ΠΕΔΔΥ και ΠΟΓΕΔΥ: Ανακοίνωση για τον διορισμό του νέου Δ.Σ. της ΕΚΧΑ Α.Ε

PEDDY POGEDY

Την ημέρα που ο Πρωθυπουργός της Χώρας ανακοίνωνε την παραίτηση της «πρώτης αριστερής Κυβέρνησης», οι αρμόδιοι Υπουργοί ΠΑΠΕΝ και Οικονομικών συνέχιζαν να υπογράφουν διορισμούς Διοικητικών Συμβουλίων Ανωνύμων Εταιρειών όπως η ΕΚΧΑ Α.Ε.

Τονίζουμε πώς η εν λόγω εταιρεία παρέμενε χωρίς ουσιαστική πολιτική διοίκηση από τον Φεβρουάριο του έτους 2015, αφού το Διοικητικό της Συμβούλιο είχε δηλώσει στον αρμόδιο Υπουργό την παραίτηση του, με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί και να μην μπορεί να προχωρήσει στον προγραμματισμό και την υλοποίηση του έργου της .

Η εν λόγω Ανώνυμος Εταιρεία, όπως είναι γνωστό, έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου των Δασικών Χαρτών, με εμπλοκή της σε όλα τα στάδια του έργου (κατάρτιση, ανάρτηση, υποδοχή αντιρρήσεων, διόρθωση και κύρωση του χάρτη). Σήμερα τελούν υπό κατάρτιση οι δασικοί χάρτες για το 55% της ελληνικής επικράτειας και υπολείπεται η προκήρυξη για το υπόλοιπο 45% .

Παράλληλα το ίδιο χρονικό διάστημα υπήρχαν πολλά προβλήματα με τη προώθηση του έργου των Δασικών χαρτών, μιας και δεν εξασφαλίστηκε με ευθύνη της κυβέρνησης, η έγκαιρη χρηματοδότηση του έργου από οποιαδήποτε πηγή, ακόμα και για την υποστήριξη του έργου της ανάρτησης των ήδη «έτοιμων και θεωρημένων» δασικών χαρτών που βρίσκονται στις Δ/νσεις Δασών των Νομών της Χώρας. Ταυτόχρονα ο αρμόδιος για τη Δασική Πολιτική Αναπληρωτής Υπουργός ΠΑΠΕΝ, κυκλοφορούσε σχέδια νόμων «αγνώστου πατρότητας» και προέλευσης, που δήθεν θα αναμόρφωναν ριζικά το θεσμικό πλαίσιο που διέπει όλα τα στάδια κατάρτισης και κύρωσης των δασικών χαρτών. Όλα τα παραπάνω όμως, τίποτα δεν εμπόδιζαν τον ίδιο, να δηλώνει στη Βουλή των Ελλήνων και τον ημερήσιο τύπο ότι τους δασικούς χάρτες δεν τους θέλουν οι δασάρχες για να συνεχίζουν το πάρτι της συνδιαλλαγής.

Η ΠΕΔΔΥ και η ΠΟΓΕΔΥ από την πρώτη θεσμική συνάντηση που είχαν με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ έθεσαν τα παρακάτω ερωτήματα, επί των οποίων καμιά συγκεκριμένη απάντηση δεν πήραν και κανένας οδικός χάρτης υλοποίησης τους δεν μας κοινοποιήθηκε μέχρι σήμερα :

  1. Για το αν συνεχίζει να είναι προτεραιότητα της Κυβέρνησης η κύρωση των Δασικών Χαρτών σε όλη τη χώρα, μέχρι το 2020 και κατά συνέπεια η ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου.
  2. Για το αν έχει εξασφαλιστεί η περαιτέρω χρηματοδότηση των σταδίων του Δασικού Χάρτη που βρίσκονται σε εκκρεμότητα (νέες αναθέσεις -ανάρτηση – κύρωση διορθωμένων μελετών) .
  3. Για το θέμα των αλλαγών στη διαδικασία σύνταξης, ελέγχου, θεώρησης και ανάρτησης των δασικών χαρτών για τα οποία επίσης έχουν γίνει προτάσεις.
  4. Για το αν οι προτάσεις που κατατίθενται είναι ενταγμένες στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του Εθν. Κτηματολογίου που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς (που χρηματοδοτούν το έργο)

Με αυτή την πολιτική ασάφεια και την ανυπαρξία Κυβερνητικού έργου, φτάσαμε στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία της προκήρυξης των εκλογών και της δημοσίευσης την 25/8/2015 στην εφημερίδα της Κυβέρνησης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΧΑ Α.Ε .

Είναι προφανές ότι η λογική του πολιτικού παλαιοκομματισμού κυριαρχεί και πάλι για λόγους εντυπώσεων και ανατροπής της επτάμηνης και πλέον, ουσιαστικής Κυβερνητικής απραξίας. Είναι δε τόσο πρόχειρες και καινοφανείς οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή, που εφευρίσκονται (για ποιο λόγο άραγε?) και ανύπαρκτες επιστημονικές ειδικότητες, όπως η χρησιμοποιούμενη και μάλιστα ανορθόγραφα, Γεωχορικός (δασολόγος) (…) ενώ απουσιάζουν κρίσιμες ειδικότητες όπως αυτή του νομικού.

Η ΠΕΔΔΥ και η ΠΟΓΕΔΥ έστω και σήμερα καλούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες θεσμικές συνεργασίες με τους φορείς για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και ασφαλούς για τη διοίκηση, τους πολίτες και το φυσικό περιβάλλον, πλαισίου δασικής πολιτικής, με προτεραιότητα στη χρηματοδότηση και την ολοκλήρωση του έργου των δασικών χαρτών.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

28-8-2015

Δελτίο ΤύπουΚατηγορίεςΚτηματολόγιο

Tags: , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: