Ευρω-επίπληξη και για τους δασικούς χάρτες

Αλαλούμ με το Κτηματολόγιο λόγω λίστας Βαρουφάκη

005

Η Κομισιόν παγώνει τη χρηματοδότηση επειδή το οικονομικό επιτελείο το έχει χαρακτηρίσει αυτοχρηματοδοτούμενο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Πονοκέφαλο στην κυβέρνηση αλλά και ενδοκυβερνητικό… αλαλούμ προκαλεί το «αγκάθι» της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών της χώρας. Κοινοτικοί εμπειρογνώμονες οι οποίοι βρέθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη χώρα μας παγώνουν προσώρας τις ελληνικές διεκδικήσεις χρηματοδότησης του έργου εξαιτίας της πρότασης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για σύνδεση του Περιουσιολογίου με το Κτηματολόγιο. Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και αποτελεί μία από τις μεταρρυθμίσεις της λίστας Βαρουφάκη σας οποίες πρέπει να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση βάσει της συμφωνίας της 20ής Φεβρουάριου για την επέκταση της δανειακής σύμβασης.

Οι Ευρωπαίοι της Επιτροπής Περιφερειακής Πολιτικής και του μηχανισμού τεχνικής βοήθειας JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) σε συναντήσεις που είχαν με στελέχη του Κτηματολογίου αναρωτήθηκαν γιατί η Ελλάδα ζητεί 220- 250 εκατ. ευρώ (από διάφορα προγράμματα) προκειμένου να προχωρήσει το έργο, αφού αυτό παρουσιάζεται ως αυτοχρηματοδοτούμενο.

Ευρω-επίπληξη και για τους δασικούς χάρτες

Οι Ευρωπαίοι «τράβηξαν το αφτί» στα μέλη του ΔΣ του Κτηματολογίου και σε εκπροσώπους του υπουργείου για τους δασικούς χάρτες, οι οποίοι παραμένουν καθηλωμένοι, κυρίως εξαετίας της αδράνειας και της έλλειψης πολιτικής βούλησης της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου. Η κύρωση των δασικών χαρτών θεωρείται προαπαιτούμενο για το Κτηματολόγιο, καθώς η κτηματογράφηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί αν δεν έχει γίνει η οριοθέτηση των δασικών εκτάσεων. Ως σήμερα έχουν κυρωθεί δασικοί χάρτες που αντιστοιχούν μόλις στο 0,56% της ελληνικής επικράτειας, ενώ εκείνοι που έχουν αναρτηθεί αντιστοιχούν μόνο στο 1,12%. Συνολικά, οι δασικοί χάρτες που έχουν καταρτιστεί φθάνουν στο 22,57% και υπό κατάρτιση βρίσκεται το 32,18%. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΧΑ ΑΕ (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ), το υπόλοιπο 45,2% δεν έχει καν ανατεθεί.

Ανέφικτο χρονοδιάγραμμα

Με αυτά τα δεδομένα, ως… ανέκδοτο κυκλοφορεί στους διαδρόμους του Κτηματολογίου, αλλά και των δασικών υπηρεσιών του υπουργείου, το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στη λίστα των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων για την υλοποίηση των δασικών χαρτών ως τον Ιούνιο.

Πάντως το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, όπως υποστηρίζει ο κ. Τσιρώνης, θα αναρτήσει άμεσα τους ήδη καταρτισμένους δασικούς χάρτες, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία. Ωστόσο οι επιτροπές ενστάσεων, οι οποίες θα εξετάσουν τις αναρρήσεις των πολιτών πριν από την τελική κύρωση, δεν έχουν ακόμη συσταθεί, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δεν αποδέσμευσε ποτέ κονδύλια του Πράσινου Ταμείου προκειμένου να αυξηθεί η αποζημίωση των μελών τους.

Σε κάθε περίπτωση, για να προχωρήσουν οι δασικοί χάρτες, χρειάζεται πρωτίστως πολιτική βούληση και διάθεση από την Πολιτεία «να σπάσει αβγά». Το υπουργείο, όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσιρώνης, επεξεργάζεται διάφορες προτάσεις, «χωρίς όμως να παραβιάζεται η δασική νομοθεσία». Οπως λέει, «εύκολες λύσεις» δεν υπάρχουν. «Θα προσπαθήσουμε να μη φτάσουμε σε περιπτώσεις όπως της Νέας Ιωνίας» τονίζει. Η συγκεκριμένη περιοχή, όπως και πολλές άλλες, ήταν δασική, εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης και κτίστηκε χάνοντας τον δασικό, αλλά όχι τον δημόσιο χαρακτήρα της. Ετσι συνέβη το απίστευτο, το υπουργείο Οικονομικών να στείλει τον περασμένο Φεβρουάριο ειδοποιητήρια με τα οποία γνωστοποιεί σε πολίτες ότι διεκδικεί τα σπίτια τους.

«Θέλουμε να φτιάξουμε μια νομοθεσία, η οποία δεν θα αποτελέσει “δούρειο ίππο” για να δικαιωθούν καταπατητές σε άλλες περιοχές. Αλλά όταν μια περιοχή είναι στο σχέδιο πόλης από τη δεκαετία του 1930 και οι πολίτες έχουν νόμιμα χαρτιά, δεν μπορεί να θεωρείται δασική. Δεν θα είναι ένας οριζόντιος νόμος. Θα βρεθεί μια λύση που θα διασφαλίζει τους πολίτες και το Δημόσιο. Θέλει ακόμη κάποιες εβδομάδες για να μελετηθεί» σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός.

Αναζητούνται 1,57 δις ευρώ

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου απαιτείται περίπου 1 δισ. ευρώ για την κτηματογράφηση, τη σύνταξη των δασικών χαρτών και τις μισθολογικές απαιτήσεις. Για τους δασικούς χάρτες χρειάζονται 50-70 εκατ. ευρώ και περίπου 500 εκατ. ευρώ για την τέταρτη γενιά κτηματογράφησης, η οποία αντιστοιχεί σε 16 εκατομμύρια ιδιοκτησιακά δικαιώματα και στο 65% της έκτασης της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΕΚΧΑ κ. Ηλίας Λιακόπουλος, που τελεί υπό παραίτηση από την Πέμπτη, έχει πολλάκις προτείνει την επαναπροκήρυξη των 28 μελετών της τέταρτης γενιάς κτηματογράφησης. Οπως αναφέρει, αυτό μένει να αποφασιστεί από το νέο ΔΣ του Κτηματολογίου. Ωστόσο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο ούτε σε περιοχές της δεύτε­ρης και της τρίτης γενιάς κτηματογράφησης (ξεκίνησαν το 2008 και το 2011 αντίστοιχα). Οπότε θεωρείται αμφίβολο αν μέσα στην επόμενη πενταετία θα έχει ολοκληρωθεί το 65% του έργου, όταν χρειάστηκε τουλάχιστον μια 15ετία για να τελειώσει η κτηματογράφηση του 20%. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αθήνα δεν έχει ακόμη Κτηματολόγιο.

Πηγή: αποσπάσματα από δημοσίευμα στο ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες, Κτηματολόγιο

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: