Τροπολογία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: «Αποκατάσταση αδικιών στις δασικές υπηρεσίες»

Τροπολογία στο σχέδιο νόμου «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης – καταπολέμηση γραφειοκρατίας και ηλεκτρονική διακυβέρνηση – αποκατάσταση αδικιών και άλλες διατάξεις»

Θέμα: Αποκατάσταση αδικιών στις δασικές υπηρεσίες 

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την προτεινόμενη τροπολογία αίρεται μια αδικία που έχει δημιουργηθεί, ατυχώς, σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων των κλάδων: α) ΤΕ Πολιτικών Μηχανικών και Τοπογράφων καθώς και β) κλάδος Δ.Ε. Τεχνικών-Σχεδιαστών Έργων Πολιτικών Μηχανικών & Αρχιτεκτόνων οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στις δασικές υπηρεσίες και προσφέρουν υπηρεσίες οι οποίες έχουν άμεση σχέση στο πλαίσιο άσκησης της δασικής προστασίας.

Ειδικά τους έχουν ανατεθεί καθήκοντα που έχουν σχέση με τη λήψη στοιχείων υπαίθρου για τη σύνταξη δασοτεχνικών μελετών (π.χ. οδοποιίας, αναψυχής, αναδασώσεων, υδατοδεξαμενών, ορεινών φραγμάτων, δασικών κτιρίων κ.λπ.), τοπογραφικών διαγραμμάτων, αποτύπωσης και οριοθέτησης καμένων δασών και δασικών εκτάσεων και οποιοδήποτε άλλο καθήκον τους ανατεθεί πέρα από την εργασία γραφείου. Επιπλέον στελεχώνουν Τμήματα Χαρτογράφησης τα οποία έχουν και την ευθύνη του ελέγχου των δασικών χαρτών που κατατίθενται από τα ιδιωτικά μελετητικά γραφεία. Εν κατακλείδι προσφέρουν στο έργο της δασοπροστασίας σε μεγάλο βαθμό όπως και οι συνάδελφοί τους δασικοί υπάλληλοι (Δασολόγοι, Δασοπόνοι, Δασοφύλακες).

Ως εκ τούτου, η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση, που αποκαθιστά το περί δικαίου αίσθημα, είναι επιβεβλημένη και δίκαιη.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ 

Στο κεφαλαίο Γ «Αποκατάσταση αδικιών – Επαναφορά προσωπικού –Κινητικότητα» του νομοσχεδίου «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης – Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση – Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις» και στο άρθρο 31

προστίθεται

«Στο άρθρο 51 “Τροποποιήσεις διατάξεων των νόμων 4146/2013, 1845/1989, 2040/1992, 3937/2011, 2664/1998, 4058/2012, 3937/2011, 3585/2007, 4030/2011 και της υπουργικής απόφασης 125469/1993″ στην παρ. 3 του ν. 4280/2014” “Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση − Βιώσιμη ανάπτυξη οικισμών Ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις.” (τεύχος Α΄ ΦΕΚ 159/ 2014) γίνεται προσθήκη ως εξής:

“Στην παρ. 1 του άρθρου 39 του ν. 1845/1989 (τεύχος Α΄ ΦΕΚ 102/1989) μετά την περίπτωση ι’ προστίθενται περιπτώσεις ια’ και ιβ’ ως εξής:

ια’ Κλάδος ΠΕ και ΤΕ Πολιτικών Μηχανικών καθώς και ΠΕ και ΤΕ Τοπογράφων

ιβ’ Κλάδος ΔΕ Τεχνικών Σχεδιαστών Έργων Πολιτικών Μηχανικών & Αρχιτεκτόνων»

Αθήνα, 8 Απριλίου 2015

Οι προτείνοντες βουλευτές

Γιάννης Ζερδελής

Μιχάλης ΚριτσωτάκηςΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: ,

4 replies

 1. Να σημειωθεί ότι η δική μας πρόταση για να είναι όλοι οι υπάλληλοι της Δ.Υ. να είναι Δασικοί, είναι πριν ακόμη θεσπιστεί το Επίδομα Ειδικών Συνθηκών… ΟΤΑΝ ΛΕΩ ΕΜΕΙΣ ΕΝΝΟΩ ΜΙΑ ΘΛΙΒΕΡΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ…

 2. Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η αιτιολογία της συγκεκριμένης τροπολογίας αφού οι συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων δε συμμετέχουν άμεσα με την ευθύνη των προανακριτικών καθηκόντων στο έργο της δασοπροστασίας. Επιπλέον δαπάνη χρημάτων και ακόμη μία προσπάθεια επιδότησης του ελάχιστου.

  • Θα συμφωνήσω με τον Ιωάννη που έκανε το πρώτο post… Το followup του Στέλιου όμως είναι άδικο.
   Απλά η δασοπροστασία εν σύνολο είναι ο λόγος ύπαρξης της υπηρεσίας και άρα όσοι υπηρετούν σε αυτές είναι δασικοί. Προανακριτικά καθήκοντα ασκούν οι δασικοί υπάλληλοι γιαυτό και οι υπόλοιποι κλάδοι (οι θεωρούμενοι μη δασικοί) δεν κάνουν αφού δεν έχουν το δικαίωμα.
   Ας το πάρουμε και αλλιώς, είναι θέμα γνώσης; Τότε οι μισοί δασοφύλακες και όλοι οι αγροφύλακες δεν πρέπει να θεωρούνται δασικοί. Ομοίως οι οδηγοί. Ομοίως και οι εργοδηγοί… Και εν τέλει γιατί όλοι οι υπόλοιποι να θεωρούνται δασικοί; Μήπως οι 20-30 που έχουν απομείνει μη δασικοί δεν πρέπει να βρουν το δίκιο τους γιατί είναι προσπάθεια επιδότησης του ελάχιστου (πολύ ατυχής έκφραση);
   Επιδότηση του έλάχιστου είναι να κάνεις ένα άδικο post μάλλον.

 3. ΜΠΡΑΒΟ!!! ΤΟΛΜΗΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΛΙΓΟ: ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: