Στοπ στην υλοτόμηση στις Σκουριές βάζει ο Γ. Τσιρώνης με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση

skouries13

Να μην προχωρήσει η υλοτoμία στην περιοχή Λάκκος Καρατζά όπου η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός επιδιώκει να κατασκευάσει δύο τεραστίων διαστάσεων φράγματα στις Σκουριές έδωσε εντολή ο αναπληρωτής Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Γ. Τσιρώνης με χθεσινό έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας -Θράκης τονίζοντας ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος της νομιμότητας.

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για τα 300 στρέμματα δάσους τα οποία βρίσκονται ακριβώς στην περιοχή των φραγμάτων και τα οποία η εταιρεία πιέζει με κάθε τρόπο να κοπούν την ίδια στιγμή που η υπόθεση των φραγμάτων βρίσκεται στο ΣΤΕ το οποίο έχει ζητήσει επιπλέον στοιχεία καθώς πρόκειται για μια πολύ σοβαρή περιβαλλοντική καταστροφή.

Σε προηγούμενη ανακοίνωση του στις 11 Μαρτίου ο Υπουργός τόνιζε πως ο έλεγχος για τα πρωτόκολλα υλοτόμησης είχε ολοκληρωθεί και πως προέκυπτε η νομιμότητα των πρωτοκόλλων τονίζοντας πως “κατόπιν τούτου θα εφαρμοστεί ο νόμος” χωρίς να διευκρινίζει αν ξεκινά ή όχι η υλοτόμηση στην περιοχή.

Αυτό φαίνεται να ξεκαθαρίζεται τώρα εφόσον με έγγραφό του προς την Αποκεντρωμένη απαγορεύει κάθε ενέργεια.

Το έγγραφο του κ. Τσιρώνη προς την Αποκεντρωμένη διοίκηση αναφέρει: “Σας ενημερώνω ότι επίκειται η ολοκλήρωση του συνολικού ελέγχου της νομιμότητας των πρωτοκόλλων υλοτόμησης από τις νομικές μας υπηρεσίες. Ως εκ τούτου, μέχρι να σας αποσταλεί το πόρισμα του ελέγχου, παρακαλούμε μη προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια”.

Να σημειωθεί ότι μετά από επικοινωνία μας με το Δασαρχείο της περιοχής πληροφορηθήκαμε ότι χθες οι δασεργάτες της Ελληνικός Χρυσός πήγαν να κόψουν δέντρα στην περιοχή, κίνηση που καταγγέλθηκε στο δασαρχείο της περιοχής το οποίο και την σταμάτησε αφού έλαβε το έγγραφο του Υπουργού προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Σήμερα ο δασάρχης βρίσκεται στο βουνό για αυτοψία προκειμένου να εξακριβώσει αν οι εργαζόμενοι τηρούν την εντολή του Υπουργείου ή όχι. Σύμφωνα με τον δασάρχη μέχρι στιγμής δεν γίνεται καμία υλοτόμηση.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τα σωματεία των εργαζομένων στην Ελληνικός Χρυσός παραχώρησαν το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου ΑΘηνών καταγγέλοντας εμπαιγμό από τους αρμόδιους Υπουργούς προαναγγέλοντας παράλληλα 24ωρη απεργία την Παρασκευή 20 Μαρτίου.

 “Προγραμματίζουμε κινητοποιήσεις στα Μεταλλεία, στα χωριά μας, στην Αθήνα και έξω από τα γραφεία των Υπουργών” τονίζουν καλώντας την Κυβέρνηση  “να τοποθετηθεί σοβαρά και επίσημα και πριν προβεί σε άλλες ενέργειες να εξετάσει το πραγματικό τίμημα για την Χαλκιδική και το περιβάλλον της”.

Σταυρούλα Πουλημένη

Αναδημοσίευση από: AlterThess

ΥΠΑΠΕΝ (Τσιρώνης) προς ΓΓ ΑΠΟΚ.Δ.ΜΑΚ-ΘΡ_170315_825

 

 ΚατηγορίεςΥλοτομίες

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: