«Πράσινο φως» ΣτΕ για δύο αιολικά πάρκα

aioliko

Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Καρδίτσα και την Τροιζηνία, αφού οι δικαστές έκριναν ότι δεν προκύπτουν νομικά προβλήματα από τη δημιουργία τους.

Αναλυτικότερα, το Ε’ Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου ανάψε το «πράσινο φως» για την τοποθέτηση 15 ανεμογεννητριών ισχύος 2 ΜW η καθεμία στις θέσεις Αέρας και Αφεντικό των Δήμων Μουζακίου και Αργιθέας του νομού Καρδίτσας.

Οι δικαστές έκριναν νόμιμη την απόφαση του γενικού γραμματέα περιφέρειας Θεσσαλίας, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και τη λειτουργία τού εν λόγω αιολικού πάρκου ισχύος 30W της εταιρείας «ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε.» και απέρριψαν την προσφυγή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βατσουνιάς, ο οποίος υποστηρίζει ότι τμήμα της έκτασης όπου έχει προγραμματιστεί να κατασκευαστεί το αιολικό πάρκο είναι ιδιοκτησία του.

Σύμφωνα με την απόφασή τους (υπ’ αριθμ. 3163/2015) το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επίμαχης έκτασης που υποστηρίζει ο συνεταιρισμός ότι είναι δική του «δεν θεωρείται λυμένο έναντι του Δημοσίου».

Παράλληλα, οι ανώτατοι δικαστές σημειώνουν ότι για την εγκατάσταση και λειτουργία αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δεν απαιτείται η προηγούμενη εκπόνηση χωροταξικού σχεδιασμού εθνικού ή τομεακού χαρακτήρα.

Το ίδιο τμήμα του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, με δεύτερη απόφασή του (υπ΄αριθμ. 3164/2015), έκρινε νόμιμη και την άδεια που χορήγησε ο γενικός γραμματέας περιφέρειας Αττικής στην εταιρεία «Αιολικά Πάρκα Ελλάδος Τροιζηνία Α.Ε.» για την κατασκευή αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 15,3 ΜW στη θέση Βρωμοσυκιά του Δήμου Τροιζηνίας. Από τον περιφερειάρχη Αττικής εγκρίθηκαν και οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου στην Τροιζηνία.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν την προσφυγή τοπικών συλλόγων της περιοχής και κατοίκων της ως αβάσιμη, κρίνοντας ότι η περιοχή όπου θα εγκατασταθεί ο αιολικός σταθμός είναι προστατευμένη, επειδή έχει χαρακτηριστεί ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Συντάκτης: Μαρία Δήμα


ΚατηγορίεςΑ.Π.Ε.

Tags: , ,

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: