Ασθενούν βαριά οι «πνεύμονες» του πλανήτη

Τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των δασών και του πλανήτη κρούουν δύο διαφορετικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Science» και οι οποίες καταλήγουν ότι μόνο η μειοψηφία των δασικών μεγαοικοσυστημάτων σε όλα τα γεωγραφικά πλάτη και μήκη της υφηλίου είναι υγιή και λειτουργούν κανονικά.

Πιο συγκεκριμένα οι δύο έρευνες ασχολούνται με τα δάση της τάιγκας (αποτελούν το 29% των δασικών εκτάσεων της Γης), με τα τροπικά δάση, τα δάση στις εύκρατες ζώνες και με τεχνητά δάση και τα συμπεράσματά τους είναι πραγματικά ανησυχητικά καθώς καταδεικνύεται ότι ο ανθρώπινος παράγοντας και η κλιματική αλλαγή επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο την υγεία των δασών.

Πιο συγκεκριμένα, τα δάση σε κάθε γεωγραφική περιοχή του πλανήτη είναι αντιμέτωπα με διαφορετικά προβλήματα, όμως όλα τα προβλήματα αυτά συνδέονται με την ανθρώπινη δραστηριότητα και κυρίως με τη μόλυνση, την αποψίλωση και την επέκταση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε βάρος των δασικών.

Οσον αφορά τα τροπικά δάση, σύμφωνα με την ομάδα του Σάιμον Λιούις του University College του Λονδίνου, μόνο το 24% αυτών δεν έχει πειραχθεί από την υλοτομία, την αποψίλωση και από διαδικασίες εκμετάλλευσης των φυσικών τους πόρων.

Το 46% των τροπικών δασών έχει «κατακερματιστεί» και οι λειτουργίες τους έχουν διαταραχθεί, ενώ το 30% αυτού του τύπου των δασών έχει υποβαθμιστεί. Συνολικά 100 εκατομμύρια εκτάρια τροπικού δάσους μετατράπηκαν σε καλλιεργήσιμη γη από το 1980 μέχρι το 2012. Η καταστροφή των τροπικών δασών αυξάνει τις ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κάνοντας έτσι χειρότερη την υπερθέρμανση του πλανήτη κι αυξάνει επιπλέον τον κίνδυνο πυρκαγιών σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Βόρεια Αμερική

Από την άλλη, στην τάιγκα, που καλύπτει τη Βόρεια Αμερική και ολόκληρη τη Ρωσία, επηρεάζονται περισσότερο από την υπερθέρμανση του πλανήτη καθώς η μέση θερμοκρασία των δασών της ζώνης της τάιγκας έχει αυξηθεί κατά 1,5 βαθμό Κελσίου. Το αποτέλεσμα της αύξησης της θερμοκρασίας είναι η εκτεταμένη ξηρασία και η αύξηση του κινδύνου για δασικές πυρκαγιές, αλλά και η εμφάνιση ζιζανίων και παρασίτων.

Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες μόνο το 24% των τροπικών δασών δεν έχει πειραχθεί από την υλοτομία, την αποψίλωση και από διαδικασίες εκμετάλλευσης των φυσικών τους πόρων

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: ΕΘΝΟΣ.grΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Περιβάλλον

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: