Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αεροπυρόσβεση η Γαλλική Μονάδα

purkagies aeropurosvesis canadair

Η κρισιμότητα των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν την Παρασκευή, 17 Ιουλίου, κυρίως στις περιοχές του Βύρωνα, της Μαλακάσας, της Νεάπολης Λακωνίας, και του Σπαθοβουνίου, οδήγησε στην ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από τη χώρα μας, με αίτημα την ενίσχυση των επιχειρησιακών της δυνάμεων σε εναέρια μέσα.

Στο αίτημα αυτό ανταποκρίθηκε άμεσα η Γαλλία η οποία και απέστειλε το Σάββατο, 18 Ιουλίου, μία Ευρωπαϊκή Μονάδα Πολιτικής Προστασίας (module) αποτελούμενη από δύο CANADAIR CL 415, ένα αεροσκάφος Beechcraft για εναέρια επιτήρηση και 16μελές πλήρωμα.

Ήδη, τα Γαλλικά CANADAIR, με τη συνοδεία ενός Ελληνικού, επιχείρησαν σήμερα στα μέτωπα που εκδηλώθηκαν στο Καλαμάκι Ζακύνθου και στο Μαλαντρένι Αργολίδας.

Με αφορμή την άφιξη των Γαλλικών δυνάμεων αεροπυρόσβεσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Αναστάσιος Μαυρόπουλος, σημείωσε τα εξής:

«Οι παραδοσιακά εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας – Γαλλίας και η πολυετής συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας αποτυπώθηκαν, και αυτήν τη φορά, με την αποστολή της Γαλλικής Μονάδας Εναερίων Μέσων. Η ανταπόκριση της Γαλλίας, δεδομένου ότι και εκεί ο κίνδυνος δασικών πυρκαγιών είναι υψηλός, αποκτά ιδιαίτερη αξία για την Ελλάδα και αποδεικνύει την ουσιαστική αλληλεγγύη των λαών».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Παπαγεωργίου, τόνισε ότι:

«Η σχέση Ελλάδος – Γαλλίας είναι διαχρονική και σταθερή. Για περισσότερο από μία δεκαετία, μέσω των πυροσβεστικών και διασωστικών επιχειρήσεων αλλά και μέσω των εκπαιδεύσεων Ελλήνων και Γάλλων πυροσβεστών – διασωστών, οι χώρες μας έμαθαν να συνεργάζονται αποτελεσματικά. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας προσφέρει την ευκαιρία για κοινές εκπαιδεύσεις οι οποίες συνεισφέρουν καταλυτικά στην εκμάθηση μίας «κοινής γλώσσας», ώστε να διευκολύνεται η συνεργασία σε επιχειρησιακό επίπεδο».

Η Γαλλία έχει ανταποκριθεί μέσω του Ε.Μ.Π.Π. ενισχύοντας τις Ελληνικές εναέριες και επίγειες επιχειρησιακές δυνάμεις και στο παρελθόν.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

.

.

Φωτογραφία:www.airliners.netΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: