Τι συμβαίνει όταν μια πολική αρκούδα διασταυρώνεται με καφέ

arkoudes yvridia

Πολικές αρκούδες με διευρυμένα ερωτικά γούστα ζευγαρώνουν περιστασιακά με καφέ αρκούδες γκρίζλι στην Αρκτική, και οι επιστήμονες δεν έχουν καν βρει επίσημο όνομα για τους παράξενους, υβριδικούς απογόνους.

Η διασταύρωση πολικών αρκούδων με αρκούδες γκρίζλι, οι οποίες είναι υποείδος της καφέ αρκούδας που ζει και στην Ελλάδα, επιβεβαιώθηκε το 2006, όταν πραγματοποιήθηκαν γενετικές αναλύσεις σε ένα ασυνήθιστο ζώο που σκοτώθηκε από κυνηγό στο Μπανκς Άιλαντ του αρκτικού Καναδά.

Το υβρίδιο που σκοτώθηκε το 2006 στον Καναδά είχε πατέρα γκρίζλι και μητέρα πολική αρκούδα (AP)

Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί στη φύση τουλάχιστον μία φορά, όταν ένας κυνηγός στο καναδικό νησί της Βικτόρια σκότωσε ένα παράξενο ζώο και το υπέβαλε σε τεστ DNA. Μερικά χρόνια νωρίτερα, το το 2004, τέσσερα υβριδικά αρκουδάκια γεννήθηκαν στο ζωολογικό κήπο του Όσναμπρικ στη Γερμανία.

Στα χρόνια που πέρασαν έχουν προταθεί αρκετές ονομασίες για τα υβρίδια, όπως pizzly και grolar. Πρόκειται για παιχνίδια με τις λέξεις polar (πολική) και grizzly (γκρίζλι), τα οποία δύσκολα μεταφράζονται στα ελληνικά. Μια ελεύθερη απόδοση θα μπορούσε να είναι το «πόζλι», συνδυασμός του «πολική» και του «γκρίζλι».

Το 2010, μελέτη στο περιοδικό Nature προειδοποιούσε ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά είδη του βορρά και του νότου και να αυξήσει τα περιστατικά υβριδισμού.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Climate Change καταλήγει τώρα σε διαφορετική, πιο αισιόδοξη εκτίμηση. Χρησιμοποιώντας μοντέλα του παγκόσμιου κλίματος για να υπολογίσουν τη μετακίνηση ειδών, οι ερευνητές υπολογίζουν ότι μόνο το 6% των σπονδυλωτών ζώων θα ερχόταν σε επαφή με συγγενικά είδη μέχρι το τέλος του αιώνα.

Και αυτό σημαίνει ότι οι αρκούδες «πόζλι» πιθανότατα θα παραμείνουν εξαιρετικά σπάνιες στη φύση.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΔΟΛ



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading