Στον Αμαζόνιο η ψηλότερη κατασκευή της Ν. Αμερικής

Ανάμεσα στη ζούγκλα και τα σύννεφα, o πύργος ξεπερνάει τον πύργο του Άιφελ κατά ένα μέτρο, αγγίζοντας τα 325 μέτρα

pyrgos ston amazonio

Ένας σιδερένιος πύργος, ένα μέτρο ψηλότερος από τον πύργο του Άιφελ, ορθώνεται βαθιά μέσα στην ζούγκλα του Αμαζονίου. Είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα στη Βραζιλία και τη Γερμανία για τη μελέτη της σχέσης του υγρού τροπικού δάσους με την κλιματική αλλαγή.

Ο άσπρος και πορτοκαλί πύργος, με την ονομασία ATTO (Παρατηρητήριο Υψηλού Πύργου στον Αμαζόνιο) είναι η ψηλότερη κατασκευή ολόκληρης της Νοτίου Αμερικής με το εντυπωσιακό ανάστημα των 325 μέτρων.

Βρίσκεται σε μια άκρως απομονωμένη περιοχή του δάσους, 350 χιλιόμετρα από την πόλη του Μανάους στη Βραζιλία, και οι ερευνητές που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν πρέπει να ταξιδεύουν για ώρες μέσα από κακοτράχαλους δρόμους.

«Η μεγάλη απόσταση από τις πόλεις και τις ανθρώπινες επιδράσεις μάς επιτρέπει να συλλέξουμε σχετικά αμόλυντες μετρήσεις» σχολιάζει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μέινρατ Άντρε, διευθυντής του γερμανικού Ινστιτούτου Χημείας Max Planck που συμμετείχε στην υλοποίηση του έργου.

‘Οταν μετράς από ψηλά….

Η βλάστηση του Αμαζονίου, του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του κόσμου, απορροφά από την ατμόσφαιρα μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και μετριάζει έτσι την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

«Η περιοχή του Αμαζονίου έχει παγκόσμια σημασία: παράγει περισσότερο από το μισό οξυγόνο του πλανήτη, επηρεάζει τον κύκλο του νερού μέσω της εξάτμισης και σταθεροποιεί το κλίμα» επισήμανε το Ινστιτούτο.

Οι ατμοσφαιρικές μετρήσεις προγραμματίζεται να συνεχιστούν στο ATTO για 20 με 30 χρόνια.

Ο πύργος των 7,4 εκατομμυρίων δολαρίων εγκαινιάστηκε επίσημα την περασμένη εβδομάδα, αν και η συλλογή δεδομένων θα αρχίσει αργότερα εντός του έτους.

Πηγή: www.tovima.gr

.

.

.

.ΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: , , , , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: