«Ευθύνη των “πλουσίων χωρών” η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»

klimatiki allagi

Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας δήλωσε ότι «οι πλούσιες χώρες» δεν μπορούν να αποποιηθούν της ευθύνης τους για την υπερθέρμανση του πλανήτη, και προέτρεψε τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες να βοηθήσουν περισσότερο τη χώρα του για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Η Ινδία είναι μια από τις τελευταίες μεγάλες οικονομίες που ακόμα δεν έχει υποβάλει τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, πριν από την σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι στα τέλη Νοεμβρίου, όπου περισσότερες από 190 χώρες θα επιδιώξουν την επίτευξη μίας συμφωνίας για την παύση της καταστρεπτικής αύξησης της θερμοκρασίας.

Παρά τις χαμηλές κατά κεφαλήν εκπομπές της, η Ινδία είναι ήδη η τρίτη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο.

Ο πληθυσμός του 1,2 δις, η ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία και η αυξανόμενη χρήση άνθρακα καθιστούν τον ηγετικό ρόλο της Ινδίας απαραίτητο για την επιτυχία της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Πρακάς Τζαβαντεκάρ δήλωσε πως η Ινδία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας για την κατάθεση των στόχων της στα Ηνωμένα Έθνη, και πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος πως μια παγκόσμια συμφωνία θα επιτευχθεί στη σύνοδο κορυφής στο Παρίσι.

Ωστόσο ο Τζαβαντεκάρ επισήμανε πως τα πιο πλούσια κράτη μέχρι στιγμής δεν έχουν διαθέσει αρκετά χρήματα και τεχνολογία αιχμής για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες, οι οποίες δεν ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Η ιστορική ευθύνη είναι γεγονός. Δεν μπορεί να αφαιρεθεί. Είμαστε υπεύθυνοι για μόλις το 2,4 τοις εκατό των ιστορικών εκπομπών του πλανήτη», δήλωσε ο Τζαβαντεκάρ από το Νέο Δελχί.

Σε αντίθεση με άλλες μεγάλες εκπομπούς αερίων του θερμοκηπίου, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, η Ινδία έχει δηλώσει ότι δε θα δεσμευτεί για ένα «έτος κορύφωσης εκπομπών», υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα εμποδίσει την προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τη φτώχεια που μαστίζει σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, μέσω της οικονομικής ανάπτυξης.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: