Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Πατρών ο Σουηδός καθηγητής Βοτανικής Arne Strid

Arne Strid

Ο Σουηδός Καθηγητής Βοτανικής Arne Strid αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας των Σχολών Θετικών Επιστημών και Πολυτεχνικής του Πανεπιστημίου Πατρών, μετά από πρόταση των Τμημάτων Βιολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης, 1 Απριλίου 2015, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου. Το έργο και την προσωπικότητα του τιμώμενου παρουσίασε ο Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας, Καθηγητής Γρηγόριος Ιατρού και ακολούθησε η αναγόρευση του τιμώμενου σε Επίτιμο Διδάκτορα από τους Κοσμήτορες των Σχολών, και η περιένδυσή του από την Πρύτανι. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ομιλία του Καθηγητή Α. Strid, με θέμα: «The Aegean flora from Theophrastos to the present».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Arne Strid για μισό αιώνα εξερευνά τη χλωρίδα της χώρας μας. Ήδη από τη διδακτορική του διατριβή (1970) μελέτησε τη διαφοροποίηση και εξέλιξη των φυτών του Αιγαίου και έκτοτε ταξιδεύει για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην ελληνική ύπαιθρο, εξερευνώντας πολλές περιοχές της νησιωτικής και της ηπειρωτικής χώρας, με το ερευνητικό του ενδιαφέρον να εστιάζεται στη συστηματική των φυτών και τη φυτογεωγραφία.

Με το έργο του κατέγραψε και ανέδειξε τα είδη της ελληνικής χλωρίδας, ενώ ανακάλυψε και δεκάδες νέα για την επιστήμη είδη.

Έχει πολλές σχετικές δημοσιεύσεις: «Τα άγρια λουλούδια του Ολύμπου» (Wild Flowers of Mount Olympus, 1980), «Mountain Flora of Greece» σε δύο τόμους, το 1986 και το 1991 και έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων για την περιγραφή και γεωγραφική εξάπλωση των ελληνικών φυτικών ειδών, με περισσότερο από ένα εκατομμύριο καταγραφές και παρατηρήσεις (Flora Hellenica Bibliography, 1η έκδοση 1996, 2η έκδοση 2006).ΚατηγορίεςΧλωρίδα

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: