Λευκωσία: Ιδιαίτερα δημοφιλές αλλά και αρκετά επικίνδυνο σπορ είναι το κυνήγι, καθώς ως γνωστό κάθε χρόνο σημειώνονται αρκετοί τραυματισμοί κυνηγών. Τις πλείστες των περιπτώσεων, πρόκειται για μικροτραυματισμούς οι οποίοι δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Παρόλα αυτά, δεν παύουν και οι περιπτώσεις αυτές να έχουν την ιδιαιτερότητα τους, τόσο για το θύμα, όσο και για τον θύτη. Πολλές φορές, τα ιατρικά έξοδα είναι μεγάλα και είτε ο θύτης είτε το θύμα αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες στην πληρωμή τους. Ο κίνδυνος μάλιστα είναι αρκετά μεγάλος κατά τις πρώτες κυνηγετικές εξορμήσεις του ενδημικού κυνηγίου, όπου στα βουνά της Κύπρου βρίσκονται ταυτόχρονα πέραν των 40 χιλιάδων κυνηγών.

Κυνηγός, αναγνώστης του «Φ», μέσω της ανταλλαγής επιστολών του με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Υπηρεσία Θήρας, θέτει το ζήτημα της υποχρεωτικής ασφάλισης κυνηγών κατά την έκδοση ή ανανέωση της άδειας κυνηγίου. Φέρνει μάλιστα παραδείγματα χαρακτηριστικών περιπτώσεων από τραυματισμούς κυνηγών.

Όπως προκύπτει μέσα από την ανταλλαγή των επιστολών, σχετική νομοθεσία για την ασφάλιση των κυνηγών υπάρχει, όμως παραμένει ανενεργή καθώς θα πρέπει να υπάρξει σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για να τεθεί αυτή σε εφαρμογή.

Σύμφωνα με απαντητική επιστολή του Προϊστάμενου της Υπηρεσίας Θήρας, Παντελή Χατζηγέρου, προς τον κ. Συμεών Κάρμιο, μετά από σχετική επιστολή του δεύτερου προς τον υπουργό Εσωτερικών κατά την οποία έθιγε το θέμα της έλλειψης ασφάλισης κυνηγών, ο κ. Χατζηγέρου σημειώνει ότι στον περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμο, περιλαμβάνεται πρόνοια για ασφάλιση κυνηγών έναντι τρίτου (άρθρο 38).

«Όμως η πιο πάνω διάταξη της νομοθεσίας δεν τέθηκε σε εφαρμογή σύμφωνα με τις διατάξεις άρθρου 100 το οποίο αναφέρει ότι το άρθρο 38 μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου», αναφέρει ο κ. Χατζηγέρου.

Κάτι το οποίο ασφαλώς δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα. Στην απαντητική επιστολή μάλιστα, σημειώνεται ότι «το όλο θέμα θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό από την Υπηρεσία μας και σύντομα θα αποτελέσει θέμα συζήτησης με την ΚΟΚ-ΔΑΖ».

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι έχει ήδη καθοριστεί ο νέος Χάρτης Κυνηγίου για την κυνηγετική περίοδο 2015-2016 και έχει ξεκινήσει η ανανέωση αδειών κυνηγίου, δεν υπήρξε καμία σχετική πρόνοια για εφαρμογή της νομοθεσίας.

Ανάγκη υποχρεωτικής ασφάλισης

Με επιστολή, την οποία απέστειλε και στον «Φ» ο κ. Κάρμιος, σημειώνει την ανάγκη υποχρεωτικής ασφάλισης των κυνηγών.

«Θα ήθελα να φέρω εις γνώσιν σας τα σοβαρότατα προβλήματα που δημιουργούνται από την ανυπαρξία νομοθεσίας για την υποχρεωτική ασφάλιση των κυνηγών. Υπάρχει ψηφισμένη νομοθεσία για την αναγκαστική ασφάλιση έναντι τρίτου αλλά η ίδια η νομοθεσία θέτει όρο για ενεργοποίησή της τη λήψη απόφασης από το Υπουργικό Συμβούλιο, πράγμα που προφανώς δεν έγινε ποτέ», σημειώνει.

«Φυσικά η ύπαρξη μόνο ασφάλισης έναντι τρίτου δεν είναι αρκετή. Από τις δύο περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών γνωστών μου κυνηγών από άλλους κυνηγούς, στη μια από τις δύο αυτός, που πυροβόλησε και τραυμάτισε το θύμα, εξαφανίστηκε. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει η ασφάλιση να καλύπτει και τον ίδιο τον κυνηγό είτε λόγω εγκατάλειψης της σκηνής από αυτόν που πυροβόλησε είτε λόγω αυτοτραυματισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Το παράδειγμα άλλων χωρών

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κάρμιος, στη Γερμανία η ασφάλιση είναι υποχρεωτική και το ελάχιστο όριο κάλυψης για το 2008 ήταν 50.000 ευρώ για υλικές ζημιές και 50.000 ευρώ σε περιπτώσεις σωματικής βλάβης.

«Ίσως τώρα είναι περισσότερα», αναφέρει. «Στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν υποχρεωτική, μάλλον επειδή δεν υπάρχει κρατική γη. Αλλά οι περισσότεροι φαρμαδόροι για να σου δώσουν άδεια να κυνηγήσεις στη γη τους, απαιτούν να έχουν ασφάλιση».

Σημειώνει ακόμα ότι στην Κύπρο έχουμε πάρα πολλούς τραυματισμούς κάθε χρόνο. Ένα σφαιρίδιο στο μάτι μπορεί να προκαλέσει μέχρι τύφλωση και το κόστος θεραπείας σε εξειδικευμένα κέντρα είναι τεράστιο.

«Δυστυχώς, έχει αρχίσει η ανανέωση των αδειών και ούτε λόγος για την υποχρεωτική ασφάλιση των κυνηγών. Η ασφάλιση που προσφέρουν κάποιες ασφαλιστικές είναι για έναντι τρίτου και τα ποσά είναι γελοία μπροστά στο ιατρικό κόστος. Επίσης, η ιατρική κάλυψη για αυτόν που κάνει την ασφάλιση, εάν τον τραυματίσει κάποιος άλλος που δεν έχει ασφάλιση, είναι κάτω από 1.000 ευρώ. Δηλαδή και να κάνω την ασφάλεια, αυτήν που υπάρχει στην αγορά, εγώ δεν θα έχω ιατρική κάλυψη (εκτός των 1.000 ευρώ), εάν αυτός που με τραυμάτισε δεν έκανε την ασφάλεια. Και δυστυχώς οι περισσότεροι κυνηγοί δεν κάνουν την ασφάλεια, αφού δεν είναι υποχρεωτική».

Καταλήγοντας ο κ. Κάρμιος επισημαίνει ότι η πολιτεία θα πρέπει να κάνει υποχρεωτική την ασφάλιση των κυνηγών για την έκδοση άδειας κυνηγιού.

«Εμείς στην Κύπρο περισσότερο από κάθε άλλη χώρα το έχουμε ανάγκη, διότι ο αριθμός τραυματισμών κάθε χρόνο είναι πολύ μεγάλος. Επίσης θα πρέπει να το κάνει το Υπουργείο Εσωτερικών και για στατιστικούς σκοπούς, αλλά και για να γνωρίζουν κάποιοι επικίνδυνοι κυνηγοί ότι αν δεν προσέχουν, θα έχουν συνέπειες όπως πιθανή αύξηση του ασφαλίστρου, αλλά και αφαίρεση της άδειας».

Γράφει: Φρίξος Δαλίτης