Ημέρα Επαναχρησιμοποίησης

anakiklosi

1.800 μαθητές και 120 εκπαιδευτικοί από 66 συνολικά Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Ειδικά σχολεία της Περιφέρειας Κρήτης συμμετέχουν με ταυτόχρονες δράσεις στα σχολεία τους την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015 στην «Ημέρα Επαναχρησιμοποίησης» που οργανώνει το ΚΠΕ Βάμου στα πλαίσια του Περιφερειακού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Αλλάξτε συμπεριφορές: ΑνακυκλωSOSτε!».

Η «Ημέρα Επαναχρησιμοποίησης» οργανώνεται με μεγάλη επιτυχία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με στόχο την ευαισθητοποίηση για τη μείωση των απορριμμάτων που μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας ξανά υλικά αντί να καταλήγουν στα σκουπίδια. Έτσι, μειώνεται ο όγκος των σκουπιδιών, η μόλυνση και η σπατάλη φυσικών πόρων και χρημάτων τόσο για την παραγωγή όσο και για την αποκομιδή και ασφαλή διάθεση των υλικών αυτών, εάν καταλήξουν στα σκουπίδια.

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΠΕ) Βάμου, στα πλαίσια της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση», ΑΠ 7 που αφορά τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία και που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς πόρους και στα πλαίσια επίσης του Περιφερειακού Δικτύου Π.Ε. «Αλλάξτε συμπεριφορές: ΑνακυκλωSOSτε!», οργανώνει την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015, κοινή δράση με θέμα «Ημέρα της Επαναχρησιμοποίησης»

Στόχος της δράσης αυτής που γίνεται για δεύτερη σχολική χρονιά είναι να ευαισθητοποιηθούν οι μικροί μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, η τοπική κοινωνία κάθε σχολείου για το θέμα των απορριμμάτων, και ειδικά για το μεγάλο θέμα της μείωσης των απορριμμάτων, έτσι ώστε και χρήματα να ξοδεύονται λιγότερα για τη διαχείρισή τους, και ζητήματα καταστροφής της φύσης, και επιπτώσεών τους στην υγεία μας να περιοριστούν. Ένας σημαντικός τρόπος μείωσης των απορριμμάτων είναι η επαναχρησιμοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων από αυτά.

Για το σκοπό αυτό, ορίσαμε την Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου ως κοινή μέρα δράσης των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των σχολείων του Δικτύου «Αλλάξτε συμπεριφορές: ΑνακυκλωSOSτε!» για την Επαναχρησιμοποίηση με έμφαση στην αξιοποίηση παλιών υλικών για αποκριάτικες κατασκευές (π.χ. μάσκες, στολές κλπ).

Την ημέρα αυτή, μαθητές κι εκπαιδευτικοί οργανώνουν μια δράση επαναχρησιμοποίησης υλικών στην τάξη, στο σχολείο ή στη γειτονιά τους:

Π.χ. Κατασκευάζουμε μια μάσκα ή ένα καπέλο με χαρτόκουτα και υφάσματα που δε χρειαζόμαστε πια.

Ή φτιάχνουμε στολές αποκριάτικες αξιοποιώντας υλικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια.

Αυτές είναι μόνο μερικές ιδέες. Είμαστε σίγουροι ότι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί έχουν πολύ περισσότερες και ενδιαφέρουσες τέτοιες ιδέες.

Πηγή: agonaskritis.grΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: