Δρυοκολάπτες, “ακρογωνιαίοι λίθοι” στη διατήρηση των ειδών

dryokolopatis Πρασινος Δρυοκολάπτης

Όλα τα ευρωπαϊκά είδη της οικογένειας, δηλαδή ο μαύρος, ο πράσινος, ο σταχτής, ο βαλκανικός, ο μεσαίος, ο λευκονώτης, και ο τριδάχτυλος, δρυοκολάπτης, ο πευκοδρυοκολάπτης, ο νανοδρυοκολάπτης και ο στραβολαίμης, είναι επιδημητικοί στην πατρίδα μας, σε δασώδεις περιοχές της ηπειρωτικής κυρίως χώρας, εκτός από τον στραβολαίμη, που ξεχειμωνιάζει στη νότια μόνο Ελλάδα και στην Αφρική.

Κατά την αναπαραγωγική περίοδο της άνοιξης ανοίγουν μόνοι τους κοιλότητες-φωλιές σε κάθετους κορμούς γέρικων κυρίως δένδρων, επειδή το ξύλο τους είναι μαλακότερο, εκτός από το στραβολαίμη που δεν έχει αυτή την ικανότητα και χρησιμοποιεί για φωλιά υπάρχουσες κοιλότητες. Η διάνοιξη της φωλιάς απαιτεί σημαντική προσπάθεια και αποτελεί μια ενδιαφέρουσα πλευρά των δεσμών του ζευγαριού νωρίς κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Ανοίγουν επίσης αρκετές κοιλότητες εκτός αναπαραγωγικής περιόδου, που τις χρησιμοποιούν για να κουρνιάζουν επωφελούμενοι των πλεονεκτημάτων που τους προσφέρουν, όπως ασφάλεια και προστασία από θηρευτές και από τις καιρικές συνθήκες. Είναι τα μόνα πουλιά που έχουν την ικανότητα να ανοίγουν κοιλότητες σε δένδρα, αρκετές κάθε χρόνο, γεγονός που συνεπάγεται την ύπαρξη σημαντικού αριθμού ελεύθερων κοιλοτήτων σε συγκεκριμένο δάσος.

Οι ελεύθερες κοιλότητες χρησιμοποιούνται από είδη άλλων οικογενειών πουλιών που φωλιάζουν σ’ αυτές, όπως μικρές γλαύκες, μυγοχάφτες, παπαδίτσες, τσοπανάκοι, των οποίων η αναπαραγωγική δυνατότητα εξαρτάται από την εξεύρεση άδειας κοιλότητας-φωλιάς. Για το λόγο αυτό μπορούμε να πούμε ότι οι δρυοκολάπτες αποτελούν τον ‘’ακρογωνιαίο λίθο’’ στη διατήρηση ειδών και η διαχείριση των δασών που λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες τους, με τη διατήρηση δηλαδή σημαντικού αριθμού γέρικων δένδρων, οδηγεί σε υγιείς πληθυσμούς δρυοκολαπτών και συνεπακόλουθα σε υγιείς πληθυσμούς των εξαρτωμένων απ’ αυτούς για την αναπαραγωγή τους δασόβιων πουλιών.

Κώστας Παναγιωτίδης
Φωτογράφος Άγριας Ζωής

http://ornithofiloi.blogspot.gr/p/blog-page_5516.html

https://www.facebook.com/costasimagesΚατηγορίεςΆγρια ζωή

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: