό εκποίηση δημόσια ακίνητα ή δραστηριότητες real estate, κατά κανόνα ιδιωτών.

* Την έγκριση παρέκκλισης ως προς το ύψος, την κάλυψη και τον συντελεστή όγκου για τη νομιμοποίηση ορισμένων εκ των υφισταμένων αυθαίρετων τμημάτων της κτηριακής εγκατάστασης της μονάδας παραγωγής προϊόντων μπισκότων πάσης φύσεως και συναφών ειδών αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής και εμπορίας αυτών, της εταιρείας Elbisco Α.Ε., η οποία βρίσκεται στην εκτός σχεδίου περιοχή του Δήμου Πικερμίου Ν. Αττικής.

* Παρόμοια παρέκκλιση ως προς την αύξηση του ύψους σε 28,505 μ. για την κατασκευή σακόφιλτρου, προκειμένου να εκδοθεί άδεια δόμησης για «νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων με το άρθρο 23 του Ν. 4178/2013 και προσθήκη εγκατάστασης By Pass στους κλιβάνους Π/Κ1 & 2» σε βιομηχανία ιδιοκτησίας Τσιμέντων Τιτάν Α.Ε., στη θέση «Καμάρι» της Δημοτικής Ενότητας ∆ερβενοχωρίων του ∆ήμου Τανάγρας.

* Έγκριση παρέκκλισης ως προς το ύψος, για την ανέγερση Ιερού Ναού Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας στη θέση “Κριθαράκια” της εκτός σχεδίου περιοχής ∆.Ε. Ασίνης ∆. Ναυπλιέων, Π.Ε. Αργολίδος.

* Την έκδοση ακατανόητης απόφασης ύστερα από αίτημα προέλευσης Νομού Ιωαννίνων, η οποία λέει ότι “στις διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων του Ν. 4178/13 εμπίπτουν αυθαίρετες οικοδομικές εργασίες, που δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ολοκληρωμένου φέροντα οργανισμού, αποκλειστικά και μόνο προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναστολή επιβολής κυρώσεων, δεδομένου ότι δεν πρόκειται για νομιμοποίηση των αυθαιρεσιών και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται η δυνατότητα άρσης τους”…

* Άλλη απόφαση, ύστερα από αίτημα εταιρείας, δίνει το πράσινο φως για την παράταση λειτουργίας τριών λατομείων στη Ζώνη Προστασίας του Αισθητικού Δάσους των Στενών του ποταμού Νέστου στον Κεχρόχαμπο Δήμου στον Νομό Καβάλας μέχρι και την ημερομηνία που λήγουν οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας.

* Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για επέκταση και λειτουργία τουριστικού συγκροτήματος με την επωνυμία «Rodos Princess», κατηγορίας 4*, συνολικής δυναμικότητας μετά την επέκταση 812 κλινών, στη θέση «Κιοτάρι» ∆.∆. Ασκληπιείου, ∆.Ε. Νότιας Ρόδου, Ν. Ρόδου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, φερόμενης ιδιοκτησίας εταιρείας Ι. & Ε. Χατζηλαζάρου Α.Ε. Όλως τυχαίως, στα επτά στρέμματα εκτός σχεδίου που προορίζονται για την επέκταση, το ένα είναι δασικό και ένα άλλο, το οποίο δεν προσδιορίζεται, προστατεύεται από την αρχαιολογική νομοθεσία.

* Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για το έργο «πολεοδόμηση ιδιωτικού οικισμού έκτασης 115,65 στρεμμάτων στη θέση ‘Αμυγδάλα’ της κοινότητας Πέρδικας του Δήμου Αίγινας, στη νήσο Αίγινα, της Περιφέρειας Αττικής». Πρόκειται για πολεοδόμηση ιδιωτικού οικισμού με την ονομασία «Alkyonides Hills», σε περιοχή εκτός σχεδίου στα νοτιοδυτικά του νησιού, σε απόσταση 8 χλμ. από την πόλη της Αίγινας και 1,3 χλμ. από την Τοπική Κοινότητα Πέρδικας, ενώ βρίσκεται σε υψόμετρο 65-115 μ., πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο πληθυσμός του οικισμού υπολογίζεται σε 650 άτομα κατά την απόφαση.

* Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή και λειτουργία του ελληνικού τμήματος του ελληνοϊταλικού υποθαλάσσιου Αγωγού Φυσικού Αερίου Υψηλής Πίεσης, καθώς και των συνοδευτικών του εγκαταστάσεων. Στο σύνολό του ο αγωγός είναι 205 χιλιόμετρα. Περιλαμβάνεται δε ένας σταθμός μέτρησης και συμπίεσης στην Ελλάδα, ένας σταθμός μέτρησης στην Ιταλία και δύο χερσαία κομμάτια που συνδέουν στην Ελλάδα τον σταθμό μέτρησης με τις ακτές της Θεσπρωτίας και στην Ιταλία τον σταθμό μέτρησης με τις ακτές του Οτράντο, στην περιοχή της Απουλίας.ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags:

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: