Αδειοδότηση ιδιωτικών εκτάσεων για κυνήγι γκράους

Αν οι ιδιωτικές εκτάσεις, όπου κυνηγιούνται τα γκράους, λειτουργούν με οφέλη για όλη την άγρια ζωή, συμπεριλαμβανομένων και των βαλτόκιρκων, σίγουρα δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από μια περιορισμένη επιθεώρηση.

grouse

Εκατομμύρια γκράους σκοτώνονται κάθε χρόνο σε εκτάσεις της Μεγάλης Βρετανίας. Φωτογραφία: Alamy

Η θέση της Observer για την αδειοδότηση των ιδιωτικών εκτάσεων για κυνήγι γκράους¹ στο Ηνωμένο Βασίλειο

Editorial της Observer 

Ο καπιταλισμός και η άγρια ζωή είναι αταίριαστοι συνεργάτες. Αφενός, η βρετανική ύπαιθρος πρέπει να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά για να αποφέρει χρήματα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην ύπαιθρο. Αφετέρου, υπάρχει μια εξίσου επείγουσα ανάγκη να προστατευθούν τα σπάνια ή απειλούμενα είδη που ζωντανεύουν τα φυσικά ενδιαιτήματα της Μεγάλης Βρετανίας.

Αυτός ο διαχωρισμός απεικονίζεται άμεσα μέσα από την όλο και αυξανόμενη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι εντείνουν τη χρήση άγονων χερσότοπων (moorland²) για κυνήγι γκράους, και στους οικολόγους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αυτή η τακτική οδηγεί στην εξαφάνιση ενός από τα ομορφότερα αρπακτικά πουλιά της Αγγλίας, του βαλτόκιρκου. Σύμφωνα με τη Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών (RSPB), αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόνο ελάχιστα αναπαραγωγικά ζεύγη βαλτόκιρκων στην Αγγλία παρόλο που η χώρα έχει αρκετούς οικότοπους που μπορούν να συντηρήσουν αρκετές εκατοντάδες ζευγάρια. Η παράνομη καταδίωξη, ιδιαίτερα σε εκτάσεις διαχειριζόμενες για εντατικό κυνήγι γκράους, ευθύνεται για αυτή την ανησυχητική τάση. Οι ιδιοκτήτες από την πλευρά τους αρνούνται τις κατηγορίες και ισχυρίζονται ότι οι βαλτόκιρκοι τα πηγαίνουν χειρότερα σε ανοιχτές άγονες εκτάσεις ή εδάφη που ελέγχονται από την RSPB από ότι σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται κοντά σε ιδιωτικές εκτάσεις όπου κυνηγιούνται γκράους. Με τη σειρά τους οι οικολόγοι απορρίπτουν σθεναρά αυτή την κατηγορία.

Βαλτόκιρκος (Circus cyaneus). Φωτογραφία: Alamy

Λίγο πριν τις τελευταίες εκλογές η RSPB απαίτησε από τα βασικά πολιτικά κόμματα να εισαγάγουν ένα ισχυρό σύστημα αδειοδότησης που θα ελέγχει τη διαχείριση των χερσότοπων όπου πραγματοποιείται το ομαδικό κυνήγι γκράους. Η απαίτηση αυτή εξόργισε τους κυνηγούς οι οποίοι σχημάτισαν την ομάδα πίεσης «You Forgot the Birds», με επικεφαλής τον Ian Bothan, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε αυτή την πρόταση. Η ομάδα κατηγορεί την RSPB ότι ξεκινά έναν ταξικό πόλεμο ενάντια στους ιδιοκτήτες και χρήστες των εκτάσεων. Ωστόσο, δύσκολα γίνεται κατανοητή αυτή η κραυγαλέα αντίθεση της ομάδας σε ένα σύστημα αδειοδότησης των ιδιωτικών εκτάσεων.

Οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων αυτών ισχυρίζονται ότι διαχειρίζονται τα κτήματά τους πολύ καλύτερα από άλλους και με μεγαλύτερα οφέλη για όλη την άγρια ζωή συμπεριλαμβανομένων των αρπακτικών πτηνών. Σε αυτή την περίπτωση, σίγουρα δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από τις επιθεωρήσεις που θα αποτελούσαν μέρος του συστήματος αδειοδότησης. Η σφοδρή τους αντίθεση στην πρόταση, θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως πράξη ατόμων τα οποία μπορεί να έχουν κάτι να κρύψουν.

Την Τετάρτη 12 Αυγούστου («ένδοξη 12η») ξεκίνησε το κυνήγι γκράους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκατομμύρια γκράους θα σκοτωθούν από την αρχή της περιόδου έως το Δεκέμβρη στους εκατοντάδες χερσότοπους. Αυτό το γεγονός αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παραδόσεις της Μ. Βρετανίας. Ωστόσο, σίγουρα περνάει μέσα από μια διαδικασία εντατικοποίησης καθώς οι ιδιοκτήτες εκτάσεων στοχεύουν στην εκτροφή όλο και περισσότερων θηραμάτων τα οποία σκοτώνονται από πελάτες που πληρώνουν για να κυνηγήσουν. Θα φαινόταν λογικό επομένως να απαιτούν να υπάρξει κάποιος έλεγχος και αδειοδότηση των εκτάσεων που χρησιμοποιούνται για κυνήγι.

Μετάφραση/Επιμέλεια: Οικονομίδου Μαρία
maria_oiko@yahoo.gr


¹ Γκράους (Grouse): Όρος που χρησιμοποιείται γενικά για θηραματικά πτηνά της υποοικογένειας Tetraoninae (Lyrurus tetrix, Tetrao urogallus, Bonasa sp., Lagopus sp., κ.α.). Το πολυπληθέστερο είδος της υποοικογένειας στη Μ. Βρετανία είναι το Lagopus lagopus scoticus (red grouse) και συνήθως η αναφορά σε κυνήγι γκράους (grouse) αφορά το είδος αυτό.   
² Moorlands: Υγροί τυρφώδεις ερεικώνες των υψιπέδων της βρετανικής υπαίθρου.

Φωτογραφία: Jeff J Mitchell/Getty ImagesΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Θήρα

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: