Ακατανόητες δικαστικές αποφάσεις

Το δασαρχείο συνέλαβε λαθροθήρες και λαθροϋλοτόμο επ’ αυτοφώρω και το δικαστήριο τους αθώωσε!!!

ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ: ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΕΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Προβληματισμός αλλά και έκδηλη αγανάκτηση επικρατεί στα μέλη του Δ.Σ. και τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς μετά τις αθωωτικές δικαστικές αποφάσεις, δύο κρουσμάτων αυτόφωρης σύλληψης λαθροϋλοτόμου και λαθροκυνηγών.

Συγκεκριμένα στις 14-2-15 κατά τη διάρκεια περιπολίας και παρατήρησης της ορνιθοπανίδας στη λιμνοθάλασσα του Πρόκοπου, ο επόπτης υπηρεσίας του Φορέα άκουσε πυροβολισμούς και εντόπισε με το τηλεσκόπιο εντός της λίμνης 4 κυνηγούς με γαΐτες κι ένα φουσκωτό σκάφος να κυνηγούν παράνομα. Ενημέρωσε άμεσα τους δασοφύλακες βάρδιας του Δασαρχείου, οι οποίοι συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τους λαθροκυνηγούς, προχώρησαν σε μήνυση, ενώ κατάσχεσαν το φουσκωτό σκάφος.

Αυτόπτης μάρτυς του περιστατικού ήταν και ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα Γιώργος Αθανασόπουλος, ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή, είδε το συμβάν και σε συνεργασία με τον επόπτη του φορέα ενημέρωσαν τις αρμόδιες δασικές αρχές. Παρ’ όλα αυτά στο δικαστήριο οι λαθροκυνηγοί αθωώθηκαν, διότι δε βρέθηκαν στο σκάφος… σκοτωμένα πουλιά!!!

Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε στις 20-2-15 και σύμφωνα με την αναφορά του επόπτη υπηρεσίας του Φορέα, οι δασοφύλακες υπηρεσίας κ.κ. Μπεζεριάνος και Αυγερόπουλος συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω τον κάτοικο της περιοχής Κ.Σ. (τα πλήρη στοιχεία του είναι στη διάθεση της «εν αιθρία») για παράνομη κοπή όρθιας, χλωρής κουκουναριάς, στη θέση «Βαλόστανη». Οι δασοφύλακες κατέσχεσαν τα κομμένα ξύλα και μήνυσαν τον λαθροϋλοτόμο.

Στο δικαστήριο, κατά ανεξήγητο και προκλητικό τρόπο, ο δράστης αθωώθηκε!!! Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δικαστής επικαλέστηκε την… ασάφεια αποτύπωσης των ορίων των νομών Αχαΐας και Ηλείας (!!!) παρά την αναφορά του δασοφύλακα για δασικά όρια και για υλοτομία σε περίοδο απαγόρευσης της ξύλευσης και δη χλωρής κουκουναριάς.

Τα παραπάνω κραυγαλέα περιστατικά δυσκολεύουν τη δουλειά των δασικών υπηρεσιών αλλά και των εποπτών του Φορέα και αποθρασύνουν όσους θεωρούν τσιφλίκι τους την περιοχή και πράττουν αναλόγως.

Πηγή: Εφημερίδα “Εν Αιθρία” – Μηνιαία έκδοση της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας www.oikipa.gr

.

.

.

.

.

.

.

.ΚατηγορίεςΘήρα, Υλοτομίες

Tags: , , , , ,

5 replies

  1. είναι και αυτό ένα ακομα σοβαρό ζήτημα…… και στον τομέα της λαθροθήρας υπάρχουν πολλα παραδείγματα

  2. NΑ ΥΠΑΡΧΗ ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΟΣΟ ΣΑΝ ΠΡΟΣΤΗΜΟ ΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΠΕΡΗ ΘΗΡΑΣ,ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΑΠΟΦΕΥΓΟΘΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΓΡΑΙΟΚΡΑΤΕΙΑ.

  3. Αγαπητό “Δασαρχείο” είναι τοις πάσι γνωστό ότι το έγκλημα υποθάλπεται εν Ελλάδι από τους θεσμοθετημένους διώκτες του οι οποίοι εάν λειτουργούσαν, ασφαλώς, το έγκλημα θα είχε εξαλειφθεί! Εσύ καλοπιστότατο “Δασαρχείο” δείχνεις ότι ζεις σε άλλο πλανήτη…

    • Αγαπητέ κ. Καλέντζη, το άρθρο της εφημερίδας «Εν Αιθρία»(ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ) το αναδημοσιεύσαμε διότι περιγράφει μια κατάσταση που μάλλον, εάν κρίνουμε από τα σχόλια, συνέβη ουκ ολίγες φορές ανά την επικράτεια. Όσο αφορά τα..περί άλλου πλανήτη, ο καθένας ας έχει την άποψη του.

  4. Σύνηθες είναι το φαινόμενο η Δικαιοσύνη να αθωώνει τους κατηγορουμένους σε υποθέσεις παραβάσεων των Δασικών διατάξεων, ακόμα και σε πολύ καλά στηριγμένες υποθέσεις από τη μεριά του Δημοσίου και το γεγονός αυτό δεν μας εκπλήσσει. Άλλωστε η θεσμοθετημένη διαδικασία της Δικαιοσύνης “επιτρέπει” εκ του πρακτέου το ψεύδος από μέρους της υπεράσπισης, καθώς και το να έχει αυτή τον τελευταίο λόγο στη σειρά της ακροαματικής διαδικασίας στα ποινικά Δικαστήρια. Με τη διαδικασία αυτή η υπεράσπιση κερδίζει τις εντυπώσεις στην περίπτωση που προβάλει νέα στοιχεία και ισχυρισμούς στο τέλος της διαδικασίας και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν έχουν δικαίωμα να εξετασθούν ξανά οι μάρτυρες κατηγορίας (εξετάζονται πρώτοι στη σειρά), δεν δύναται να ακουστεί η άλλη άποψη, η άποψη του Δημοσίου έναντι των τελευταίων προβαλλόμενων ισχυρισμών της υπεράσπισης. Επίσης η ακροαματική Δικαστική διαδικασία αποτελεί στην ουσία μια δημοκρατική “συζήτηση” που διεξάγεται από τους αντιδίκους ενώπιον των δικαστών με συγκεκριμένους θεσμοθετημένους κανόνες και ως τέτοια οδηγεί πολλές φορές τους Δικαστές να θέτουν σε προτεραιότητα, ως βαρύνοντα παράγοντα για την κρίση τους, τα “λεγόμενα” παρά τα πραγματικά περιστατικά. Επίσης μπορεί κανείς να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του παρουσιάζοντας στο ακροατήριο μάρτυρες οι οποίοι δεν θα πουν όλη την αλήθεια ή θα στρεβλώσουν και θα παρουσιάσουν τα πραγματικά περιστατικά με συγκεκριμένο τρόπο προς όφελός τους. Κοινώς θα πουν ψέμματα και το κάνουν αυτό πολύ συχνά, με μόνη δικλείδα ασφαλείας από όσο φαίνεται να είναι η δυνατότητα της άλλης πλευράς ή οποιουδήποτε έχει την ευθιξία να υποβάλει μήνυση για ψευδορκία κατά του ψευδομάρτυρα. Αυτά τα ολίγα προς προβληματισμό … επί των διαδικασιών.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: