Απελευθέρωση αρκούδας από θηλιά λαθροκυνηγών

Νέο περιστατικό λαθροθηρίας στην Κοζάνη. Ασυνείδητοι λαθροθήρες είχαν στήσει θηλιές για αγριογούρουνα στην περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Βατερού του Δήμου Κοζάνης (αρμοδιότητας Δασαρχείου Κοζάνης).

arkouda

Πιο αναλυτικά αρκούδα ηλικίας 7 ετών και βάρους περίπου 200 κιλών πιάστηκε σε παράνομη παγίδα για αγριογούρουνα και δεν μπορούσε να διαφύγει. Ειδοποιήθηκε και άμεσα επενέβει η ομάδα έκτακτης ανάγκης για τέτοια περιστατικά. Η αρκούδα αρχικά ναρκώθηκε, ακολούθως εξετάστηκε από κτηνίατρο, και αφού διαπιστώθηκε ότι δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα στην υγεία της, αφέθηκε ελεύθερη να επιστρέψει στον βιότοπό της.

Για την αντιμετώπιση του περιστατικού αυτού ήταν άμεση η ενημέρωση της Κ.Υ από τον αρμόδιο Δασάρχη κ.Νίκο Σπυριδωνίδη, όπως άμεση ήταν η ενημέρωση των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων Αρκτούρος και Καλλιστώ που έχουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών. Η αναισθητοποίηση και ο χειρισμός του περιστατικού έγινε απο το εξειδικευμένο προσωπικό της ΚΑΛΙΣΤΩ. Στον τόπο του συμβάντος συγκροτήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης που προβλέπεται στην ΚΥΑ αριθμ. 104180/433 “Λήψη μέτρων για τη διαχείριση περιστατικών προσέγγισης – αλληλεπίδρασης Αρκούδας (Ursus arctos) σε κατοικημένες περιοχές. (ΦΕΚ Β΄ 272). Φαίνεται πώς η ΚΥΑ που βγάλαμε λειτουργεί και έχουμε απτά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση αυτών των περιστατικών. Εναπομένει να προχωρήσουμε στην εκπαίδευση Δασικών Υπαλλήλων ώστε μετά την απεμπλοκή των περιβαλλοντικών οργανώσεων (που επίσης προβλέπεται μέσα στην ίδια απόφαση) το βάρος της διαχείρισης των περιστατικών αυτών να αναλαμβάνεται από τις Δημόσιες Δασικές & Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Υπενθυμίζουμε και τις διατάξεις του ν. 4280/2014 που προβλέπουν την εισαγωγή και χρήση αναισθητικών και αποτρεπτικών μέσων και από τις Δασικές Υπηρεσίες.

Νομίζω πρέπει να τονίσουμε την ανάγκη εντοπισμού και εξάλειψης τέτοιων περιστατικών παραβατικότητας (λαθροθηρίας) με παγίδες και θηλιές και να καλέσουμε τις υπηρεσίες αλλά και τους λοιπούς φορείς να εντείνουν στα πλαίσια των καθηκόντων τους την εποπτεία τους στους βιοτόπους αυτούς αλλά και τους πολίτες να καταγγέλλουν άμεσα στις Δασικές Αρχές όταν αντιλαμβάνονται αυτές τις παράνομες πρακτικές.

Νίκος Μπόκαρης
Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας
Γενική Δ/νση Ανάπτυξης & Προστασίας Δασών & Φ.Π.ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Δασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: