Χέρι – χέρι αγρότες και ερευνητές για το αύριο στην παραγωγή

dimitra

Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Αυτό πέτυχαν τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Εργασίας, με την εκπαίδευση 5.000 αγροτών πάνω στις καινοτομίες και τις νέες τεχνολογίες στις καλλιέργειες. Την εκπαίδευση τους θα αναλάβουν 162 μεταδιδακτορικοί ερευνητές (ΕΤΑΚ), πολλών ειδικοτήτων (γεωπόνοι, κτηνίατροι, δασολόγοι, βιολόγοι, ιχθυολόγοι, βιολόγοι κ.α. Εν ολίγοις ο αφρός των επιστημόνων στις κατηγορίες αυτές, που θα μείνει στον τόπο του και θα προσφέρει τα μέγιστα την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα.

Το πρόγραμμα αυτό παρουσιάστηκε σε ημερίδα στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρόντων των επιστημόνων, υπουργών, βουλευτών και υπηρεσιακών παραγόντων. Το πρόγραμμα παρουσίασε ο καθηγητής Σέρκος Χαρουτουνιάν, που είπε ότι μακάρι να ακολουθήσουν και άλλα υπουργεία σε τέτοια προγράμματα.

Agroetak
Στο χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Βαγ. Αποστόλου, τόνισε ότι οι 5.000 αγρότες που θα ενσωματώσουν τις νέες τεχνολογίες στις δραστηριότητες τους θα δώσουν αυτόματα προστιθέμενη αξία στην ελληνική γεωργία και φυσικά θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψης της οικονομίας. Ο υφυπουργός Παν. Σγουρίδης είπε ότι για να γλυτώσουμε από τα δανεικά, μόνο ένας τρόπος υπάρχει: Να προχωρήσουμε σε παραγωγή, όχι ποσοτική, αλλά ποιοτική και ιδιαίτερη. Επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που δίνεται η ευκαιρία στα ελληνικά μυαλά να παραμείνουν τη χώρα τους και να μην εξάγονται.

Ο ιθύνων νους του σχεδίου αυτού και προηγούμενος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθαν. Τσαυτάρης, υπενθύμισε ότι η αγροτική έρευνα είχε αφεθεί στην τύχη της τα τελευταία χρόνια και πρόσθεσε: «Μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου η ρημαγμένη Ελλάδα δημιούργησε ένα μοναδικό Ινστιτούτο Βάμβακος, με 50 εκλεκτούς επιστήμονες και τώρα είναι κλειστό. Οι σύγχρονες κοινωνίες απαιτούν νέα προϊόντα, συμπληρώματα διατροφής, καλλυντικά αωματικάα φυτά και τόσα άλλα. Η τεχνολογία είναι η απάντηση στις προκλήσεις αυτές. Ετσι αποφασίσαμε να δώσουμε τη μάχη για να μείνουν οι επιστήμονες αυτοί στη χώρα μας αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με το πρόγραμμα Return».

Η δρ Κωνσταντίνα Τσαγκάρη τόνισε το πρόγραμμα αυτό τη εκπαίδευσης των 162 επιστημόνων και στη συνέχεια των 5.000 αγροτών, προέρχεται από το ΕΣΠΑ και κοστίζει 9 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό διασπάται σε 99 έργα και τα οποία κατανέμονται στιςπεριφέρειες με την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία να αναλαμβάνουν τα περισσότερα.

Ο Νικ. Μανέτας τόνισε ότι με τη νέα ΚΑΠ θα μοιραστούν στα κράτη μέλη 20 δισ ευρώ από τους δύο πυλώνες του προγράμματος και φυσικά θα δίνεται έμφαση στην ήπια αγροτική εκμετάλλευση, στο περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.

Πηγή : agrocosmos.comΚατηγορίεςΑπασχόληση, Εκπαίδευση - Επιμόρφωση, Συνέδρια - Ημερίδες

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: