Γ. Τσιρώνης: «Η προστασία των δασών εφαλτήριο για βιώσιμη οικονομία»

tsironis2

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δάση ο Υπουργός Αναπληρωτής Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, δήλωσε: «Τα ελληνικά δάση είναι πολύτιμα, είναι όμορφα αλλά κινδυνεύουν. Είναι καθήκον του καθενός μας να παραδώσει στους επόμενες γενιές περισσότερα και καλύτερα δάση. Η προστασία τους δεν είναι τροχοπέδη αλλά εφαλτήριο για μια βιώσιμη οικονομία».

Σήμερα, 21 Μαρτίου 2015, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για τα Δάση έχουμε πολλούς λόγους για να αναφερθούμε ακόμα μια φορά σε αυτά. Τα ελληνικά δάση με την ομορφιά και την ποικιλομορφία τους γεμίζουν τα βουνά της χώρας μας, αλλά αποτελούν ταυτόχρονα και έναν ακόμα παραγωγικό τομέα που μπορεί να συμβάλλει στην διέξοδο της χώρας.

Αναγνωρίζοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα δάση, η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος του ΥΠΑΠΕΝ, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) και τέσσερις Δασικές Υπηρεσίες της χώρας (Διεύθυνση Δασών Πιερίας και Δασαρχεία Καλαμπάκας, Πάρνηθας και Σπάρτης) υλοποίησαν το έργο LIFE+ AdaptFor με τίτλο «Προσαρμογή της διαχείρισης των δασών στην κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα» (περίοδος υλοποίησης 2010-2014).

Αποτέλεσμα του έργου ήταν ο ορισμός νέων διαχειριστικών σκοπών και η ενσωμάτωση των μέτρων προσαρμογής της δασικής διαχείρισης στην αλλαγή του κλίματος στις δασικές διαχειριστικές μελέτες. Το έργο αυτό αποτελεί την εναρκτήρια προσπάθεια της Δασικής Υπηρεσίας να ανταποκριθεί στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα συνέργειες με άλλες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Το έργο εκτός της αναθεώρησης των σχετικών διαχειριστικών μελετών συνέβαλλε στην κατάρτιση πληθώρας στελεχών της Δασικής Υπηρεσίας, παρήγαγε τον οδηγό «Κατευθύνσεις για την προσαρμογή της διαχείρισης των ελληνικών δασών στην κλιματική αλλαγή» και δημιούργησε ένα εθνικό δίκτυο παρακολούθησης των επιδράσεων της κλιματικής αλλαγής. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πρόγραμμα LIFE+.

Η οικολογική παραγωγική ανασυγκρότηση της δασοπονίας αποτελεί στόχο για το Υπουργείο. Παράλληλα στηρίζουμε τις δασικές υπηρεσίες και τη δασική έρευνα, ώστε να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.ΚατηγορίεςΔασική Πολιτική, Δασική Υπηρεσία

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αρέσει σε %d bloggers: