Βουλγαρία: Moratorium στην εξαγωγή ξυλείας και οι διαμαρτυρίες των εμπόρων

kausoxula

Στις αρχές Μαρτίου 2015 το Κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ενέκρινε νομοθετική διάταξη, με την οποία τίθεται σε ισχύ τρίμηνη αναστολή στην εξαγωγή ανεπεξέργαστης ξυλείας στο εξωτερικό. Στο διάστημα αυτό, θα επιδιωχθούν πιο μόνιμες νομοθετικές λύσεις, ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της παράνομης υλοτομίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του τοπικού τύπου, η αποψίλωση των δασών οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, για τις πλημμύρες που έπληξαν αρκετές περιοχές της Βουλγαρίας τα τελευταία χρόνια. Εκτιμάται δε ότι το 70% της υλοτομούμενης ξυλείας εξάγεται υπό μορφή καυσοξύλων.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, η αντίθεση του βουλγαρικού Υπουργείου Γεωργίας στην ως άνω παρέμβαση του Κοινοβουλίου. Σε σχετικές δηλώσεις της, η αρμόδια Υπουργός, κα Desislava Taneva, υποστήριξε ότι το μέτρο της αναστολής εξαγωγών θα στρεβλώσει την αγορά, ενώ δεν συνάδει με τους κοινοτικούς κανόνες. Αντί αυτού, το αρμόδιο Υπουργείο προτείνει εναλλακτικό πλέγμα ρυθμίσεων, όπως αναστολή των επιστροφών ΦΠΑ για εξαγωγές ξυλείας, αναθεώρηση των χρονοδιαγραμμάτων υλοτόμησης, εισαγωγή (δασικών) πιστοποιήσεων και αυστηρή επιτήρηση της συλλεγόμενης ξυλείας.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Γεωργίας σκοπεύει στο αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσει σε διαβούλευση με τοπικές κλαδικές ενώσεις (επεξεργασίας ξύλου, επιπλοποιίες και χαρτοποιίες), με στόχο την υπογραφή μακροπρόθεσμης συμφωνίας–πλαισίου, η οποία θα εξασφαλίζει τον ομαλό ανεφοδιασμό της αγοράς με την απαιτούμενη ξυλεία (round timber).

Διαμαρτυρίες για το moratorium εξαγωγών ξυλείας

Στις 18 Μαρτίου Βούλγαροι έμποροι και εξαγωγείς ξυλείας πραγματοποίησαν διαμαρτυρία μπροστά από το Κοινοβούλιο, διαμαρτυρόμενοι για την επιβολή τρίμηνου moratorium.

Όπως τονίστηκε από εκπρόσωπό τους, πάνω από 100 εταιρείες του κλάδου θα χρεοκοπήσουν κατά το επόμενο τρίμηνο, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να απολυθούν περισσότεροι από 8000 εργαζόμενοι, ενώ, παράλληλα, το κράτος θα απολέσει περισσότερα από BGN 29 εκατ. Όπως αναφέρεται στο ειδησεογραφικό πρακτορείο NOVINITE, κάθε χρόνο περίπου 600.000 κυβικά μέτρα βουλγαρικής ξυλείας εξάγονται στην Τουρκία, ενώ 300.000 κυβικά μέτρα ξυλείας εξάγονται στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Προς ενημέρωση τυχόν ενδιαφερομένων, η επίμαχη απόφαση του Κοινοβουλίου στην αγγλική βρίσκεται (ΕΔΩ). Σημειώνεται ότι στην απόφαση παρατίθενται οι συγκεκριμένοι εξαψήφιοι κωδικοί συνδυασμένης ονοματολογίας, στους οποίους αφορά η αναστολή εξαγωγών.

Ελληνική αγορά

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Αγγελιοφόρος», η προσωρινή απαγόρευση εισαγωγής καυσόξυλων από τη γειτονική μας Βουλγαρία έχει δημιουργήσει αναστάτωση και στους Έλληνες εμπόρους ξυλείας. Οι ανεπαρκείς ποσότητες ελληνικών καυσόξυλων, όπως υποστηρίζουν, τους αναγκάζουν να στρέφονται στη γείτονα.

Οπως λένε στον «Αγγελιοφόρο», Ελληνες έμποροι που εισάγουν καυσόξυλα από τη γείτονα, το 70% της αγοράς καυσόξυλων καλύπτεται από τη γειτονική χώρα, και η Βόρεια Ελλάδα βασίζεται στα καυσόξυλα της Βουλγαρίας.

«Να φανταστείτε ότι μόνο στην Κομοτηνή λειτουργούν τουλάχιστον 80 μαγαζιά που πουλούν καυσόξυλα, ο Εβρος έχει καμιά 60νταριά, η Ξάνθη 40-50΄ τι θα γίνουν όλοι αυτοί, θα χαθούν θέσεις εργασίας, θα κλείσουν. Αγόρασα 3.000 τόνους καυσόξυλα, με τιμολόγια από το βουλγάρικο δασαρχείο, τα ξύλα είναι έτοιμα, και τώρα, δεν μπορώ να κάνω τίποτα», λέει ο κ. Δεμάδης και συμπληρώνει «ο νόμος βγήκε σε μια νύχτα και τώρα περιμένουμε να βρουν την κατάλληλη φόρμουλα».

Σε ερώτηση του «Α», για το αν η εισαγωγή καυσόξυλων από τη γείτονα αποτελεί πλήγμα για το ελληνικό εμπόριο, ο κ. Δεμάδης απαντά «δεν επαρκούν τα ελληνικά καυσόξυλα, διαφορετικά δε θα υπήρχε λόγος να παίρνουμε από Βουλγαρία».

Τη μη επάρκεια των ελληνικών καυσόξυλων υποστηρίζει και ο αναπληρωτής προϊστάμενος του δασαρχείου Σιδηροκάστρου, Στέλιος Γαϊδαρτζής, λέγοντας «τα δικά μας ξύλα είναι σαφώς ποιοτικότερα αλλά δεν επαρκούν». Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπηρεσία τους αγοράζει ξύλα από τους περίπου 45 συνεταιρισμούς της περιοχής τους «και τα διαθέτουμε στους συνταξιούχους, σε ευπαθείς ομάδες κ.ά.».

Οι τιμές είναι περίπου οι ίδιες

Σε ερώτηση του «Α» προς τον έμπορο καυσόξυλων Παναγιώτη Δεμάδη, σχετικά με τις τιμές που αγοράζουν τα καυσόξυλα από τη Βουλγαρία, εξηγεί ότι είναι περίπου το ίδιο. «Στην Ελλάδα το κυβικό κοστίζει από 23 – 25 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ (13%), και στη Βουλγαρία, τα 2 κυβικά -δηλαδή ένας τόνος- κοστίζουν 60 ευρώ μαζί με τις μεταφορές» (σ.σ. να σημειώσουμε ότι το ένα κυβικό μέτρο είναι περίπου 500 κιλά).

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Ιορδανίδης, υπεύθυνος πωλήσεων εταιρίας που δραστηριοποιείται στη χονδρική και λιανική πώληση οικολογικών καυσίμων (πέλετ, μπρικέτες αλλά και καυσόξυλα), αναφέρει ότι η πρόσφατη απόφαση της Βουλγαρίας σχετικά με την απαγόρευση εξαγωγής καυσόξυλων, έχει ως στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας.

Ενδεικτικές τιμές που έδωσε ο κ. Ιορδανίδης, είναι περίπου τα 70 ευρώ για τα δυο κυβικά, χονδρική τιμή, για τη Βόρεια Ελλάδα, «στη Νότια Ελλάδα το κόστος ανεβαίνει στα 100 ευρώ, αντίστοιχα» λέει ο κ. Ιορδανίδης.

Τέλος, επισήμανε ότι ενδεχόμενες εισαγωγές από τη Ρουμανία θα φέρουν και αύξηση στην τιμή των καυσόξυλων, «με αρκετά τσιμπημένες τιμές».

Πληροφορίες:

,

,

,

,

,

,

,,

,ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα

Tags: , , ,

1 reply

 1. ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

  Η συνολική έκταση δασοκάλυψης της Χώρας ανέρχεται σε 65 εκ. στρέμματα. Από αυτά βρίσκονται σε καθεστώς διαχείρισης τα 28,34 εκ., ήτοι μόλις το 44%. (84% των βιομηχανικών Δασών 33,6 εκ. στρ.)

  Με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις το συνολικό ξυλαπόθεμα, ή αλλιώς ξυλώδες κεφάλαιο, ανέρχεται σε 220 εκατομμύρια κυβικά μέτρα συμπαγούς ξύλου. (καθηγητής Δασολογίας Δρ κ. Παύλος Ευθυμίου)

  Η παραγωγή ξύλου το 2008 ανήλθε σε 877.503,00 κ.μ. από Δημόσια Δάση και 383.573,00 κμ. Από μη Δημόσια Δάση δηλ. συνολικά 1.261.076,00 κ.μ. το οποίο αποτελεί το ούτε το 0,6% (6 0/00 -έξι τοις χιλίοις).όταν στις πιο συντηρητικές υλοτομίες που είναι οι επιλογικές επιτρέπεται η απόληψη έως 10% του ξυλαποθέματος ανά δεκαετία που υπολογιστικά αναλογεί σε 1% το έτος (χωρίς αυτό να μπορεί να υπολογιστεί απλώς το αναφέρω σαν μέτρο σύγκρισης, έστω και αυθαίρετα).

  Αδυναμία λοιπόν υπάρχει στην απόληψη όλου του λήμματος νόμιμα και σύμφωνα με τις επιταγές της Δασολογικής Επιστήμης που κύριο μέλημα και σκοπός της είναι η αειφορία των Δασών.

  Η αδυναμία αυτή οφείλεται στο ότι πολλές δασοκαλυμμένες εκτάσεις βρίσκονται εκτός διαχείρισης και στην υποχρηματοδότηση των Δασικών Υπηρεσιών, οι οποίες όπως προαναφέραμε βρίσκονται στα πρόθυρα της διάλυσης, με τη δραματική αφαίμαξή τους σε προσωπικό και κάθε είδους εξοπλισμό.

  Να σημειωθεί ότι στο μέγιστο ποσοστό οι εκτάσεις αυτές (οι λεγόμενες εκτός διαχείρισης) καλύπτονται από βλάστηση αειφύλλων πλατυφύλλων (πουρνάρι, αριά, κουμαριά ρείκι) που παράγουν κυρίως καυσόξυλα της καλύτερης ποιότητας.

  Αυτό φαίνεται και από τη σύγκριση της παραγωγής ανάλογα με την έκταση των Δημοσίων Δασών με τα μη Δημόσια όπου ενώ τα διαχειριζόμενα Μ.Δ.Δ. αναλογούν στο 37% των Δ.Δ, ως προς την έκταση αναλογούν 44% ως προς την παραγωγή

  Να σημειωθεί ότι κάθε είδους διαχείρισης και επέμβασης στα δάση έχουν γνώμονα την προστασία τους, άρα και αυτό της πυροπροστασίας.

  (Η ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΑΣΩΝ – Δρ Ελ. Σταματόπουλος http://dasologoi.gr)

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: