Κινητοποίηση δασεργατών στο Δασαρχείο Αριδαίας

aridaia

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Δασαρχείο της Αριδαίας, παρουσία των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη και Γιάννη Σηφάκη και του Δημάρχου Αλμωπίας Δημήτρη Μπίνου.

Ο βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης παραβρέθηκε στην μαζική κινητοποίηση των εκπροσώπων των δασικών συνεταιρισμών στο Δασαρχείο Αριδαίας. Εξέφρασε την συμπαράσταση του στα δίκαια αιτήματα τους για την κατανομή των συστάδων υλοτομίας σύμφωνα με το ΠΔ 126/86 ( με τον τρόπο που γίνεται η κατανομή ανελλιπώς από το 1987) και όχι σύμφωνα με το άρθρο 134 του Ν.Δ. 86/69.

Στην παρέμβαση του τόνισε ότι στις συνθήκες φτωχοποίησης των πολιτών και φυσικά των δασεργατών με τις πολιτικές λιτότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν είναι δυνατόν το 30%-40% των δασικών συνεταιρισμών να μην μπορέσει να πάρει συστάδες λόγω μη δυνατότητας εξασφάλισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Ακόμη δεν είναι δυνατόν να είναι 10% ακριβότερα τα μισθώματα, 10% λιγότερα τα ένσημα και τριπλάσια η εγγυητική. Να συνεχίσει να εφαρμόζεται το ΠΔ 126/86 με παράταση των προθεσμιών του.

Στην συνάντηση παρευρέθη και η βουλευτής κ. Θ.Τζάκρη, που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Φραγκισκάκη, και ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δ.Μπίνος.

Ο Δασάρχης κ. Μέντης δήλωσε ότι συμφωνεί με τα αιτήματα και ανέφερε ότι η αρμοδιότητα της απόφασης είναι του Υπουργείου. Κανονίστηκε συνάντηση του κ. Φραγκισκάκη, Περιφερειακού Διευθυντή Δασών, του κ. Σαμαρά Δντή Δασών Πέλλας, του κ. Δασάρχη μαζί με τους βουλευτές και τον κ. Δήμαρχο και τους ενδιαφερόμενους δασικούς συνεταιρισμούς την επόμενη Παρασκευή 13.02.15 για να έχουν προηγηθεί ενέργειες και να υπάρξει ενημέρωση.

Ακόμη από τους δασεργάτες τέθηκαν θέματα συντήρησης δασικής οδοποιίας, επιστροφή τμήματος ανταποδοτικών από το κράτος και τον Δήμο κλπ. για έργα στο δάσος και στα ορεινά χωριά κλπ.

Η επιστολή των εκπροσώπων των Δασικών Συνεταιρισμών Αλμωπίας

Οι εκπρόσωποι Δασικών Συνεταιρισμών Αλμωπίας κατόπιν προβλημάτων που προέκυψαν κατά την κατανομή των συστάδων υλοτομίας του 2015 σύμφωνα με το Π.Δ. 126/86 προτείνουν τα εξής: Για το λόγο της καθυστέρησης έκδοσης της διαχειριστικής μελέτης για το 2015 ενώ υπήρχε το προβλεπόμενο κονδύλιο, δίχως καμιά ευθύνη των δασικών συνεταιρισμών, ήταν αδύνατο μέχρι σήμερα να γίνει κατανομή των συστάδων στους δασικούς συνεταιρισμούς, αντί αυτού θα μπορούσε να υπάρξει επίλυση του προβλήματος σύμφωνα με τη πρόταση του Αναπληρωτή Προϊστάμενου της Δ/νσης Δασών Π.Ε. Πέλλας κ. Σαμαρά Αθανασίου (Δασολόγου με Β’ βαθμό) σύμφωνα με την οποία «… Όσον αφόρα τα στοιχεία του προς υλοτομία ξυλώδους όγκου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενδεικτικά ( κατ΄ ανώτατο όριο) τα στοιχεία της μελέτης που έχει λήξει».

Σήμερα, όπως έχουν πληροφορηθεί, είναι έτοιμη η διαχειριστική μελέτη. Ζητούμε να δοθεί ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ στις προβλεπόμενες βάση του Π.Δ. 126/86 ημερομηνίες για τις αναθέσεις των συστάδων από την Δ/νση Δασών Πέλλας στους Δασικούς Συνεταιρισμούς Αλμωπίας.

Επίσης να σημειώσουμε ότι διαφωνούμε ριζικά με την κατανομή των συστάδων σύμφωνα με τις διαδικασίες του άρθρου 134 του Ν.Δ. 86/69.

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΣΜΩΝ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
1. ΝΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
2. ΣΙΝΑΠΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
3. ΤΟΥΡΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
4. ΜΗΝΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

Πηγή: aridaianewsΚατηγορίεςΥλοτομίες

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: