Πάρκο Νιάρχος: H Καλή-Θέα ενός μεγάλου έργου

Parko_Niarxos

Με τίτλο «Λαμπρό Πολιτιστικό Κέντρο δημιουργείται σε προάστιο της Αθήνας» ο δημοσιογράφος Don Butler αφιερώνει στην εφημερίδα Ottawa Citizen ρεπορτάζ για το νέο πολιτιστικό κέντρο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», που χτίζεται στο Φαληρικό Δέλτα.

Ο Καναδός δημοσιογράφος αναφέρει ότι πρόκειται για μεγαλεπήβολο κτίριο, το οποίο θα περιλαμβάνει τη Νέα Όπερα της Αθήνας, βιβλιοθήκη με δύο εκατομμύρια αντίτυπα βιβλίων και πάρκο 170.000 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο θα καλύπτεται από πράσινο στο 85% της επιφάνειάς του. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η νέα όπερα θα διαθέτει μία αίθουσα 1.400 θέσεων κι ένα μίνι θέατρο 400 θέσεων, όπου θα παρουσιάζονται πρωτοπόρα οπτικοακουστικά έργα.

Το δέντρο μεταφέρεται με ειδικούς ιμάντες για να τοποθετηθεί στον προβλεπόμενο χώρο φύτευσης. Φωτό: Γιώργης Γερόλυμπος Πηγή: http://www.lifo.gr

Υπογραμμίζεται ότι το νέο σύμπλεγμα προβλέπει την άντληση ενέργειας κυρίως από φωτοβολταϊκή πηγή. Επίσης, αναφέρεται ότι αρχιτέκτονας είναι ο Ρένζο Πιάνο, ένας από τους πιο φημισμένους στον κόσμο, ο οποίος σχεδίασε το κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι. Σχετικά με το κόστος κατασκευής, το οποίο θα φτάσει τα 1,5 δισ ευρώ, ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι καλύπτεται εξολοκλήρου από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», ενώ για την κατασκευή θα απασχοληθούν από 1.500 έως 2.500 εργάτες. Στο ρεπορτάζ -ανταπόκριση από την Αθήνα- φιλοξενούνται δηλώσεις της εκτελεστικής διευθύντριας του Ιδρύματος, Έλλης Ανδριοπούλου, η οποία δηλώνει ότι στόχος του «Σταύρος Νιάρχος» είναι το Κέντρο να καταστεί πόλος έλξης για τους Έλληνες και τους ξένους

Τον Οκτώβριο του 2006 το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συνεργαστεί με την πολιτεία, χρηματοδοτώντας εξ ολοκλήρου τις μελέτες, την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). Το πλάνο περιλαμβάνει τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς και τη δημιουργία του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος.

Ο μεσογειακός κήπος. Τα μονοπάτια του πάρκου οδηγούν με ήπια κλίση στην κορυφή του λόφου σε ύψος 32 μέτρων. 10 Ιανουαρίου 2015. Φωτό: Γιώργης Γερόλυμπος Πηγή: http://www.lifo.gr

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως κάπου ανάμεσα στα τέλη του 2016 και τις αρχές του 2017 το ΚΠΙΣΝ θα ανοίξει τις πύλες του, αποκαλύπτοντας στους Αθηναίους το ολοκληρωμένο μεγαλόπνοο όραμα του ιδρύματος και του διακεκριμένου αρχιτέκτονά Ρέντσο Πιάνο. Τα δέντρα θα είναι τότε 1.200 και θα βρίσκονται ανάμεσα σε 320.000 θάμνους και μικρόφυτα, συνθέτοντας έτσι ένα μοναδικό μητροπολιτικό πάρκο, ισοδύναμο σε έκταση με τον Εθνικό Κήπο. Ο νέος αυτός πράσινος πυρήνας της Αθήνας ετοιμάζεται και φροντίζεται πυρετωδώς πίσω από τους εργοταξιακούς φράχτες που περικυκλώνουν το πάρκο.

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος καλύπτει το 85% του χώρου του ΚΠΙΣΝ και έχει έκταση περίπου 170.000 τ.μ. – διπλασιάζοντας, σύμφωνα με τη μελέτη της Boston Consulting Group, τους κατά κεφαλήν χώρους πρασίνου στους όμορους δήμους της Καλλιθέας, του Μοσχάτου, της Νέας Σμύρνης και του Παλαιού Φαλήρου. Πέραν της βελτίωσης της ποιότητας του αέρα, μία από τις οικολογικές λειτουργίες του πάρκου, σε σχέση με τον χώρο, είναι ότι αποτελεί και πράσινη στέγη, μειώνοντας έτσι την ενέργεια που απαιτείται για τη θέρμανση και τον κλιματισμό των κτιρίων. Λειτουργώντας ως ανάπαυλα από το τσιμέντο της πόλης, θα αποτελέσει μια όαση που θα λειτουργεί ως πηγή καθημερινής έμπνευσης και αγαπημένος προορισμός για επισκέπτες κάθε ηλικίας.

Συστοιχίες πλάτανων, τοποθετημένων στις εγκαταστάσεις, όπου και θα παραμείνουν έως τη φύτευσή τους στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Φωτό: Γιώργης Γερόλυμπος Πηγή: http://www.lifo.gr

 Συνδεδεμένο εννοιολογικά, λειτουργικά και τοπογραφικά με τη Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος θα αποτελέσει ένα ζωντανό και ζωτικό πνεύμονα πρασίνου, μια ανάσα ζωής για την Αθήνα και μια σημαντική προσθήκη σε μια πόλη με τους λιγότερους κατά κεφαλήν χώρους πρασίνου στην Ευρώπη. Λειτουργώντας ως ανάπαυλα από το τσιμέντο της πρωτεύουσας, το Πάρκο θα προσφέρει στο κοινό ευκαιρίες για μάθηση, καθώς και για αναψυχή, ξεκούραση και νέες εμπειρίες.

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος επιφυλάσσει στους επισκέπτες πολλές εκπλήξεις. Ένα καταπράσινο τοπίο από κήπους με μια μεγάλη ποικιλία από δέντρα, φυτά, σιντριβάνια, αλέες, μονοπάτια, παιδικές χαρές, και ανοιχτούς χώρους καθιστά την κάθε επίσκεψη μοναδική. Όσοι φτάνουν στο Πάρκο από τους δρόμους της Καλλιθέας, στη βόρεια πλευρά, συναντούν τους ήχους και την κίνηση των σιντριβανιών. Οι επισκέπτες μπορούν να ξαποστάσουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή να εξερευνήσουν τον παρακείμενο κυκλικό λαβύρινθο. Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παίξουν στις σχεδιαστικά προηγμένες παιδικές χαρές που θα διαμορφωθούν στον χώρο. Το Πάρκο είναι ιδανικό για τους μικρούς φίλους της πρωτεύουσας που ανενόχλητοι θα μπορούν να παίζουν στους χώρους του, αλλά και για όλους τους πολίτες που θα μπορούν να απολαμβάνουν τον περίπατό τους, να γυμνάζονται ή να συμμετέχουν σε συναυλίες, εκθέσεις και διάφορες άλλες εκδηλώσεις στους χώρους του.

Η ανατολική πλευρά του λαβυρίνθου. 23 Ιανουαρίου 2015. Φωτό: Γιώργης Γερόλυμπος Πηγή: http://www.lifo.gr

Οι αλέες που οδηγούν στο εσωτερικό του Πάρκου πλαισιώνονται από ψηλά πεύκα και ελιές, ενώ, ανάμεσα τους, διάσπαρτα, μικρότερα δέντρα, δημιουργούν εναλλαγές κλειστών και ανοικτών χώρων, φωτός και σκιάς, χρώματος και υφής. Στο κέντρο του Πάρκου, θα διαμορφωθεί μεγάλος, ανοικτός χώρος πρασίνου, ένας τόπος για συγκεντρώσεις, ο οποίος προσφέρεται επίσης για τη διοργάνωση συναυλιών και φεστιβάλ, καθώς και για την προβολή ταινιών.

Ο ανοικτός, ηλιόλουστος Μεσογειακός Κήπος γιορτάζει την πλούσια φυτοκομική παράδοση της Ελλάδας. Η ποικιλία των φυτών αρκεί για να καταστήσει τον Κήπο τόπο προορισμού: αειθαλή και άλλα ενδημικά φυτά, όπως το πυξάρι, η κορονίλλα, ο κίστος, ο σχίνος, το φασκόμηλο, η ρίγανη, το θυμάρι, η λεβάντα, το δενδρολίβανο, τα ροδοπέταλα και η ευφορβία – όλα μαζί καθιστούν την κάθε επίσκεψη απολαυστική. Κάθε μήνας θα φέρνει ένα νέο χρώμα και κάθε εποχή θα προβάλλει ένα διαφορετικό συνδυασμό από άνθη και φυλλώματα.

Από τον Μεσογειακό Κήπο, ειδικά διαμορφωμένα ελικοειδή μονοπάτια οδηγούν με ήπια ανηφορική κλίση σε κορυφή ύψους 32 μέτρων. Κάτω από το έδαφος, βρίσκεται το κτίριο που στεγάζει τη Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή, προσδίδοντας στο λόφο χαρακτήρα «πράσινης στέγης» του κτίσματος. Μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, η πράσινη στέγη μειώνει σημαντικά τις απαιτήσεις κλιματισμού των κτιρίων. Η κορυφή του λόφου προσφέρει πανοραμική θέα της θάλασσας στα δυτικά, της Ακρόπολης στα ανατολικά, καθώς και του πολιτιστικού και εκπαιδευτικού Πάρκου και της «Αγοράς», ανάμεσα στη Βιβλιοθήκη και τη Λυρική Σκηνή. Τους επισκέπτες του υψηλότερου σημείου του Πάρκου περιμένει ακόμα μία έκπληξη: το Αναγνωστήριο με τους γυάλινους τοίχους, ένας χώρος 900 τμ για όσους αναζητούν ένα ήσυχο μέρος για ανάγνωση και περισυλλογή ή για να απολαύσουν τη θέα. Το Αναγνωστήριο αποτελεί λειτουργικά επέκταση της Αγοράς και θα χρησιμοποιείται επίσης ως χώρος διοργάνωσης πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων.

Το φυτεμένο δώμα από ψηλά. 23 Ιανουαρίου 2015. Φωτό: Γιώργης Γερόλυμπος Πηγή: http://www.lifo.gr

Τα ελκυστικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος δεν περιορίζονται στο έδαφος. Οι ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου θα καλύπτονται από ένα μεταλλικό στέγαστρο 100 μ x 100 μ, αποτελούμενο από φωτοβολταϊκά πάνελ. Το στέγαστρο δεσπόζει 14 μέτρα πάνω από την κορυφή του λόφου και εκτείνεται πέρα από την περίμετρό του. Αποτελεί κατασκευαστικό και μηχανικό επίτευγμα, στηρίζεται από 40 μεταλλικούς στύλους και η παρουσία του θα αποτελέσει συναρπαστική προσθήκη στον ορίζοντα της πόλης. Σε συνδυασμό με άλλα περιβαλλοντικά καινοτόμα σχέδια και πρακτικές, το έργο αποσκοπεί να κατακτήσει την Πλατινένια ή Χρυσή πιστοποίηση LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), την πρώτη διάκριση αυτού του είδους στην Ελλάδα, καθώς και την πρώτη για έργο αυτής της κλίμακας στην Ευρώπη.

Η παρακείμενη Εσπλανάδα, με τις χαρακτηριστικές δενδροστοιχίες, αναπτύσσεται παράλληλα με τη γυάλινη όψη του κτίσματος. Παράλληλα με την Εσπλανάδα, βρίσκεται ένα πλατύ κανάλι, το οποίο αποτελεί μεταφορική συνέχεια της θάλασσας. Η Εσπλανάδα προσφέρεται κατά τη διάρκεια της ημέρας για τρέξιμο, ποδηλασία και άλλες δραστηριότητες, και είναι προσβάσιμη σε όλους. Στην αντικρινή πλευρά του καναλιού, πλατιά μαρμάρινα σκαλοπάτια προσφέρουν χώρο για αυτοσχέδιες παραστάσεις.

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ευελιξία. Καθώς οι επισκέπτες του θα εξοικειώνονται με τις χρήσεις του, η δομή του Πάρκου θα εξελίσσεται για να υποστηρίξει τις νέες ανάγκες και προτιμήσεις του κοινού.

Πηγές: snfcc.org, lifo.gr, naftemporiki.gr, tovima.gr



ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: