Προστασία της άγριας θηραματοπανίδας & εκπαιδευτικά σκύλων

lagoskula

Στο ιδιαίτερα σοβαρό θέμα της εκπαίδευσης των κυνηγετικών σκυλιών κατά την διάρκεια της περιόδου αναπαραγωγής και φωλεοποίησης των ενδημικών θηραμάτων αναφέρεται η ανακοίνωση που εξέδωσε η Δασάρχης Καρδίτσας. 

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του άρθρου 255 το Ν.Δ. 86/69 του Δασικού Κώδικα όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το Ν. 2637/1998 άρθρο 57 και την σχετική ρυθμιστική διάταξη περί θήρας (ρυθμίσεις θήρας για την περίοδο 2014-2015), υπενθυμίζουμε ότι η εκγύμναση κυνηγετικών σκυλιών επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους καθορισμένους χώρους εκγύμνασης (ΖΕΣ) της περιοχής ευθύνης μας και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.

Επισημαίνουμε επίσης ότι η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων ιδιαίτερα στην περίοδο της αναπαραγωγής και φωλεοποίησης των ενδημικών θηραμάτων κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο έως τα μέσα Ιουνίου πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή και φειδώ ακόμη και στις καθορισμένες για το σκοπό αυτό ζώνες εκγύμνασης σκύλων.

Στο χρονικό αυτό διάστημα στο οποίο η διαδικασία της αναπαραγωγής κορυφώνεται απαιτείται μεγάλη προσοχή για την αποφυγή της οποιασδήποτε όχλησης στους πληθυσμούς των θηραμάτων και των λοιπών ειδών της άγριας πανίδας.

Η τήρηση των ανωτέρω ανατίθεται στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας και Ζ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας & Ν.Σ.

Η ΔΑΣΑΡΧΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Θήρα

Tags: , , ,

1 reply

  1. Το άρθρο 255 του Ν.Δ. 56/69 περιόριζε χρονικά την εκγύμναση για ένα μήνα πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου, δηλ. από 20 Ιουλίου.
    Με την τροποποίηση της διάταξης (άρθρο 57 Ν.2637/1998) επιτράπηκε καθ’ όλο το έτος, κάτι που μας έβαλε τότε σε σκέψεις… Ποιος εμποδίζει ποιόν η επισήμανση – παραίνεση του Δασάρχη Καρδίτσας να αποτελέσει τροποποίηση της τροποποίησης…
    Ποτέ δεν είναι αργά…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: