Τρίκαλα: Σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Δασοπροστασίας

logo dasiki yphresia

Τέθηκε σε εφαρμογή από τις δασικές υπηρεσίες του νομού Τρικάλων (Διεύθυνση Δασών, Δασαρχείο Τρικάλων και Καλαμπάκας) πρόγραμμα επιφυλακής κατά τις απογευματινές ώρες των εργάσιμων ημερών, Κυριακές και εξαιρέσιμες αλλά και τις βραδινές ώρες, καθώς βρισκόμαστε ήδη στην αντιπυρική περίοδο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως επισημαίνει ο διευθυντής δασών Τρικάλων κ. Χρήστος Κουτσονάσιος, υλοποιείται στο πλαίσιο σχετικών διαταγών του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας.

Σκοπός του παραπάνω προγράμματος επιφυλακής στο οποίο απασχολούνται υπάλληλοι των δασικών υπηρεσιών του νομού, σε 24ωρη βάση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η εξυπηρέτηση της δασοπροστασίας και συγκεκριμένα στοχεύει στην αποτελεσματική προστασία των δασικών εκτάσεων και της πανίδας, από κάθε κίνδυνο που τα απειλούν και κύρια από τις δασικές πυρκαγιές, καταπατήσεις – εκχερσώσεις δασικών εδαφών, παράνομη θήρα, έλεγχο διενέργειας παρανόμων υλοτομιών και παράνομης διακίνησης δασικών προϊόντων, έλεγχο παράνομης αλιείας κυρίως πέστροφας στα ορεινά ρεύματα καθώς και η επίτευξη της αστυνόμευσης του αγροτικού περιβάλλοντος.

Πέραν της επιφυλακής που θα παρέχεται στις έδρες των δασικών υπηρεσιών αλλά και σε δασονομεία δικαιοδοσίας των, θα συγκροτηθούν και συνεργεία εποχούμενων περιπολιών από δασικούς υπάλληλους, τα οποία θα ελέγχουν καθ΄όλη τη διάρκεια του 24ωρου, συμβάλλοντας στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος που είναι όπως προαναφέραμε η προστασία των δασών και γενικά των δασικών μας οικοσυστημάτων.

Για την υποβοήθηση του προγράμματος της δασοπροστασίας οι υπηρεσίες, σύμφωνα με τον κ. Κουτσονάσιο, έχουν ήδη προβεί και θα συνεχίσουν να συντηρούν και να αποκαθιστούν την βατότητα ολοκλήρου σχεδόν του δημόσιου δασικού δικτύου, προκειμένου η επέμβαση των πυροσβεστικών οχημάτων να γίνεται χωρίς προβλήματα, σε περιπτώσεις εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών.

Επίσης, με τη διανομή σχετικού έντυπου υλικού και ανακοινώσεων στον τοπικό Τύπο αλλά και ενημέρωσης του κοινού από τους υπαλλήλους σε καθημερινή βάση κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, γίνεται προσπάθεια ευαισθητοποίησής του ώστε να συμβάλλει και αυτό με κάθε τρόπο στην όλη προσπάθεια.

Τέλος, τονίζεται πως οι υπηρεσίες με το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν και την υποδομή σε έργα αντιπυρικής προστασίας θα συνεργασθούν αρμονικά και ουσιαστικά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ( Π.Υ., ΟΤΑ., κυνηγετικούς συλλόγους, εθελοντικές οργανώσεις κ.τ.λ.), ώστε μέσα από έναν σωστό συντονισμό όλων, να επιτευχθεί το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα.

Πηγή: http://www.skai.grΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: