Στην 8η θέση παγκοσμίως η πυρκαγιά του 2007 στην Πελοπόννησο

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ανυπολόγιστες καταστροφές που πιθανώς θα υποστεί η ελληνική φύση στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού από την εκδήλωση πυρκαγιών, κρούουν οι ειδικοί, καθώς η Πυροσβεστική Υπηρεσία δηλώνει σοβαρές αδυναμίες ομαλής λειτουργίας.

Τα πυροσβεστικά οχήματα είναι ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης ελαστικών και ανταλλακτικών, ο στόλος των αεροσκαφών είναι υπέργηρος με αποτέλεσμα να καθηλώνεται στο έδαφος, ενώ τεράστιες είναι και οι ελλείψεις σε βασικό εξοπλισμό. Αιτία, η δραστική περικοπή των κονδυλίων προς την υπηρεσία λόγω δημοσιονομικών περιορισμών.

Ελλείψεις καταγράφονται και σε προσωπικό, με τους πυροσβέστες να αναγκάζονται να εργάζονται υπερωρίες και Σαββατοκύριακα για να καλυφθούν οι ανάγκες. Όπως προειδοποιούν από την Πυροσβεστική, οι βροχοπτώσεις του χειμώνα έχουν συμβάλει στην αύξηση της βλάστησης στα δάση, η οποία όταν ξεραίνεται το καλοκαίρι μετατρέπεται σε άριστη καύσιμη ύλη.

Στην 8η θέση η φωτιά του 2007 στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, ήδη από το πρώτο τετράμηνο φέτος οι πυρκαγιές έχουν αυξηθεί κατά 55,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο κυρίως εξαιτίας της βλάστησης που τώρα αποτελεί καύσιμη ύλη στις αγροτοδασικές εκτάσεις.

Στην πλειονότητά τους οι δασικές πυρκαγιές, όπως δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία, οφείλονται σε εμπρησμούς από αμέλεια.

Ήδη, έχουν ξεσπάσει δύο πυρκαγίες στην Πελοπόννησο, στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας και τον Άγιο Ανδριανό Αργολίδας. Στους Γαργαλιάνους κάηκαν 60 στρέμματα δασικής έκτασης και 20 στρέμματα γεωργικής με ελιές και στον Άγιο Ανδριανό Αργολίδας 15 στρέμματα με ξερά χόρτα.

Οι πυρκαγιές που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, έχουν υπάρξει ιδιαίτερα καταστροφικές, ενώ σύμφωνα με το περιοδικό Time, στις 10 καταστροφικότερες πυρκαγιές, την 8η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα με την πυρκαγιά του 2007 που κατέκαψε 670 χιλιάδες στρέμματα.

Οι φλόγες των πυρκαγιών αυτών σκόρπισαν τον θάνατο στο πέρασμά τους και κατατρόπωσαν περιουσίες και δασικές εκτάσεις. Άλλες από φυσικά αίτια λόγω μεγάλων περιόδων ξηρασίας ή κεραυνούς και άλλες βαλμένες από ανθρώπινο χέρι. Το κόστος τόσο σε χρήματα, αλλά πολύ περισσότερο σε ανθρώπινες ζωές είναι ανυπολόγιστο. Τα δάση είναι οι πνεύμονες του πλανήτη μας και σπίτι της άγριας ζωής, πρέπει να τα διασώσουμε και να αποτρέπουμε τουλάχιστον τα φαινόμενα εμπρησμού. Σύμφωνα με το περιοδικό Time, οι 10 μεγαλύτερες πυρκαγιές είναι:

• 1η Θέση: Peshtigo του Wisconsin, 1871, Απώλειες: 2.500 ανθρώπινες ζωές. Στρέμματα που κάηκαν: 1,2 εκατομμύρια.

• 2η Θέση: Η μεγάλη πυρκαγιά, Ουάσιγκτον, Ιντάχο, Μοντάνα των Ηνωμένων Πολιτειών 1910. Απώλειες: 84 ανθρώπινες ζωές. Στρέμματα που κάηκαν: 3 εκατομμύρια.

• 3η Θέση: Η πυρκαγιά του δάσους των Κέδρων, Νότια Καλιφόρνια, 2003. Απώλειες: Πάνω από 2000 σπίτια καταστράφηκαν. Στρέμματα που κάηκαν: 1,1 εκατομμύρια.

• 4η Θέση: Daxing’anling, Κίνα, 1987. Απώλειες: 200 ανθρώπινες ζωές, Περισσότεροι από 50.000 έμειναν άστεγοι. Στρέμματα που κάηκαν: 2,4 εκατομμύρια.

• 5η Θέση: Μαύρο Σάββατο Brushfires, Βικτόρια Αυστραλίας 2009. Απώλειες: 131 Ανθρώπινες Ζωές. Στρέμματα που κάηκαν : 1,1 εκατομμύρια.

• 6η Θέση: Μαύρη Παρασκευή Brushfires, Βικτόρια Αυστραλίας1939. Απώλειες: 71 ανθρώπινες ζωές. Στρέμματα που κάηκαν: 4,9 εκατομμύρια

• 7η Θέση: The Cloquet, στη Μινεσότα, 1918. Απώλειες: 453 ανθρώπινες ζωές, 52.000 σπίτια καταστράφηκαν.

• 8η Θέση: Ελλάδα 2007. Απώλειες: 67 ανθρώπινες ζωές. Στρέμματα που κάηκαν: 670 χιλιάδες.

• 9η Θέση: Man Gulch, Εθνικό Πάρκο της Μοντάνα, Ηνωμένες Πολιτείες, 1949. Απώλειες: 13 ανθρώπινες ζωές.

• 10η Θέση: Δάσος Ινδονησίας, 1997. Στρέμματα που κάηκαν: 20 εκατομμύρια.

Αναδημοσίευση από: ΗΜΕΡΗΣΙΑΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: ,

3 replies

  1. Φανταστείτε ότι στην Ελλάδα έχουν καεί δύο φορές από 25.000 στρέμματα ελατοδάσος (Στο Μαίναλο και στην Πάρνηθα). ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ. Μέχρι το 1998 ζήτημα είναι αν σε αυτά τα δροσερά δάση είχαν καεί 1.000 στρέμματα.

  2. ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΔΩΣΤΟΥ ΠΑΛΙ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ !!! ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΑΣΤΙΧΑ ΚΛΠ ΣΑΛΙΑ. ΕΤΣΙ ΑΝ ΤΟΥΣ ΦΥΓΕΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΦΤΑΙΓΑΝ ΑΥΤΟΙ ΑΛΛΆ ΟΙ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ.

    ΑΝΤΕ ΒΡΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ!!! Στα 17 χρόνια που έχει τον έλεγχο η Πυροσβεστική οι καταστροφές ΤΡΙΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ τα έξοδα ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΑΝ, θρηνούμε 2 νεκρούς συμπολίτες μας κάθε χρόνο, τα καμένα δάση έφτασαν τα 9.000.000 στρέμματα!!! όσα δηλ. θα είχαν καταστραφεί σε 50 ή και 100 χρόνια με το παλιό σύστημα που και αυτό ήθελε βελτίωση.
    Είναι γεγονός ότι έχουμε το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΟΛΟ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (τηρουμένων των αναλογιών).
    Η αλήθεια είναι ότι το θέμα Δασοπυρόσβεση, είναι θέμα Δασοπροστασίας και η δασοπροστασία θέμα διαχείρισης Δασών. ΜΟΝΟ Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ, ΠΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΒΓΕΙ ΑΝ ΠΑΡΑΣΤΕΊ ΑΝΑΓΚΗ, ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΤΕΙ ΜΕ ΝΕΡΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΕΙ ΑΠΌ ΤΟ ΔΑΣΟΣ, ΠΟΙΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΛΕΚΤΟ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, ΠΟΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΟΧΙ.

  3. Το 1998 η τότε αντιπολίτευση δήλωνε στη Βουλή ότι όταν θα ερχόνταν στην εξουσία θα άλλαζε το μοντέλο της δασοπυρόσβεσης… Στις εθνικές εκλογές του 2007 τα δύο λεγόμενα κόμματα εξουσίας δήλωναν προεκλογικά ότι θα αλλάξουν το μοντέλο δασοπυρόσβεσης… Στην πράξη; ΜΗΔΕΝ. Δεν είχαν και δεν έχουν το δικαίωμα οι πολιτικοί με τις ανακολουθίες τους να παίρνουν στο λαιμό τους όλη τη Χώρα… Πυρκαγιές θα γίνονται όσο υπάρχει πράσινο… μέχρι να γίνει, ο μη γένοιτο, έρημος, καθώς η άμμος δεν καίγεται… Και πάντα θα τρέχουν όλοι για την κατάσβεσή (και έτσι πρέπει) με πρώτη ασφαλώς την Π.Υ. που με νόμο της ανατέθηκε η αρμοδιότητα.… Είναι όμως ΑΜΑΡΤΙΑ να καίγεται το Δάσος και οι αρμόδιοι για την περιοχή Δασικοί να παρακολουθούν τα γεγονότα αν όχι από την τηλεόραση, από το απέναντι ύψωμα… Γι αυτή την κατάσταση ευθύνονται οι Δασικοί και οι Πυροσβεστικοί υπάλληλοι… ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ που για μια κόμη φορά θα εκμυστηρευθώ ότι όταν αναφέρομαι στις δασικές πυρκαγιές μετά το 1998 ο νους μου άθελα τρέχει στους πολιορκητές της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: