Συμπεράσματα Έρευνας: Το προφίλ του Πυροσβεστικού Σώματος

purkagia fotia

Ανδριανού Γκουρμπάτση,
Αντιστράτηγου – Υπαρχηγού ΠΣ,ε.α, Νομικού

Συμπεράσματα Έρευνας

Σημαντικά στοιχεία αποκαλύπτονται από την πρόσφατη (Ιούλιος 2015) Έρευνα ”Το προφίλ του ΠΣ”. Ειδικότερα στην εν λόγω Έρευνα μου, διαπιστώθηκαν σημαντικά στοιχεία για τα χαρακτηριστικά και την ανθρωπογεωγραφία του ΠΣ και γενικά το προφίλ του καθώς και τη συγκριτική θέση του στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, η ως άνω Έρευνα κατέληξε ενδεικτικά στα εξής συμπεράσματα:

1) Το ΠΣ στην Ελλάδα:

  • Βρίσκεται στην 6η θέση, μεταξύ 51 διαφόρων χωρών παγκοσμίως, με τον μεγαλύτερο αριθμό (επαγγελματιών) πυροσβεστών. Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των (επαγγελματιών) δηλαδή μονίμων πυροσβεστών είναι (1,15) πυροσβέστες/ανά 1.000 κατοίκους, αριθμός που είναι 61,9% μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο μέσο αριθμό πυροσβεστών που υπηρετούν σε διάφορες άλλες χώρες.
  • Βρίσκεται στην 11η θέση, μεταξύ 48 διαφόρων χωρών παγκοσμίως, με τον μεγαλύτερο αριθμό πυροσβεστικών οχημάτων (υδροφόρων και ειδικών οχημάτων που χρησιμοποιούνται στην καταστολή των πυρκαγιών). Συγκεκριμένα διαθέτει (0,18) οχήματα / ανά 1.000 κατοίκους.
  • Βρίσκεται στην 23η θέση, μεταξύ 51 διαφόρων χωρών παγκοσμίως, σε αριθμό λειτουργίας Πυροσβεστικών Υπηρεσιών. Συγκεκριμένα λειτουργούν (0,03) ΠΥ / ανά 1.000 κατοίκους.
  • Στην Ελλάδα λειτουργεί πολύ μικρός αριθμός Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, σε σχέση με άλλες χώρες παγκοσμίως. Ειδικότερα στην Ελλάδα λειτουργεί αριθμός Εθελοντικών ΠΥ σε ποσοστό μόνον  6,3% του συνολικού αριθμού των (επαγγελματικών) Πυροσβεστικών Υπηρεσιών  του ΠΣ, ενώ στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό είναι 91,8%.
  • Διαθέτει παγκοσμίως από τους πλέον μικρούς αριθμούς εθελοντών πυροσβεστών* και πιο συγκεκριμένα διαθέτει (0,13) εθελοντές πυροσβέστες/ανά 1.000 κατοίκους, όταν στην Ιαπωνία είναι (6,82), στις ΗΠΑ (2,47), στη Ρωσία (6,29), στη Γαλλία (2,95), στην Ιταλία (0,32) και Γερμανία (12,4) εθελοντές πυροσβέστες / ανά 1.000 κατοίκους.
  • Στην Ελλάδα αντιστοιχεί 1 εθελοντής πυροσβέστης / ανά 7.177 κατοίκους, όταν στην Αυστρία είναι 1 εθελοντής πυροσβέστης / ανά 28 κατοίκους, στην Κίνα 1 εθελοντής πυροσβέστης / ανά 176 κατοίκους, στη Ρωσία 1 εθελοντής πυροσβέστης / ανά 159 κατοίκους και στις ΗΠΑ 1 εθελοντής πυροσβέστης / ανά 405 κατοίκους.
  • Στην Ελλάδα:  α)Στις 10 Πυροσβεστικές Υπηρεσίες που λειτουργούν στο ΠΣ, οι 9 και πλέον είναι επαγγελματικές ΠΥ, και λιγότερες από 1 είναι εθελοντική ΠΥ, ενώ στις ΗΠΑ, στις 10 ΠΥ, περισσότερες από τις 9 είναι εθελοντικές ΠΥ και λιγότερες από 1 είναι επαγγελματική ΠΥ. β) Στους 10 πυροσβέστες, περισσότεροι από τους 8 είναι επαγγελματίες πυροσβέστες και λιγότεροι από τους 2 είναι εθελοντές πυροσβέστες, ενώ στις ΗΠΑ, στις 10 ΠΥ, οι 3 είναι επαγγελματικές ΠΥ και οι 7 εθελοντικές ΠΥ.

2) Ο αριθμός πυρκαγιών (αστικών και αγροτοδασικών) που εκδηλώνονται στην Ελλάδα είναι (3,13) πυρκαγιές/ανά 1.000 κατοίκους, αριθμός που είναι 16,3% μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο μέσο αριθμό πυρκαγιών που εκδηλώνονται σε άλλες χώρες παγκοσμίως.

Κατόπιν των διαπιστώσεων, ευρημάτων, αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων της εν λόγω Έρευνας, οι ισχυρισμοί περί «ελλείψεων σε δομές, προσωπικό και μέσα στο ΠΣ» είναι αβάσιμοι, παραπλανητικοί και προβάλλουν, ως υπηρεσιακό «άλλοθι» σε μια ενδεχόμενη καταστροφική πυρκαγιά.

Σημείωση(*): Τα στοιχεία για τους εθελοντές πυροσβέστες, αφορούν και έχουν σχέση μόνον για τους εθελοντές πυροσβέστες του ΠΣ και όχι άλλους εθελοντές όπως της πολιτικής προστασίας, ή αυτούς που οργανώνονται αυτόκλητα ή στο πλαίσιο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πηγή:http://wwwandrianos-firedepartment.blogspot.com ”Εγκληματικότητα των Εμπρησμών”ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: