Φταίνε μόνο τα ελάφια;

platoni dama dama

Ένα ελάφι (Dama dama) παγιδεύτηκε σε φράχτη το απόγευμα της Τετάρτης στην περιοχή της Απολακκιάς Ρόδου. Ενημερώθηκε η δασική υπηρεσία από αγρότη της περιοχής και χάρη στην άμεση επέμβαση δασοφυλάκων της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου απελευθερώθηκε και επέστρεψε στο φυσικό του περιβάλλον.

Η είδηση δεν είναι κυρίως αυτή, γιατί συχνά τα ελάφια μπερδεύουν τα κέρατά τους σε φράχτες και στις περισσότερες των περιπτώσεων σώθηκαν από βέβαιο θάνατο, με την άμεση επέμβαση των δασοφυλάκων που ειδοποιούνται από ευαισθητοποιημένους αγρότες ή περαστικούς πολίτες.

Η είδηση είναι η μαρτυρία του κ. Σταμάτη Χουρδάκη, ενός από τους πλέον ευαισθητοποιημένους δασοφύλακες σε ότι αφορά το ελάφι της Ρόδου:
Λέει ο κ. Χουρδάκης: «Μετά το πέρας της αποστολής για την απελευθέρωση του ελαφιού, οι Δασοφύλακες που συμμετείχαν σε αυτήν, περνώντας από το χωριό Απολακκιά, δέχτηκαν αναίτια λεκτική επίθεση από κατοίκους του χωριού, θεωρώντας τους υπεύθυνους για τις ζημιές που προκαλούν τα ελάφια στις καλλιέργειές τους. Απαντώντας λοιπόν σε όλους αυτούς, επειδή τα ελάφια της Ρόδου, είναι ο μοναδικός άγριος πληθυσμός στην Ελλάδα και το μοναδικό είδος στον κόσμο, αφού ξεχωρίζει γενετικά απ’ τα ελάφια του υπόλοιπου κόσμου, για εμάς τους Ροδίτες, είναι μεγάλη τιμή που τα έχουμε αλλά και μεγάλη ευθύνη μας να τα προστατέψουμε όλοι!»

Τα είπε όλα ο κ. Χουρδάκης, απλά να σημειώσω και κάτι άλλο που πάντα λέει. Τα ελάφια ναι, κάνουν ζημιές και πολλοί είναι εκείνοι οι γεωργοί που φροντίζουν να προστατεύουν τα χωράφια τους αντί να αναθεματίζουν, παρ’ όλο που ξοδεύουν γι’ αυτό, γιατί ως γνωστόν το θέμα των αποζημιώσεων ή χρημάτων για προστασία με περιφράξεις των χωραφιών δεν υπάρχει, παρά μόνον ως υποσχέσεις κατά καιρούς. Προεκλογικούς κατά προτίμηση. Όμως, πάρα πολλές ζημιές δεν είναι από τα ελάφια. Είναι από την πληγή που λέγεται κατσίκια. Αυτό εύκολα έχει διαπιστωθεί, λέει ο κ. Χουρδάκης από τα πατήματα.
Και σε πολλές των περιπτώσεων που έχει ειδοποιηθεί από αγρότες για καταστροφές από ελάφια, όταν πηγαίνουν στο χωράφι για να διαπιστώσουν την ζημιά, δράστες είναι τα κατσίκια.

elafi platoni 2014

Καλό θα ήταν οι φίλοι της Απολακκιάς, οι οποίοι πρέπει να πούμε ότι στην πλειοψηφία τους αγαπούν τα ελάφια, να «δείξουν» πρώτα και να καταδικάσουν τους ανεύθυνους βοσκούς της περιοχής. Γιατί παρακολουθούμε συχνά, από διάφορες περιοχές κυρίως της Νότιας Ρόδου που ζει ο περισσότερος πληθυσμός των ελαφιών, λάβρες καταγγελίες για τις καταστροφές από τα ελάφια και σπάνια για τα κατσίκια που πέφτουν από παντού σε ολόκληρο το νησί.

Ο φυσικός χώρος των ελαφιών είναι το δάσος και η κάθοδός τους σε καλλιέργειες, δεν μπορεί να συγκριθεί με την κάθοδο των κατσικιών που έχουν κάνει φυσικό τους χώρο τα χωράφια.

Υ.Γ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η επιχείρηση διάσωσης του ελαφιού, έγινε με έξοδα από την τσέπη των υπαλλήλων της δασικής υπηρεσίας. Προς προβληματισμό, για το πως οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους, που είναι πολλά περισσότερα, όπως διαφύλαξη των δασών από πυρκαγιές π.χ. τώρα την επικίνδυνη εποχή του καλοκαιριού για να μη μιλήσουμε για επαγρύπνηση για λαθροθήρες που φαντάζει πλέον πολυτέλεια.ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , ,

1 reply

  1. Νομίζω ότι δεν φταίνε ούτε τα ελάφια, ούτε τα κατσίκια. Λείπει ένα σχέδιο διαχείρισης της βοσκήσιμης ύλης. Δεν αναφέρομαι μόνο στους βοσκοτόπους αλλά στο σύνολο της βοσκήσιμης ύλης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

%d