Πράσινα φύλλα ξεφύτρωσαν παντού στην Ευρώπη

Μια νέα πρωτοβουλία, Πράσινο Φύλλο της Ευρώπης, θα αναγνωρίσει τις προσπάθειες που καταβάλλουν πόλεις και κωμοπόλεις μεσαίου μεγέθους για να αναβαθμίσουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής που απολαμβάνουν οι πολίτες τους. Η όλη ιδέα είναι να δοθεί μια ευκαιρία στις μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα που χαρίζει, από το 2010, το βραβείο Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης στις μεγαλύτερες πόλεις. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανταποκρινόμενη σε ένα αίτημα των μικρότερων πόλεων όλης της Ευρώπης, ενθαρρύνει αυτές τις πόλεις και κωμοπόλεις, που έχουν στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον, να υποβάλουν υποψηφιότητα για το νέο Πράσινο Φύλλο της Ευρώπης, έναν τίτλο που απευθύνεται στους μικρότερους δήμους και καταδεικνύει την ισχυρή δέσμευση υπέρ της πράσινης ανάπτυξης και του καλύτερου περιβάλλοντος. Το πρώτο βραβείο αναμένεται να απονεμηθεί τον Ιούνιο του 2015.

Ο Karmenu Vella, επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, θαλάσσιων υποθέσεων και αλιείας, εγκαινίασε επισήμως το Πράσινο Φύλλο της Ευρώπης 2015 στην Κοπεγχάγη, στη Δανία, στις 8 Δεκεμβρίου 2014, δηλώνοντας: «Το μέγεθος δεν είναι το παν· ειδικά όταν μιλάμε για περιβάλλον.» Περισσότεροι από 450 δήμοι δικαιούνται να υποβάλουν υποψηφιότητα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας, τα μεσάνυχτα της 31ης Μαρτίου 2015.

Από τις Πράσινες Πρωτεύουσες στο Πράσινο Φύλλο

Το Πράσινο Φύλλο αποτελεί συνέχεια της επιτυχίας του ετήσιου βραβείου για την Πράσινη Πρωτεύουσα, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο από το 2010 και μετά, προσφέροντας αναγνώριση σε εξέχουσες περιβαλλοντικές επιδόσεις και ενθαρρύνοντας τις πόλεις να αναλάβουν δράση ως «πράσινοι πρεσβευτές» και να μεταδώσουν τις εμπειρίες και την εμπειρογνωμοσύνη τους στο πλαίσιο του αγώνα για καλύτερο αστικό περιβάλλον. Τα πλεονεκτήματα για τους νικητές περιλαμβάνουν μεγάλη κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης, επακόλουθη τόνωση του τουρισμού και των επενδύσεων, ευκαιρίες για αδελφοποίηση με άλλες πόλεις, και συνεργασίες με επιχειρήσεις. Και οι δύο τίτλοι προάγουν την περαιτέρω περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την υπερηφάνεια για την ιδιότητα του πολίτη, μέσα από την επιβράβευση πόλεων για τις περιβαλλοντικές επιδόσεις τους και τη δέσμευσή τους υπέρ της πράσινης ανάπτυξης.

Στην εναρκτήρια τελετή, ο επίτροπος Vella απένειμε με κάθε επισημότητα τον τίτλο της Πράσινης Πρωτεύουσας για το 2015 στο Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου. «Το Μπρίστολ αποτελεί έμπνευση και για άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που θέλουν να συμμετέχουν ενεργά σε ένα πιο πράσινο μέλλον», δήλωσε.

Μολονότι το Μπρίστολ έχει περίπου 450 000 κατοίκους, το Πράσινο Φύλλο απευθύνεται και σε πολύ μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις. Οι υποψήφιες πόλεις κρίνονται από διεθνή ανεξάρτητη κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από ειδικούς σε θέματα περιβάλλοντος σε έξι τομείς: κλιματική αλλαγή και ενεργειακή απόδοση, κινητικότητα, βιοποικιλότητα και χρήση γης, ποιότητα του αέρα και ηχητικό περιβάλλον, απόβλητα και πράσινη οικονομία, και διαχείριση υδάτων.

Η πρωτοβουλία Πράσινο Φύλλο της Ευρώπης απευθύνεται σε όλα τα κράτη μέλη και υποψήφιες χώρες —Τουρκία, πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Σερβία, Μαυροβούνιο και Ισλανδία— καθώς και στο Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία.

Η υποβολή αιτήσεων για το Πράσινο Φύλλο 2015 έχει ξεκινήσει.ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: