Με την ανοχή του νέου Υπουργείου Περιβάλλοντος η μαζική εξόντωση Τρυγονιών στο Ιόνιο

TRYGONI

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Με τη σιωπηρή ανοχή του νέου Υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και των τοπικών πολιτικών αρχών, διεξήχθη σχεδόν κανονικά και φέτος η ανοιξιάτικη παράνομη σφαγή χιλιάδων Τρυγονιών σε Ζάκυνθο, Παξούς, Αντίπαξους και Οθωνούς. Παρότι για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια επιχειρήθηκε ο συντονισμός των Δασικών Υπηρεσιών, η πολιτική πρωτοβουλία έλειψε δια της σιωπής της δείχνοντας έτσι ανοχή στη μη εφαρμογή του νόμου.

Η πολυετής αλλά και παρωχημένη «παράδοση» εκατοντάδων λαθροθήρων δε σταμάτησε φέτος τον Απρίλη, παρόλη την εντατική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τις επιπτώσεις της λαθροθηρίας μέσω της εκστρατείας «Το Ταξίδι Είναι Ζωή» και του ντοκιμαντέρ «Μ’ ένα Σμπάρο δυο Τρυγόνια», το οποίο προκάλεσε αίσθηση στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, οι λαθροθήρες κατάφεραν φέτος να επιβάλουν το «νόμο του ισχυρού», αφού η Πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε μετά την επίθεση κατά των δασικών αρχών της Ζακύνθου ως αντίδραση για τους ελέγχους.

Η ανοιξιάτικη λαθροθηρία παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Πουλιά και την ελληνική νομοθεσία, που ορίζουν ότι απαγορεύεται το κυνήγι οποιουδήποτε είδους κατά τη διάρκεια της εαρινής μετανάστευσης. Η άσκηση θήρας αυτήν την περίοδο έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους πληθυσμούς των πουλιών, καθώς αυτά κατευθύνονται, πολλά ήδη ζευγαρωμένα, στους τόπους φωλεοποίησής τους.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία καλεί την Πολιτεία να εφαρμόσει τον νόμο και να δώσει στίγμα μηδενικής ανοχής στο φαινόμενο.

«Η έλλειψη οποιασδήποτε απάντησης στις επιθέσεις που δέχτηκαν οι αρχές, αλλά και το γεγονός ότι οι λαθροθήρες κυνήγησαν φέτος κανονικά, με πολύ περιορισμένους ελέγχους στη Ζάκυνθο, καταδεικνύει την πλήρη ασυλία που απολαμβάνουν οι λαθροθήρες από την πολιτική ηγεσία, τόσο στο Υπουργείο όσο και τοπικά στα Ιόνια νησιά. Οι λαθροθήρες επικαλούνται το “δικαίωμα” τους σε μία υποτιθέμενη “παράδοση”. Πώς μπορούμε όμως να μιλάμε για παράδοση όταν το Τρυγόνι έχει μειωθεί κατά 70% από το 1980, δηλαδή έχουμε την καταστροφή του ίδιου του θηράματος των κυνηγών; Πώς μπορούμε να αποκαλούμε παραδοσιακό ένα κυνήγι του οποίου τα τεχνικά μέσα έχουν εξελιχθεί τόσο ώστε να αποτελούν μία άνιση μάχη για έναν πληθυσμό που αυτή τη στιγμή οδεύει εξαντλημένο προς τους τόπους αναπαραγωγής του;», αναφέρει η υπεύθυνη πολιτικής της Ορνιθολογικής, Μαλαμώ Κορμπέτη.

Ελληνική Ορνιθολογική ΕταιρείαΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: