Καθυστέρηση των πληρωμών προς τους δασικούς συνεταιρισμούς

moularia xuleia kausoxula

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Καραγιαννίδης Χρήστος, για την καθυστέρηση των πληρωμών προς τους δασικούς συνεταιρισμούς Κάτω Νευροκοπίου Δράμας. 

Αναλυτικά, το κείμενο:

«EΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Καθυστέρηση των πληρωμών προς τους συνεταιρισμούς των Υλοτόμων Κάτω Νευροκοπίου

Η καθυστέρηση των πληρωμών προς τους συνεταιρισμούς των Υλοτόμων που αφορούν παραδόσεις ξυλείας προοριζόμενης για κάλυψη ατομικών αναγκών των κατοίκων της περιοχής έχει πλέον ξεπεράσει το χρονικό διάστημα του ενός έτους. Η οφειλή του έτους 2014 προς τους συνεταιρισμούς των υλοτόμων της περιοχής του Κάτω Νευροκοπίου του Νομού Δράμας ανέρχεται στο ποσό των 180.000 ευρώ και όφειλε να εκταμιευτεί από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δαπάνη του ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου για έργα και εργασίες διαχείρισης δημοσίων δασών στα πλαίσια του Μέτρου 1 “Διαχείριση Δημόσιων Δασών” του Α.Π.2 του χρηματοδοτικού προγράμματος ”Προστασία και αναβάθμιση Δασών 2014” με ΚΑΕ 02.001.2499. Τα διαβιβαστικά του Δασαρχείου Κ. Νευροκοπίου (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης Γενική Δ/νση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, Δ/νση Δασών Δράμας, Δασαρχείο Κ. Νευροκοπίου) έχουν ημερομηνία αποστολής 3/2/2015 προς το Πράσινο Ταμείο. Όπως γίνεται αντιληπτό, τα ξύλα που παραδόθηκαν από τους υλοτόμους έφτασαν στους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι τα παρέλαβαν με χαμηλή τιμή, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης με οικονομικό τρόπο βασιζόμενο στην ξυλεία την οποία «παρήγαγαν” οι υλοτόμοι αλλά οι υλοτόμοι, οι οποίοι εργάστηκαν, παραμένουν απλήρωτοι.

Επειδή λόγω των οφειλών του έτους 2014, τα μέλη των συνεταιρισμών υλοτόμων αναγκάστηκαν να δανειστούν χρήματα, προκειμένου να καταφέρουν να εκδώσουν τις απαιτούμενες εγγυητικές άδειες για τη συνέχιση τη δραστηριότητάς τους το τρέχον έτος:

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Για ποιο λόγο σημειώθηκε εκτεταμένη χρονική αργοπορία εξόφλησης των οφειλών προς αυτούς και εντός ποιου χρονικού διαστήματος αναμένεται η εξόφληση;

Υπάρχει σκέψη για επαναφορά του προηγούμενου ασφαλιστικού καθεστώτος, δηλαδή την εξόφληση των ασφαλιστικών τους εισφορών προς το ΙΚΑ από τα κατά τόπους δασαρχεία και τη συνακόλουθη αφαίρεση των ποσών αυτών από την καταβολή των Δασαρχείων προς τους υλοτόμους;

Ο ερωτών βουλευτής

Καραγιαννίδης ΧρήστοςΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Υλοτομίες

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: