Κτηματολόγιο: μια ακόμα ιστορία εθνικής ντροπής

Το Κτηματολόγιο είναι μια ακόμα υπόθεση που μπορεί να περιληφθεί στη λίστα με τις ιστορίες που συνθέτουν την εθνική μας παράνοια.

Μετά από δύο δεκαετίες μελετών και κόντρα μελετών καθυστερήσεων και βημάτων προόδου κατά τις οποίες δαπανήθηκαν περίπου 1,2 δισ. Ευρώ η Ελλάδα δεν θα έχει Κτηματολόγιο μέχρι το 2020.

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σύνταξη του Κτηματολογίου επιβεβαιώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο πλαίσιο συνάντησης στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης και ο πρόεδρος της «Εθνικό Κτηματολόγιο & Χαρτογράφηση ΑΕ» (ΕΚΧΑ Α.Ε.) Ηλίας Λιακόπουλος.

Τα προβλήματα είναι γνωστά και ελληνικά. Πρώτον, δεν υπάρχουν χρήματα για την ολοκλήρωση του έργου με το χρηματοδοτικό κενό να υπολογίζεται σε 220 εκατομμύρια. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να μην εγκρίνει τη χρηματοδότηση του έργου, με εξαίρεση κονδύλι περί τα 80 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στους διαγωνισμούς κτηματογράφησης, προς ακύρωση οδηγούνται οι 22 από τους 28 καθώς εξετάζονται καταγγελίες για σκάνδαλα και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

Τέλος, καταγράφονται σοβαρά προβλήματα και καθυστερήσεις στη δημιουργία και διασύνδεση των Περιφερειακών Γραφείων μεταξύ τους παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου από την προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΚΑ.

Η διαδικασία κτηματογράφησης φαίνεται ότι γίνεται “στο πόδι”. Σε πρόσφατες διαδικασίες κτηματογράφης εμφανίστηκε μόνο το 25% των ιδιοκτητών ακινήτων εντός της χρονικής προθεσμίας, ενώ σε περιοχές όπου οι τίτλοι ιδιοκτησίας για το Κτηματολόγιο έχουν συλλεχθεί προ ετών, οι διαγωνισμοί προκηρύσσονται εκ νέου, καθώς έκτοτε έχουν γίνει χιλιάδες συναλλαγές με συνέπεια να απαιτείται επικαιροποίηση.

Την ίδια ώρα, η χωροταξία στην -υποτίθεται ευρωπαϊκή- Ελλάδα βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα αφού οι δασικοί χάρτες δεν έχουν επικυρωθεί και η καταγραφή του αιγιαλού ούτε καν έχει ξεκινήσει.

Kατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκε η βούληση, εκ μέρους του ΥΠΑΠΕΝ, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Η “ελπίδα” μπορεί να ισχυρίζεται ότι ήρθε, αλλά η απελπισία σε αυτό τον τόπο είναι ανίκητη.

EconewsΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: