Είδαμε την ακριβοθώρητη αγριόγατα στο δάσος του Αξιού

Ένα ζευγάρι από αγριόγατες είχαν την τύχη να δουν και να φωτογραφήσουν πρόσφατα οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης. Η παρατήρηση έγινε στο παραποτάμιο δάσος του Αξιού, στο ύψος του οικισμού Άθυρα. Οι αγριόγατες είναι ένα είδος που είναι αρκετά δύσκολο να το συναντήσει κανείς, καθώς είναι μοναχικά ζώα και αποφεύγουν τον άνθρωπο. Η παρουσία της αγριόγατας σε μια περιοχή σπάνια γίνεται άμεσα αντιληπτή με οπτική επαφή. Φωτογραφίες αγριόγατας σε φυσικό περιβάλλον έχουμε μόνο από την δεκαετία του 50 και μετά! Ακόμη και σήμερα είναι εξαιρετικά σπάνιες φωτογραφίες αγριόγατας στο φυσικό περιβάλλον.

Το είδος που ζει στην Ελλάδα είναι η αγριόγατα της Ευρώπης Felis silvestris. Οι αγριόγατες ζουν σε δάση και είναι νυκτόβια ζώα. Πολύ σπάνια, μόνο σε εξαιρετικές συνθήκες, θα κυνηγήσουν σε ανοιχτά μέρη, μακριά από την κάλυψη του δάσους. Όπως συμβαίνει και με τις συγγενικές οικόσιτες γάτες, η ζωή τους είναι ως επί το πλείστον καθιστική. Συλλαμβάνουν την λεία τους συνήθως με αιφνιδιαστική επίθεση, περιμένοντας σε ενέδρα ώσπου να πλησιάσει σε μικρή απόσταση. Τρέφονται κυρίως με μικρά πτηνά, τρωκτικά και άλλα μικρά θηλαστικά, βατράχους και ερπετά. Τα χαρακτηριστικά μεγάλα νύχια σε συνδυασμό με τα κοφτερά δόντια, την οξύτατη όραση και ακοή, τη δυνατότητα να αναρριχώνται στα δένδρα με πολύ μεγάλη ευκολία το καθιστούν ένα δυνατό θηρευτή, που, επιπλέον, έχει την ευκινησία που διακρίνει όλες τις γάτες.

Παρά την μεγάλη οπτική ομοιότητα που έχει η αγριόγατα με την κοινή γάτα πρόκειται για δύο εντελώς ξεχωριστά είδη γάτας. Η αγριόγατα έχει μεγαλύτερα πόδια και κεφάλι και μικρότερη, αλλά φουντωτή ουρά με μαύρους δακτυλίους. Το χρώμα της είναι γκριζοκίτρινο με σκούρες ραβδώσεις. Είναι σπάνιο να ζευγαρώσουν τα δύο είδη, παρόλα αυτά υπάρχει κίνδυνος υβριδισμού.

Η αγριόγατα είναι το μόνο είδος γάτας που δεν μπορεί να εξημερωθεί. Ακόμη και αγριόγατες που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει σε αιχμαλωσία δεν μπορούν να συνηθίσουν την ανθρώπινη παρουσία, ποτέ δεν θα αφήσουν τον άνθρωπο να τις αγγίξει και πάντα κρατούν μία απόσταση ασφαλείας ή προσπαθούν να μην κάνουν την εμφάνισή τους αισθητή όσο διαρκεί η ανθρώπινη παρουσία.

H αγριόγατα προστατεύεται από την οδηγία 92/43/ΕΟΚ (ως είδος κοινοτικού ενδιαφέροντος που απαιτούν αυστηρή προστασία), από το CITE (ως είδος που υπόκειται σε διάφορες ρυθμίσεις) και από το Κόκκινο Βιβλίο (ως ενδημικό υποείδος του Ελληνικού χώρου).

ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΕΛΤΑ ΑΞΙΟΥ



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading